ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε χθες η συμμετοχή του κόσμου, των εργαζομένων, στην απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και στα Γιάννενα.
Το ζήτημα της ακρίβειας, οι μεγάλες ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής, στα καύσιμα και την ενέργεια, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων και των αιτημάτων που διατυπώθηκαν από τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΕΚΙ και της ΑΔΕΔΥ.
Η συγκέντρωση έγινε νωρίς το πρωί στο «Κουρμανιό», με κεντρική ομιλία του προέδρου του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού κ. Δούβλη και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία συναντήθηκε στην κεντρική πλατεία με τη συγκέντρωση των εμπόρων – επαγγελματοβιοτεχνών και εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα.
Ο πρόεδρος του ΕΚΙ Νίκος Έξαρχος στις δηλώσεις του έκανε λόγο για μία βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική στις πλάτες των εργαζόμενων και των ανέργων, των φτωχών και ασθενέστερων λαϊκών στρωμάτων, στην οποία θα πρέπει να δοθεί απάντηση και μάλιστα ισχυρή.
«Διεκδικούμε την υπογραφή νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης με κατώτατο μισθό στα 825 ευρώ, κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και πλήρη απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε ο κ. Έξαρχος.
Ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας, όπως και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων στάθηκαν από την πλευρά τους στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση, με περικοπές στους μισθούς τους, που έχασαν το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και με τον μισθό του νεοδιοριζόμενου στη δημόσια διοίκηση, να είναι μόλις 680 ευρώ.
Η ΟΕΒΕ
Παράλληλα, το απεργιακό ραντεβού της ΟΕΒΕ δόθηκε στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ και ο αντιπρόεδρος καθώς και μέλη των σωματείων βρέθηκαν εκεί προκειμένου να ενωθούν με την μεγάλη πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ του νομού Ιωαννίνων Χρήστος Τάτσης μιλησε για την δυσκολία που υπάρχει σε όλη την αγορά αλλά και τον ορατό φόβο για αύξηση των «λουκέτων». Πολλοί επαγγελματίες παρά το γεγονός ότι ήθελαν να συμμετάσχουν στην απεργία δεν έκλεισαν τα καταστήματα καθώς είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν χωρίς τα έσοδα μιας ολόκληρης ημέρας. Όλοι ανησυχούν ότι τους επόμενους μήνες η κατάσταση δε θα βελτιωθεί πολύ αν και το καλοκαίρι πλησιάζει και αναμένεται να δώσει «ανάσα» στους επαγγελματίες.
«Στόχος μας είναι η επιβίωση! Ζητούμε να σταματήσουν να ζητούν χρήματα τα οποία δεν έχουμε να δώσουμε». Μεταξύ των αιτημάτων που αφορούν συνολικά πολλούς επαγγελματικούς κλάδους είναι: πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, πλαφόν στις τιμές ενέργειας, στήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
Στο γενικό πλαίσιο των αιτημάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γιώργος Πραμαντιώτης, σημειώνοντας ότι η αγορά στενάζει και η εμπορική κίνηση είναι χαμηλή, την ώρα που η αγωνία των ανθρώπων της αγοράς είναι να υπάρξει αλλαγή του κλίματος καθώς είναι γεγονός ότι «η αγορά θέλει ψυχολογία».
Ωστόσο, οι τζίροι στα καταστήματα είναι μικροί και τα έξοδα μεγάλα! Ο κ. Πραμαντιώτης αναφέρθηκε στην σημασία που έχουν τα μέτρα ώστε να διατηρηθεί η τοπική οικονομία και να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Τα αιτήματα σύμφωνα με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής -που βρέθηκαν στα Γιάννενα στα πλαίσια της καλύτερης οργάνωσης της απεργιακής κινητοποίησης,  αφορούν:
Ανάμεσα στα κυρίαρχα αιτήματα της γενικής απεργίας είναι: Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης «ξεπάγωμα» της διετίας 2015 – 17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ καθώς και να μην γίνει επιστροφή των μη επιστρεπτέων προκαταβολών.