ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Δήμος και πολίτες «ξέχασαν» την ανακύκλωση

Απογοητευτικά τα στοιχεία της ανακύκλωσης στον Δήμο Ιωαννιτών, με το πραγματικό ποσοστό να είναι κάτω από το 10%, σε ετήσια βάση – Τα αίτια σχετίζονται με τη λειτουργία της αρμόδιας υπηρεσίας, τη στάση και νοοτροπία των πολιτών, καθώς επίσης και τις απώλειες ανακυκλώσιμων υλικών

 

Μια… «ξεχασμένη» υπόθεση φαίνεται πως είναι για τον Δήμο Ιωαννιτών και τους πολίτες της πρωτεύουσας της Ηπείρου, η ανακύκλωση, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Δημοτική Αρχή.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία αυτά, το πραγματικό ποσοστό της ανακύκλωσης που επιτυγχάνει ο δήμος Ιωαννιτών σε ετήσια βάση, είναι κάτω από το 10%, πολύ μακριά και πολύ πιο κάτω από τους επιδιωκόμενους στόχους, που προκύπτουν από την ίδια την αναγκαιότητα της επίτευξης μεγάλων ποσοστών ανακύκλωσης.
Παράλληλα και όπως αναφέρθηκε και σε ρεπορτάζ του Ioannina TV, τα αίτια προφανώς δε σχετίζονται μόνο με τη λειτουργία της υπηρεσίας ανακύκλωσης, αν και αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι, αλλά συμπεριλαμβάνουν τη στάση και νοοτροπία των πολιτών, καθώς επίσης και τις… απώλειες ανακυκλώσιμων υλικών που δεν προσμετρώνται στις συνολικές ποσότητες.
Το πρόβλημα με την «αφαίρεση» χιλιάδων τόνων ανακυκλώσιμων υλικών, κυρίως πλαστικών γυάλινων μπουκαλιών που καταλήγουν στην ανταποδοτική ανακύκλωση έχει επισημανθεί μεν με ένταση τα τελευταία χρόνια, δεν κατέστη όμως εφικτό μέχρι και σήμερα να δοθούν έστω οι συνολικές ποσότητες που καταλήγουν εκεί και οι οποίες αφαιρούνται από το σύνολο των ποσοτήτων στον δήμο Ιωαννιτών.
Σε δηλώσεις του την Δευτέρα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Βαγγέλης Πήχας, τόνισε πως το ποσοστό φτάνει το 13% και παράλληλα αναγνώρισε πως αυτό το ποσοστό είναι εικονικό, κάτι το οποίο δείχνει και την απογοητευτική εικόνα για την ανακύκλωση στον δήμο Ιωαννιτών το 2022.
«Δυστυχώς από τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών του δήμου που καταλήγουν στο ΚΔΑΥ το 40% περίπου είναι υπόλειμμα, επομένως η πραγματική ποσότητα είναι σχεδόν στο 8%. Το ποσοστό αυτό δεν μας ικανοποιεί και θα πρέπει να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας για να το αυξήσουμε», σημείωσε ο κ. Πήχας που παραδέχθηκε ότι το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο κινείται η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, υπενθυμίζοντας και τις δημόσιες παρεμβάσεις του Μ. Ελισάφ που είχε προειδοποιήσει ακόμη και με δικαστική προσφυγή.
«Είναι άγνωστος ο όγκος των ποσοτήτων των ανακυκλώσιμων υλικών που καταλήγουν στην ανταποδοτική ανακύκλωση. Οι ποσότητες αυτές αφαιρούνται παρανόμως από τους μπλε κάδους του δήμου Ιωαννιτών και επιπλέον δημιουργούνται και άλλα προβλήματα που κοστίζουν, όπως είναι οι ζημιές στους κάδους που επιβαρύνουν τους δημότες», ανέφερε ο κ. Πήχας.
Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για μία ακόμη φορά προς τους επαγγελματίες του δήμου, να ακολουθούν τις συστάσεις για την απόρριψη κυρίως των χάρτινων συσκευασιών.
Οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου
Εξάλλου, το πρωί της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία, εργαζόμενοι στον τομέα ανακύκλωσης του δήμου Ιωαννιτών, παρουσία του αντιδημάρχου κ. Πήχα υποδέχθηκαν τους μαθητές της Γ’ τάξης του 7ου Γυμνασίου στους οποίους διανεμήθηκαν σακούλες ανακύκλωσης και ενημερωτικό υλικό.
Επίσης, ενημερωτικό υλικό και σακούλες διανεμήθηκαν και στους διερχόμενους πολίτες.
Η καθηγήτρια Βασιλική Γκίζα αναφέρθηκε στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα με την ανακύκλωση τονίζοντας ότι συμμετέχουν και στη δράση με τίτλο «Γινόμαστε εθελοντές στο δρόμο της αειφορίας».