ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Επέκταση της συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Ολοκληρώθηκε το πενθήμερο δράσεων της οργάνωσης, που έγινε στα Γιάννενα και αφορούσε σε προληπτικές ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις παιδιών

 

Το σύμφωνο συνεργασίας που είχε υπογραφεί πριν από δύο χρόνια μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του «Χαμόγελου του Παιδιού» επικύρωσαν, την Παρασκευή, ο Δήμαρχος, Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο Πρόεδρος της οργάνωσης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, παρουσία ακόμη του αντιπεριφερειάρχη, Οδυσσέα Πότση και του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Νίκου Κατσακιώρη.

Με την επικύρωση αυτή ολοκληρώθηκε το πενθήμερο δράσεων που έγινε και αφορούσε σε προληπτικές ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις παιδιών. Παράλληλα έγινε ενημέρωση για την σημασία της προληπτικής ιατρικής στα παιδιά.

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος εξήρε τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη συνεργειών ενώ έκανε ειδική μνεία στην εθελοντική συμμετοχή των γιατρών.

Όπως είπε, στον παιδικό πληθυσμό αποτυπώνονται προβλήματα υγείας αλλά και βίας τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από συνεργασίες.

«Είμαι πολύ χαρούμενος καθώς με τον δήμο Ιωαννιτών επιβεβαιώσαμε μία πετυχημένη συνεργασία. Μέσα από την συνεργασία αυτή το επόμενο διάστημα θα εκπαιδεύσουμε το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας για το θέμα των εξαφανίσεων. Θέλω να σημειώσω ότι αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της βίας. Η βία έχει περάσει στην καθημερινότητα των παιδιών και πρέπει να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε όλοι ώστε να σώσουμε τα παιδιά» σημείωσε στις δηλώσεις του.

Στάθηκε ακόμη σε μία περίπτωση από την περιοχή των Ιωαννίνων, όπου σε προηγούμενη αντίστοιχη δράση και στο πλαίσιο των προληπτικών εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκε ένα παιδάκι από οικογένεια Ρομά, παραπέμφθηκε άμεσα για εξετάσεις και από το ΠΓΝΙ διακομίστηκε εσπευσμένως στο Ωνάσειο όπου και χειρουργήθηκε με επιτυχία στην καρδιά. «Αν δεν είχε έρθει στην κινητή μονάδα και δεν είχε εξεταστεί ποτέ, το παιδάκι αυτό θα είχε πεθάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου ευχαρίστησε τον πρόεδρο και το προσωπικό από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την δράση στην πόλη όπως και την εντεταλμένη σύμβουλο του δήμου, υπεύθυνη του Μητρώου Εθελοντών Γιάννα Μαμακή.

«Με την επικύρωση του μνημονίου συνεργασίας εξειδικεύουμε τις δράσεις που θα αναπτυχθούν σε βάθος χρόνου με βασικό γνώμονα την προαγωγή της κοινωνικής αλληλεγγύης. Εμείς θα βοηθήσουμε ώστε τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον να έχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται τόσο σε ιατρικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο» τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών δομών ώστε να ανταποκρίνονται σε τέτοια ζητήματα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου με το Χαμόγελο του Παιδιού η επόμενη δράση που θα υλοποιηθεί, θα αφορά στην εκπαίδευση της Δημοτικής Αστυνομίας σε θέματα εξαφανίσεων.

Οι εξετάσεις των παιδιών

Τις ημέρες που λειτούργησαν οι Κινητές Μονάδες εξετάστηκαν εκατοντάδες παιδιά στα οποία προσφέρθηκαν νερά και μικρά γεύματα, προσφορά από τις επιχειρήσεις «Κωστηλάτα» και «Καρβούνης» τις οποίες ευχαριστεί ο δήμος Ιωαννιτών.

Στην ολοκλήρωση της δράσης που έγινε από το «Χαμόγελο του Παιδιού» παραβρέθηκαν ακόμη η Γενική Γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Βασιλική Πασιά, εκπρόσωπος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, η εντεταλμένη σύμβουλος Γιάννα Μαμακή, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Βασίλης Ζωγράφος και άλλοι.