ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ – Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης να καταστεί μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο

Στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που λαμβάνουν χώρα στην Πράγα, μετέχει ο Σταύρος Καλογιάννης, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Παρεμβαίνοντας στη θεματική ενότητα της Διάσκεψης με θέμα «Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης», ο Σταύρος Καλογιάννης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και κυρίως, η αύξηση των τιμών της ενέργειας, συγκαταλέγονται στις κύριες τρέχουσες προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (MAA) παρέχει ένα ισχυρό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, σε συνδυασμό με τη νέα πρωτοβουλία REPowerEU, η οποία αποτελεί το σχέδιο της Ε.Ε. για την ταχεία μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε την πρόσφατη συμφωνία στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων για την προσθήκη ειδικών κεφαλαίων του REPowerEU στα υφιστάμενα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης. Για την Ελλάδα, η χρήση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικού ύψους 30,1 δις ευρώ, για την εφαρμογή του Εθνικού της Σχεδίου, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για ουσιαστική οικονομική μεταρρύθμιση. Το Εθνικό μας Σχέδιο περιλαμβάνει τις εξής 4 ενότητες: α) πράσινη μετάβαση, β) ψηφιακή μετάβαση, γ) απασχόληση και κοινωνική συνοχή, δ) ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομικός και θεσμικός μετασχηματισμός.
Από τον Ιούλιο του 2021 έως σήμερα έχουν εγκριθεί 372 έργα του Εθνικού Σχεδίου, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δις ευρώ, ενώ η απορρόφηση των πόρων του υπερβαίνει ήδη τα 1,2 δις ευρώ.
Οι συνεχιζόμενες κρίσεις που βίωσε η Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης της ετοιμότητάς μας για την αντιμετώπιση μελλοντικών απρόβλεπτων κρίσεων.
Είναι συνεπώς αναγκαίο να υπάρχουν κατάλληλοι μηχανισμοί για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, όταν αυτές εκδηλώνονται. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης πρέπει να καταστεί ένα σταθερό θεσμικό όργανο, ένα μόνιμο χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πρέπει όλοι να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση».
Στις εργασίες της Διάσκεψης μετέχουν αντιπροσωπείες των Επιτροπών Οικονομικών των Κοινοβουλίων όλων των κρατών – μελών, πολλοί Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Dombrovskis, απάντησε σε πολλές ερωτήσεις, που έθεσαν οι βουλευτές. Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετέχουν, εκτός του Σταύρου Καλογιάννη, οι βουλευτές, Ε. Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ), Ι. Φωτήλας (Ν.Δ.) και υπηρεσιακοί παράγοντες.