Γ.Γ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ – «Καμπανάκι», από τα Γιάννενα, για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών

Διαδοχικές συναντήσεις είχε ο Γ.Γ. Ιωάννης Κωτσόπουλος, με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων και τους Διοικητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του «Χατζηκώστα»

 

Η ενίσχυση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας στην Ήπειρο, μεταξύ των οποίων και η ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Κωτσόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νικόλαο Παπαευσταθίου, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στη μέχρι τώρα συνδρομή της Περιφέρειας για την βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ως επίσης και στο ΕΚΑΒ της Περιφέρειας.

Ενημέρωσε επίσης αναλυτικά το Γενικό Γραμματέα για ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας σε επίπεδο ιχνηλατήσεων, ζητώντας να υπάρξει ένας γενικότερος συντονισμός εκ μέρους του Υπουργείου, ώστε όλες οι κινητές του μονάδες του ΕΟΔΥ να λειτουργούν στο πρότυπο των Ιωαννίνων.

Στο Δημαρχείο

Παράλληλα, η πορεία της πανδημίας στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε χθες στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου, του Προέδρου του ΕΚΑΒ, του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπου Γώγου και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και τόνισε ότι στην παρούσα φάση τα νοσοκομεία δεν δέχονται ιδιαίτερη πίεση.

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι αφενός απαιτείται η αυστηρή τήρηση των μέτρων και όχι η επιβολή νέων καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας του εμβολιασμού.

«Είμαστε στα τελευταία στάδια της πανδημίας και είναι κρίσιμο να μην κάνουμε λάθη ώστε να κρατηθεί ανοιχτή η οικονομία και να μην ληφθούν πρόσθετα μέτρα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου.

«Ο εμβολιασμός των υγειονομικών πρέπει να προχωρήσει ώστε να αποφευχθούν εστίες στα νοσοκομεία. Αυτό θα βοηθήσει το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει το νέο κύμα», σημείωσε διευκρινίζοντας ότι ένας από τους λόγους των επισκέψεων στα νοσοκομεία της περιοχής είναι να συζητηθούν τρόποι ώστε οι υγειονομικοί να πειστούν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο κ. Κωτσιόπουλος, λίγο πριν τη συνάντηση με τον κ. Ελισάφ τόνισε πως είναι κρίσιμο οι υγειονομικοί σχηματισμοί σε όλη τη χώρα, όπως και στην Ήπειρο, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επέστησε την προσοχή όλων, ώστε να τηρούν τα μέτρα για να μην απαιτηθούν νέα.

«Υπάρχει μία αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, όπως και στην Ήπειρο την οποία παρακολουθούμε στενά. Οι υγειονομικοί σχηματισμοί πρέπει να είναι έτοιμοι και γι’ αυτό κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Πρέπει να προσέχουμε και να τηρούμε πιστά τα μέτρα. Θεωρώ, ότι βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια της πανδημίας και είναι κρίσιμοι να μην κάνουμε λάθη, για να μείνει και η πόλη και η οικονομία ανοιχτή, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων», ανέφερε αρχικά.

Ο κ. Κωτσιόπουλος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του υπ. Υγείας για τα κρούσματα που υπάρχουν σε υγειονομικούς και στην περιοχή των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, λέγοντας, πως είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα το υπουργείο Υγείας, καθώς οι εμβολιασμοί των υγειονομικών θα πρέπει να προχωρήσουν στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, ειδικά τώρα, που αποδεδειγμένα το νέο στέλεχος του ιού (βρετανική μετάλλαξη) φαίνεται πως είναι περισσότερο μεταδοτικό από τα προηγούμενα.

Σε «Χατζηκώστα» και ΠΠΓΝΙ

Επίσης, χθες, ο κ. Κωτσιόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις των δυο νοσοκομείων και κατέγραψε την πορεία του εμβολιασμού στην περιοχή από την οποία και δηλώνει πολύ ικανοποιημένος.

Ανησυχία εκδήλωσε για το γεγονός ότι υπάρχουν υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και αυτό επιτείνει την αγωνία καθώς εάν νοσήσουν, όπως έγινε και στο νοσοκομείο Χατζηκώστα,  μπορεί να διασπείρουν τον ιό.

Ο κ. Κωτσιόπουλος ρωτήθηκε για αυτό και κάλεσε και δημόσια τους υγειονομικούς να ανταποκριθούν θετικά. Μέχρι στιγμής πάντως τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων παρά τις «απώλειες» που υπάρχουν εξαιτίας των κρουσμάτων σε υγειονομικούς του νοσοκομείου Χατζηκώστα, αντέχουν και δεν έχουν δεχτεί ιδιαίτερη πίεση.

Ο κ. Κωτσιόπουλος δεν έκρυψε την ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού που είναι περισσότερο μεταδοτικός ενώ αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων και στην περιοχή της Θεσπρωτίας την οποία και είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί.

Ο διοικητής του «Χατζηκώστα», Σπύρος Δερδεμεζης στην δήλωσή του ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τόσο ενδογενή ζητήματα του νοσοκομείου που αφορούν σε εξοπλισμό, προσλήψεις αλλά και επέκταση της δυναμικότητας του νοσοκομείου στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Να αναφέρουμε τέλος ότι τον Γενικό Γραμματέα συνόδευαν ο αναπληρωτής διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ιωάννης Νικόπουλος και ο διοικητής του ΠΓΝΙ Νίκος Κατσακιώρης.