Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ-Στην παρουσίαση του Ιστορικού Λεξικού Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

The photographic images featured on this website are covered by parliamentary copyright. They may be downloaded and reused without permission in any format for non-commercial use, including publication on a website, subject to the following conditions: the photographs should be acknowledged in the following form: parliamentary copyright images are reproduced with the permission of Parliament you should not adapt, alter or manipulate any of the images you should not use the images so as to bring Parliament into disrepute or use them in a deliberately misleading context you should not authorise others to re-use the images if a photographer’s name is published on www.hellenicparliament.gr they should be credited photographs should not be used for marketing purposes or used for commercial gain. ©Copyright: Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou Athens-Greece

«Πάντα ο Έλληνας είχε τη ροπή, τη βλέψη, τον προσανατολισμό προς την πολιτική» σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την παρουσίαση του Ιστορικού Λεξικού Ελληνικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, 1844-1967, που εκδόθηκε με τη συνεργασία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και παρουσιάστηκε στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου, ενός εκ των επιστημονικών επιμελητών της έκδοσης και συνεργάτη του Ιδρύματος της Βουλής, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «είναι εντυπωσιακές αυτές οι βιογραφίες των κομμάτων και αξιέπαινη η προσπάθεια των σαράντα οκτώ ιστορικών και πολιτικών επιστημόνων, οι οποίοι χρεώθηκαν και έφεραν σε πέρας ένα τόσο σημαντικό και μοναδικό έργο» καθώς, όπως τόνισε, μας βοηθούν «να κατανοήσουμε τα ιστορικά και κοινωνικά φαινόμενα τα χρόνια του κοινοβουλευτισμού μέχρι την περίοδο της δικτατορίας».

Ο κ. Τασούλας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ηλία Νικολακόπουλο λέγοντας πως «του αφιερώνουμε την έκδοση γιατί όλοι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν τη συμβολή του όχι μόνο σε αυτή την προσπάθεια αλλά και στην κατανόηση των σύγχρονων πολιτικών φαινομένων, την οποία κατάφερε να μας εμπνεύσει μέσω των βιβλίων του, των άρθρων του, αλλά και των τηλεοπτικών του εμφανίσεων».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο καθηγητής κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, επισήμανε ότι το Iστορικό Λεξικό συνιστά έργο αναφοράς που αποτυπώνει τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας να οργανώσει τον στοχασμό της για την ολόπλευρη κατανόηση του κομματικού και ευρύτερα του πολιτικού φαινομένου.

Η καθηγήτρια κ. Νίκη Μαρωνίτη, τέως Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, σημείωσε ότι παρά τους πολλούς και διαφορετικούς συνεργάτες που γράφουν σε αυτό, το Iστορικό Λεξικό διέπεται από ομοιογένεια, συστηματική προσέγγιση και τεκμηριωμένη ιστορική μεθοδολογία.

Στον χαιρετισμό της η κ. Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων, χαρακτήρισε το Iστορικό Λεξικό επιστημονική παρακαταθήκη και εξέφρασε την ευχή να μεταφραστεί τάχιστα και σε άλλες γλώσσες.

Ο κ. Γεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, επισήμανε ότι πρόκειται για ολοκληρωμένο έργο, που μας προσφέρει ένα επιστημονικό πανόραμα της κομματικής ζωής.

Η κ. Κατερίνα Δέδε, κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ και  εκ των επιμελητών του τόμου, αναφέρθηκε στο απαιτητικό και συνάμα συναρπαστικό ταξίδι όλων όσων συμμετείχαν στη δημιουργία του.

Ο κ. Σωτήρης Ριζάς, διευθύνων στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, εκ των επιμελητών του Ιστορικού Λεξικού και αυτός, αναφέρθηκε στους έντονους διχασμούς – πολιτικούς πρωτίστως και όχι κοινωνικούς– που διαπερνούν την ελληνική πολιτική ζωή και τους οποίους μπορούμε να προσεγγίσουμε τεκμηριωμένα μέσα από τον τόμο.

Μεγάλος απών της βραδιάς, αλλά ωσεί παρών στην αίθουσα, στη σκέψη και την καρδιά όλων, ο αξέχαστος Ηλίας Νικολακόπουλος, στον οποίο αναφέρθηκαν με βαθιά αισθήματα σεβασμού, εκτίμησης και συγκίνησης όλοι οι ομιλητές και οι ομιλήτριες. Παρών πολλαπλώς: ως κορυφαίος μελετητής του κομματικού φαινομένου, ως δάσκαλος, φίλος και συνεργάτης πολλών, αλλά και ως εμπνευστής και βασικός συντελεστής του συγκεκριμένου έργου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Βίτσας, οι βουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεόδωρος Δρίτσας, Νίκος Φίλης, Θεοπίστη Πέρκα, Πάνος Σκουρολιάκος και ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Κώστας Αθανασίου.