ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Στόχος η υλοποίηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης

Τι δήλωσε ο Δήμαρχος, Μωυσής Ελισάφ, για το έργο των led – Νέα κριτική σε βάρος της Δημοτικής Αρχής, από τον επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών», Θωμά Μπέγκα

 

«Μοναδικός σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι να υλοποιηθεί το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης σε όλη την έκταση του δήμου».

Αυτό υπογράμμισε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ απαντώντας σε ερώτηση για τις απόψεις που κατέθεσε δημόσια ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Λυκογιώργος και για όσα ανέφερε η παράταξη «Ενότητα Πολιτών».

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής λαμβάνονται συλλογικά στη δημοτική ομάδα και τα υπόλοιπα όργανα και στην παρούσα φάση, όπου ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη από την αναθέτουσα αρχή, κάθε παρέμβαση θα μπορούσε πολύ εύκολα να παρερμηνευτεί.

«Σκοπός μας είναι να γίνει το έργο και σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου αναμένουμε τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της πολιτείας επί των ενστάσεων ορισμένων εταιρειών», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Σχετικά με τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί από τον κ. Λυκογιώργο σημείωσε ότι έχει επιλέξει τον δικό του δρόμο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ο κάθε συνάδελφος έχει το δικαίωμα της γνώμης του. Η Δημοτική Αρχή δεν εκβιάζεται και έχει υποχρέωση τηρώντας απαρέγκλιτα τις δημοκρατικές διαδικασίες στα όργανα της με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών να παίρνει τις αποφάσεις της και αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο.

Στο συγκεκριμένο θέμα σε μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν υπάρχει καμία πιθανότητα παρέμβασης.

Αναμένουμε τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της πολιτείας τις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε σε αγαστή συνεργασία με την αναθέτουσα αρχή δηλαδή την Περιφέρεια Ηπείρου. Ο κ. Λυκογιώργος επέλεξε τον δικό του δρόμο».

Ο Θ. Μπέγκας

Εξάλλου, «τροφή» για σκέψη και προβληματισμό σε όσους δεν είχαν αναλυτική γνώση επί του περιεχομένου των τευχών δημοπράτησης αφενός και ευκαιρία για επικαιροποίηση της κριτικής προς τη δημοτική αρχή, για το χειρισμό της στο έργο του οδοφωτισμού, αποτέλεσε η δημοσιοποίηση της επιστολής του πρώην αντιδημάρχου Γ. Λυκογιώργου.

Στο πρώτο σκέλος, είναι γεγονός, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο καθένας προσεγγίζει το θέμα, διατυπώνοντας δηλαδή ή όχι ενστάσεις, ότι προσφέρει μία σειρά πληροφοριών, που ίσως αποδειχθούν πολύτιμες στη συνέχεια. Επί της πολιτικής κριτικής ωστόσο που ασκεί η μείζονα αντιπολίτευση στο δημ. συμβούλιο, η παρέμβαση και η στάση του κ. Λυκογιώργου ενισχύει σε αυτή τη φάση, τα επιχειρήματα της «Ενότητας Πολιτών» και τις δικές της ενστάσεις σχετικά με το εάν υπηρετείται ή όχι ο υγιής ανταγωνισμός, άρα και εάν προκύπτει η μέγιστη δυνατή ωφέλεια για την πόλη.

Έτσι, σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Θ. Μπέγκας επανέλαβε, ότι πρόκειται για ένα «θολό τοπίο», το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει τις θέσεις της παράταξης, ότι δε γίνεται η δημοτική αρχή, να είναι ο φορέας υλοποίησης ενός έργου, αλλά τις λεπτομέρειες και το περιεχόμενο των τευχών δημοπράτησης να καθορίζεται από την αναθέτουσα αρχή, που είναι η περιφέρεια Ηπείρου.

Ο κ. Μπέγκας πρόσθεσε, ότι σε αυτή τη διαδικασία, ο δήμος Ιωαννιτών, έχει το ρόλο του «κομπάρσου», αγνοώντας βασικές παραμέτρους των τευχών δημοπράτησης και αυτή η έλλειψη στρατηγικής αποδεικνύεται και από την δημόσια παρέμβασης του κ. Λυκογιώργου.

«Καταρχάς, η δημοτική αρχή δεν τήρησε την υπόσχεσή της απέναντι στο δημ. συμβούλιο, ότι θα ενημερώνει συνεχώς για την πορεία του διαγωνισμού, αλλά προχώρησε με fast track διαδικασίες στην έγκριση των όρων, χωρίς καν να έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους. Τίθενται σοβαρά ερωτήματα για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και προφανώς για το εάν μεγιστοποιούνται οι ωφέλειες για τον δήμο», ανέφερε ο κ. Μπέγκας. Ερωτηθείς σχετικά πάντως με την παράμετρο της απόφασης των αρμόδιων θεσμικών οργάνων, που θα αποφανθούν επί των προσφυγών που έχουν ήδη ασκήσει ενδιαφερόμενες εταιρείες, ο κ. Μπέγκας, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του κ. Λυκογιώργου, ότι δεν έχει καμία σημασία ποια θα είναι η απόφαση του δικαστηρίου, υποστήριξε, ότι η «Ενότητα Πολιτών» σέβεται τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων. «Αλλά αυτό δε μας αφαιρεί το δικαίωμα να ασκούμε πολιτική κριτική επί των αποφάσεων της δημοτικής αρχής», κατέληξε.