ΕΓΓΡΑΦΗ ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ UNESCO – Η επόμενη μέρα απαιτεί δουλειά και επιπλέον προστασία

Με δηλώσεις στο Ioannina TV, η υπουργός Πολιτισμού, έκανε γνωστό πως η σημερινή εκδήλωση στη Βίτσα για την απόδοση του τίτλου εγγραφής του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco αποτελεί την απαρχή μίας νέας, μακράς και επίπονης διαδικασίας υποχρεώσεων διατήρησης του τίτλου

 

Το τέλος της πρώτης φάσης, μια επίπονης διαδικασίας και την απαρχή μιας νέας μέρας που θα περιλαμβάνει σκληρή δουλειά για την υλοποίηση όλων εκείνων που αναφέρονται στο διαχειριστικό σχέδιο και στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ζαγορίου, αποτελεί η σημερινή εκδήλωση στη Βίτσα για την απόδοση του τίτλου εγγραφής του Ζαγορίου ως Πολιτιστικό Τοπίο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Τα παραπάνω εξέφρασε με αποκλειστικές της δηλώσεις στο Ioannina TV και στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία από την Παρασκευή, βρίσκεται στα Γιάννενα.
«Από αύριο κιόλας (σ.σ. σήμερα) ξεκινά μία σκληρή δουλειά για να γίνουν όσα αναφέρονται στο διαχειριστικό σχέδιο και την προγραμματική σύμβαση. Μιλάμε για επιπλέον προστασία περιοχών, αποκαταστάσεις μνημείων, μονοπατιών, νέες κηρύξεις περιοχών προστασίας και άλλα. Όμως, το πιο σημαντικό είναι πως πρόκειται για την πρώτη εγγραφή Πολιτιστικού Τοπίου στον κατάλογο της Unesco. Μία περιοχή που συνδυάζει ένα μοναδικό πολιτιστικό περιβάλλον με μίξη βυζαντινών και οθωμανικών στοιχείων αλλά και νεώτερης αρχιτεκτονικής, σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον που οφείλουμε το διατηρήσουμε αναλλοίωτο», τόνισε η κα Μενδώνη.
Τα οφέλη για το Ζαγόρι
Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, η υπουργός Πολιτισμού ρωτήθηκε και για το εάν η «παρουσία» της Unesco στην περιοχή ήδη με το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στην προσπάθεια της αναγνωρισιμότητας του Ζαγορίου.
«Η περιοχή έχει αποκτήσει πια ένα πολύ ισχυρό brand name που επαυξάνει συνεχώς την αναπτυξιακή της δυνατότητα. Το Γεωπάρκο είναι ένα επιπλέον κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής, ένα φυσικό αγαθό που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά. Εμείς πλέον οφείλουμε σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο να τα προβάλλουμε συνδυαστικά για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων», ανέφερε η κα Μενδώνη.
Η τοπική κοινωνία
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, τα επόμενα βήματα μετά την απόδοση του τίτλου εγγραφής της Unesco προβλέπουν ένα διάστημα τριών περίπου ετών για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη διοικητική λειτουργία του γραφείου στο Ζαγόρι και τον απαραίτητο συντονισμό των ενεργειών. Ο πρώτος περιοδικός έλεγχος από το Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco προβλέπεται σε διάστημα 8-10 ετών.
«Είμαστε ωστόσο σε πολύ καλό δρόμο. Θα υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί όμως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την περιοχή είναι πολλά περισσότερα από τους όποιους περιορισμούς», τόνισε η κα Μενδώνη που επιφύλαξε ένα εγκωμιαστικό σχόλιο για την τοπική κοινωνία. «Μας έχει εκπλήξει θετικά η ωριμότητα της τοπικής κοινωνίας να ανταποκριθεί και να συμβάλλει στις απαιτήσεις που υπήρχαν εξαρχής. Θεωρώ, ότι η τοπική κοινωνία και οι φορείς της έχουν υιοθετήσει την υπεραξία του σήματος και δεν ανησυχώ ότι θα χαθεί κάτι στην πορεία. Το Ζαγόρι κέρδισε επάξια την εγγραφή του στην Unesco και θα τη διατηρήσει χωρίς προβλήματα».