ΕΗΜ – Αναδείχθηκε το «αρχιτεκτονικό όραμα του Γεώργιου Παρλαπά»

«Το αρχιτεκτονικό όραμα του Γεώργιου Παρλαπά», ενός εκ των κορυφαίων και πρωτοπόρων αρχιτεκτόνων της χώρας, που άφησε το ξεχωριστό αποτύπωμα και στίγμα στην ιδιαίτερή του πατρίδα, στα Ιωάννινα, πραγματεύτηκε η διάλεξη της δρος Ιουλίας Παπασταύρου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΗΜ.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, στην περίοδο της ραγδαίας ανοικοδόμησης της χώρας, στα Ιωάννινα, εμφανίστηκε ένας νέος αρχιτέκτονας, τα έργα του οποίου αποτελούν και σήμερα σημεία αναφοράς για την πρωτοτυπία τους και τις σύγχρονες προσεγγίσεις στην εικόνα του δομημένου περιβάλλοντος.
Η κα Παπασταύρου μέσα από την ομιλία της επιχείρησε να αναδείξει τις παρεμβάσεις και την αρχιτεκτονική φιλοσοφία και προσέγγιση του Γ. Παρλαπά, που επηρεάστηκε εμφανώς, όπως ανέφερε, από τον αμερικάνο αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Αυτό φάνηκε άλλωστε από το ότι σχεδίασε στην πορεία, κτίρια που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεωμετρία τους, το συνδυασμό των σχημάτων και την εφευρετική χρήση των υλικών.
«Τα έργα του, κυρίως κατοικίες, δεν αποτελούν παραλλαγές τυποποιημένων λύσεων, καθώς ο Παρλαπάς πειραματιζόταν συνεχώς για την ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Αξιοποιώντας περιορισμένα και συμβατικά μέσα, δημιουργεί σύνθετα και συναρπαστικά κελύφη, που χαρακτηρίζονται από την πλαστικότητα των μορφών, τα τολμηρά χρώματα, τα τόξα και τα γωνιακά υαλοστάσια», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Παπασταύρου.
Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της ΕΗΜ, Αικατερίνη Λιάμπη.