ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Οι ηλικιωμένοι εκπαιδεύονται στις ψηφιακές γωνιές

Ιδιαίτερα αυξημένο το ενδιαφέρον από περισσότερα από 250 μέλη των ΚΑΠΗ για την παροχή υπηρεσιών ψηφιακής εκπαίδευσης, καθώς και υποστήριξης σε θέματα πρόσβασης σε ψηφιακές υπηρεσίες

 

 

Το 7ο ΚΑΠΗ του Δήμου Ιωαννιτών επισκέφτηκαν το πρωί της Πέμπτης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Φώτης Βάββας και ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ, Δημήτρης Πάνου όπου υλοποιείται εδώ και δύο μήνες η δράση «Ψηφιακές γωνιές» του Δήμου Ιωαννιτών στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «3η e-λικία: Ψηφιακή ενδυνάμωση και ανάπτυξη ψηφιακών ικανοτήτων».

Στον χώρο του 7ου ΚΑΠΗ, όπως και σε όλες τις δομές που συμμετέχουν, έχει διαμορφωθεί με ευθύνη του Δήμου η Ψηφιακή Γωνιά στην οποία υπάρχει πρόσβαση στο Internet, υποδομή για τη λειτουργία του εξοπλισμού του Ψηφιακού Βοηθού – Εκπαιδευτή, projector για την παρουσίαση και παρακολούθηση του μαθήματος από όλους τους συμμετέχοντες και ενημερωτικό banner του Προγράμματος.

Οι κ.κ. Βάββας και Πάνου συνομίλησαν με τους εκπαιδευόμενους, την ψηφιακή βοηθό-εκπαιδεύτρια της ομάδας, καθώς και με στελέχη του ΟΚΠΑΠΑ που συμμετέχουν στην υλοποίηση της δράσης και διαπίστωσαν τον ενθουσιασμό και την ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση όλων των συμμετεχόντων – ωφελούμενων του Προγράμματος.

Έντονο ενδιαφέρον

Όπως δήλωσε ο κ. Βάββας, «το πρόγραμμα υλοποιείται μετά την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος του προγράμματος που εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του είναι η ψηφιακή ενδυνάμωση των ηλικιωμένων ατόμων και η συγκεκριμένη δράση αποτελεί ένα φιλόδοξο πιλοτικό έργο κοινωνικού χαρακτήρα, για την παροχή υπηρεσιών ψηφιακής εκπαίδευσης και ψηφιακού εγγραμματισμού, καθώς και υποστήριξης σε θέματα πρόσβασης σε ψηφιακές υπηρεσίες, σε ηλικιωμένους δημότες (κυρίως 60+) του Δήμου. Το πρόγραμμα υλοποιείται εδώ και 2 μήνες, υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση από τα ηλικιωμένα μέλη των ΚΑΠΗ για την παρακολούθηση των μαθημάτων καθώς ο αριθμός των εκπαιδευόμενων έχει ξεπεράσει τα 200 άτομα και επιπλέον, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και από άλλους ηλικιωμένους συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα». Όπως δήλωσε ο κ. Βάββας «ο Δήμος μας έχει αποφασίσει να επεκτείνει μετά το Πάσχα το πρόγραμμα σε όλους τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας και εξετάζει τη δυνατότητα συνέχισης του προγράμματος σε μόνιμη βάση, χρησιμοποιώντας πόρους του Δήμου».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Βάββας ευχαρίστησε τον αείμνηστο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ αλλά και τον νέο Δήμαρχο Δημήτρη Παπαγεωργίου που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τον Πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρη Πάνου για τη συνεργασία και την οργάνωση των μαθημάτων, τον ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου, Ευάγγελο Καρβούνη, το προσωπικό του ΟΚΠΑΠΑ που συμμετέχει και υποστηρίζει την εν λόγω δράση, τους εκπαιδευτές – ψηφιακούς βοηθούς, καθώς και όλους τους ηλικιωμένους – εκπαιδευόμενους που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν με θέρμη και ενθουσιασμό το πρόγραμμα και συμμετέχουν στα μαθήματα».

Οι υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένουτς

Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ από την πλευρά του υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα της διοίκησης είναι η αναβάθμιση των ΚΑΠΗ με την παροχή υπηρεσιών που έχουν απόλυτη ανάγκη οι ηλικιωμένοι.

Έτσι μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και την επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται συντονισμένη προσπάθεια από τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Οργανισμού προκειμένου να αναπτυχθούν νέες δράσεις.

Το πρόγραμμα για την ψηφιακή εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αυτό φαίνεται από την ανταπόκριση που έχει. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Πάνου εκπαιδεύονται στις νέες τεχνολογίες πάνω από 250 μέλη των ΚΑΠΗ, ενώ αμέσως το Πάσχα θα ξεκινήσει η εκπαίδευση ατόμων άνω των 60 ετών που δεν αποτελούν μέλη των ΚΑΠΗ.

«Είχα πει κατά την έναρξη του προγράμματος ότι έστω κι ένας ηλικιωμένος αν αποφύγει την ουρά σε κάποια τράπεζα θα είναι μεγάλο όφελος. Δύο μήνες μετά την εφαρμογή του προγράμματος και την εκπαίδευση αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τελικά θα είναι πολλοί οι ηλικιωμένοι που δεν θα ξαναβρεθούν σε ουρά τράπεζας ή δημόσιου οργανισμού για την πληρωμή λογαριασμών. Επίσης είναι ιδιαίτερα συγκινητικό ότι μπορούν μέσω των κοινωνικών δικτύων και των σύγχρονων τεχνολογιών να επικοινωνούν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους που βρίσκονται μακριά. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και αποδεικνύεται ότι ήρθε να καλύψει μία πραγματική ανάγκη για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Πάνου.

Τα μέλη των ΚΑΠΗ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν έκρυψαν τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς τη διοίκηση του δήμου, προς τον ΟΚΠΑΠΑ και στην προκειμένη περίπτωση στη διεύθυνση του 7ου ΚΑΠΗ, όπου παρέστησαν χθες ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας και ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημ. Πάνου.