Τα Ιωάννινα τίμησαν τους Εθνικούς Ευεργέτες

Αφιερωμένη στο έργο και την προσφορά των Εθνικών Ευεργετών είναι η Ημέρα Μνήμης που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η ετήσια Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών, παρότι θα έπρεπε και θα μπορούσε να αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο και για την πόλη και για τη σχολική – εκπαιδευτική κοινότητα, είναι μία ημέρα ο εορτασμός της οποίας φθίνει χρόνο με το χρόνο.

Αυτό απλώς επιβεβαιώθηκε στην εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή, στην οποία πέρασαν των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το «παρών» έδωσαν μόνο μικρές αντιπροσωπείες από ελάχιστα σχολεία της πόλης και πολίτες, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Η Ημέρα Μνήμης των Ευεργετών ξεκίνησε με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση, που εψάλη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Αθανασίου, με τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης, πατ. Θωμά Ανδρέου, να αναφέρεται στο επίκαιρο παράδειγμα των Εθνικών Ευεργετών, που θα πρέπει, όπως είπε, να βρει μιμητές.

Την κεντρική ομιλία με αφορμή την Ημέρα Μνήμης πραγματοποίησε ο Τριαντάφυλλος Σιούλης, θεολόγος, αναπλ. διευθυντής του Γυμνασίου Σταυρακίου.

Στην ομιλία του ο κ. Σιούλης αναφέρθηκε στην πορεία και προσφορά των Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών που όπως είπε μεταξύ άλλων, επέλεξαν την ανυστερόβουλη προσφορά προς το έθνος και την πατρίδα, κάτι που φανερώνει δύναμη ψυχής και έμπρακτη εκδήλωση πατριωτισμού και ανθρωπιάς, επιζητώντας ως μοναδική ανταπόδοση τη χαρά της προσφοράς και την αιωνιότητα.

«Ηπειρώτες, Μακεδόνες, Θεσσαλοί, Ρουμελιώτες, Πελοποννήσιοι, Νησιώτες, Θρακιώτες, βοήθησαν τους βασανισμένους τόπους τους και όλη τη Ρωμιοσύνη. Η Ήπειρος κατέχει εξέχουσα θέση στην παράδοση της εθνικής ευεργεσίας, η οποία ανέδειξε τους σπουδαιότερους τοπικούς και εθνικούς ευεργέτες, γι’ αυτό και δίκαια αποκλήθηκε «εύανδρος». Ποιους να πρωτοθυμηθεί κανείς. Ονόματα όπως Ζάππας, Ζωσιμάς, Καπλάνης, Αβέρωφ, Σίνας, Τοσίτσας, Βαρβάκης, Μαρασλής, Αρσάκης και τόσα άλλα είναι συνδεδεμένα με την εθνική ευεργεσία.

Είναι εκπληκτικός αυτός ο φιλόθεος και ευγενής συναγωνισμός για έργα αγαθά που συντελέσθηκε κατά την Τουρκοκρατία στην Ελλάδα και κυρίως μετά τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, του οποίου τις αδυναμίες για την κοινωνική πρόοδο κάλυψαν οι ποικιλώνυμοι ευεργέτες.

Ένα μεγάλο μέρος της επιβίωσης της αλλά και της πολιτιστικής και πολιτικής της αναγέννησης χρωστά η πατρίδα μας στους ευεργέτες, οι οποίοι αξίζουν «εσαεί» την τιμή και την ευγνωμοσύνη μας. Χρέος λοιπόν όλων των ευεργετηθέντων με οποιονδήποτε τρόπο, δηλαδή όλων ημών, είναι να μνημονεύουμε αυτούς και το έργο τους και κυρίως να προβάλουμε ως πρότυπα ζωής και νοοτροπίας αυτούς τους μεγάλους Έλληνες, που ποτέ δεν έλειψαν, ούτε σήμερα, απ’  αυτόν εδώ τον ευλογημένο τόπο.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων στην κεντρική πλατεία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κων. Σιαράβας τέλος αναφέρθηκε και αυτός σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα στα διαχρονικά και επίκαιρα μηνύματα που στέλνουν και εκφράζουν οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες μέσα από τις πράξεις τους.