Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Ερωτήματα και βολές για τον Μεγάλο Δακτύλιο

Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Ενότητα Πολιτών» και «Ιωάννινα 2023»

 

Συνέχεια στο θέμα που προέκυψε και συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών, για τον Μεγάλο Δακτύλιο και το ενδεχόμενο το έργο να μείνει «κολοβό», δίνουν με ανακοινώσεις τους οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» και «Ιωάννινα 2023».

Η παράταξη Μπέγκα αρχικά σημειώνει πως παρακολουθεί «για μια ακόμη φορά τους επικίνδυνους ακροβατισμούς της Δημοτικής Αρχής για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς που έχουν σχέση με ένα εμβληματικό έργο για τον τόπο. Οι επικίνδυνοι αυτοί ακροβατισμοί της δημοτικής αρχής στην προσπάθειά της να εμπλέξει την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων με την ευθύνη των τεχνικών λύσεων μόνο κακό μπορούν να κάνουν στον τόπο».

Και στη συνέχεια σημειώνει πως «είναι άλλο πράγμα η λήψη μιας πολιτικής απόφασης για την προτεραιότητα υλοποίησης ενός σημαντικού έργου και οι ενέργειες που γίνονται στην κατεύθυνση αυτή, κι άλλο η εκπόνηση μιας τεχνικής μελέτης για το πώς θα γίνει αυτό, που είναι υπηρεσιακή αρμοδιότητα. Ο μεγάλος δακτύλιος της πόλης, δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο, με τη Δημοτική Αρχή να λαμβάνει αντιφατικές και ανεπαρκείς αποφάσεις, με αποκορύφωμα τη χτεσινή απόφαση της στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου να επιστρέψει το σύνολο της μελέτης του έργου στην Τεχνική Υπηρεσία, ώστε να εξεταστεί από την αρχή η δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων για το πρόβλημα που προέκυψε στο υπέδαφος τμήματος του δρόμου».

Και αμέσως μετά αναφέρει και τα εξής: «Και ενώ η υπηρεσιακή εισήγηση προέκρινε την κατάλληλη επιστημονική μέθοδο για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος Έργων, πολιτικός προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αδειάζει μεγαλοπρεπώς την Υπηρεσία, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, εισηγούμενος την επιστροφή των μελετών στην Τεχνική Υπηρεσία για να εξετάσει άλλες πιθανές λύσεις.

Τα ερωτήματα που προέκυψαν, και τα οποία έθεσε και στην επιτροπή το μέλος της, Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης μας, Θωμάς Γιωτίτσας, είναι τα ακόλουθα:

1. Γιατί, ενώ ήταν γνωστό από καιρό στη Δημοτική Αρχή το μέγεθος και η φύση του προβλήματος, κάτι που προκύπτει και από την υπηρεσιακή αλληλογραφία που μας παραδόθηκε, δεν κινήθηκε άμεσα για την επίλυση του;

2. Γιατί ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Αρλέτος δεν φρόντισε, πριν φέρει το θέμα στην Επιτροπή, να συντονίσει τις ίδιες υπηρεσίες στις οποίες προΐσταται, και στις οποίες πετάει τώρα όψιμα το μπαλάκι της ευθύνης για να βρουν μια άλλη λύση, ενώ τα χρονοδιαγράμματα τρέχουν; Προς τι ο χτεσινός αιφνιδιασμός των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, αν όχι για να εξυπηρετήσει τους επικίνδυνους τακτικισμούς της Δημοτικής Αρχής;

3. Γιατί δεν υπήρχε καν μια επίσημη προεκτίμηση του κόστους που θα απαιτήσουν οι πρόσθετες εργασίες για τη θωράκιση του υπεδάφους;

4. Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν φρόντισε από την πρώτη στιγμή να κινητοποιηθεί και να ζητήσει από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας επιπρόσθετη χρηματοδότηση, μιας και πρόκειται για έργο ΕΣΠΑ;

5. Γιατί η Δημοτική Αρχή τηρεί δυο μέτρα και δυο σταθμά, όταν σε ακριβώς ανάλογο πρόβλημα που είχε προκύψει με την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, είχε αποδεχθεί τις υπηρεσιακές εισηγήσεις των στελεχών της ΔΕΥΑΙ, και εξασφάλισε τα επιπρόσθετα κονδύλια από το αρμόδιο Υπουργείο για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου; Στην περίπτωση αυτή, γιατί δεν ζητήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΙ η εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, για ένα παρεμφερές τεχνικό θέμα;

Τα ερωτήματα αυτά έμειναν χωρίς απάντηση από τον κ. Αρλέτο. Η παράταξη μας εισηγήθηκε την άμεση επικοινωνία με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου για την πρόσθετη χρηματοδότηση του έργου, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τους Γιαννιώτες, με βάση την τροποποιημένη επιστημονική μελέτη που εισηγήθηκαν οι Υπηρεσίες του Δήμου μας.

Η Δημοτική Αρχή, και προσωπικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, που πριν από λίγες μέρες διαφήμιζε το έργο αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένα δήθεν μεγάλο επίτευγμα της Νέας Εποχής, έχουν βαρύτατες ευθύνες για την τροπή που πήραν τα πράγματα».

Η παράταξη «Ιωάννινα 2023»

Ανακοίνωση για το θέμα με την τροποποίηση της μελέτης του Μεγάλου Δακτυλίου, εξέδωσε και η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη.

Σε αυτή αρχικά σημειώνεται πως «η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει για μια ακόμη φορά ένα έργο – μείζονος σημασίας για την κυκλοφορία οχημάτων στο λεκανοπέδιο – πρόχειρα και χωρίς σοβαρότητα. Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Οικονομική επιτροπή για την έγκριση της τροποποίησης της μελέτης του θέματος, η δημοτική αρχή χωρίς να καταθέσει την πολιτική της θέση και άποψη, κατέθεσε την εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών του ∆ήμου συνοδευόμενη από την σχετική αλληλογραφία με τον κατασκευαστή του έργου και τον μελετητή των γεωτεχνικών έργων. Δηλαδή, χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες της για το ελάττωμα που καταγράφεται και κυρίως χωρίς να προτείνει τεκμηριωμένα μία βάσιμη και οριστική επίλυσή του. Σαν να μην τρέχει τίποτε. Με τα δεδομένα αυτά το θέμα επιστράφηκε για αναθεώρηση και βελτίωση των προτεινόμενων λύσεων στις υπηρεσίες».

Και στη συνέχεια αναφέρει: «Για ποιόν λόγο εισήχθη προς συζήτηση το θέμα αυτό αφού, ενδεχομένως, να υπάρχουν και καλύτερες και φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις; Προς τι αυτές οι παλινωδίες και τα πισωγυρίσματα;

Η Τατιάνα Καλογιάννη υπενθυμίζοντας πως το 2017, όταν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου πέρασε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, στην οποία είχε την τιμή να προεδρεύει, είχαν επισημανθεί –εκτός των άλλων- και τα προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν σχετικά με την επίδραση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και την απαίτηση για πραγματοποίηση των απαραίτητων γεωτεχνικών ερευνών, καταλήγει ότι: “Αποδεικνύεται ότι οι προδιαγραφές των μελετών από την προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν ελλιπείς, οι μελέτες από τη νυν δημοτική αρχή δεν ολοκληρώθηκαν πριν την διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του εργολάβου και η διαχείριση του έργου μετά τη σύμβαση είναι τουλάχιστον ερασιτεχνική. Από δω και πέρα απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Κάποιος, όμως, πρέπει να τα «δανείσει» στη δημοτική αρχή μέχρι το τέλος της θητείας της, δεδομένης της προφανούς ανεπάρκειάς της”».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ