Πλημμύρες στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

Πολλά προβλήματα προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση, χθες, στα Σύβοτα Θεσπρωτίας.
Ειδικότερα, χείμαρροι και θάλασσα έγιναν ένα το πρωί της Τρίτης στα Σύβοτα, μετά το μπουρίνι που ξέσπασε, ως συνέχεια της έντονης βροχόπτωσης από τα ξημερώματα.
Δεκάδες ισόγειες κατοικίες, αυλές, αλλά κυρίως πολλά καταστήματα με τουριστικά είδη και καταστήματα εστίασης, πλημμύρισαν στο εσωτερικό τους με τα νερά από δύο ρέματα από το βουνό να μην εκτονώνονται πουθενά αλλού, παρά μόνο στη θάλασσα, αναζητώντας διέξοδο.
Η ταχύτητα του φαινομένου ήταν τέτοια που στάθηκε αδύνατο να αντιδράσουν σε προληπτικό έστω επίπεδο οι ιδιοκτήτες κατοικιών και καταστημάτων, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, που βρέθηκε στα Σύβοτα και είδε από κοντά την εικόνα και τις ζημιές που προκάλεσε η πλημμύρα.
Το ευτύχημα όπως είπε, ήταν ότι υπήρξαν μόνον υλικές ζημιές, από την άλλη όμως παραδέχθηκε πως εκτός από την ένταση του φαινομένου, το δικό της ρόλο έχει παίξει και η ταχύτητα της ανοικοδόμησης του οικισμού, σε συνδυασμό με τα ελλιπή έργα για την απορροή των ομβρίων υδάτων και με τα φερτά υλικά, που παρασύρθηκαν από την ορμή του νερού.
Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες για την κατάσταση στον οικισμό, κινήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα, με πυροσβέστες και κλιμάκια της ΕΜΑΚ, καθώς επίσης και μηχανήματα και προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, τόσο από την Ηγουμενίτσα, όσο και από τα Ιωάννινα.
Ήδη έχει ξεκινήσει μία πρώτη καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες στα καταστήματά τους, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τη διαδικασία των αποζημιώσεων.