ΗΠΕΙΡΟΣ – Τελειώνει ο χρόνος για τη λειτουργία των ΣΜΑ

Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα η συμφωνία για τη δοκιμαστική λειτουργία τους – Εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο τα Ειδικά Σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών της Π.Ε. Ιωαννίνων

Αδειάζει η κλεψύδρα για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, όπως αυτό έγινε γνωστό στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, το μεσημέρι της Πέμπτης.
Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, τόνισε ότι η Περιφέρεια υπερασπίστηκε και θα συνεχίζει να υπερασπίζεται μέχρι τέλος τη νομιμότητα και τις συμβάσεις που έχουν υπογραφή.
Ανακοίνωσε επίσης ότι, μετά από νέα συνάντηση που έγινε με κεντρικούς φορείς,  έχει δοθεί προθεσμία ώστε σήμερα Παρασκευή ή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα ώστε να υπάρξει συμφωνία για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ.
Μετά το διάστημα αυτό, θα κλείνει ο φάκελος θα γίνεται οριστική παραλαβή και θα ολοκληρώνεται η πληρωμή εφόσον ζητηθεί από τον ανάδοχο. Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι έχει σταλεί εξώδικο στην ανάδοχο κοινοπραξία του εξοπλισμού και σε μη συμμόρφωσή της, θα ακολουθηθεί διαδικασία έκπτωσής της.
Ως προς το ζήτημα που υπάρχει με το ΧΥΤΥ Βλαχέρνας, είπε ότι έγινε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητήθηκαν εξηγήσεις, καθώς συνέχιζε να δέχεται απορρίμματα από Δήμους που δεν τα μετέφεραν στο εργοστάσιο.
Τα Ειδικά Σχέδια
της Π.Ε. Ιωαννίνων
Παράλληλα, την Πέμπτη, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τα Ειδικά Σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών που αφορούν τη διαχείριση των συνεπειών από σεισμούς, πλημμύρες και από τυχόν σοβαρό ατύχημα σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων.
Το τρίτο μάλιστα Ειδικό σχέδιο είναι το πρώτο που καταρτίστηκε στην Ελλάδα. Ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης στην εισήγησή του, έδωσε συνοπτικές εξηγήσεις και συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Τα σχέδια που συζητούνται σήμερα αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, ενώ σε επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθούν τα αντίστοιχα σχέδια που ήδη εκπονούνται για τις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία άλλων τριών ειδικών σχεδίων που αφορούν τις δασικές πυρκαγιές, τα τεχνολογικά ατυχήματα και τα ανθρώπινα ατυχήματα. Η κατάρτιση των ειδικών σχεδίων έγινε στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Έρχονται να συμπληρώσουν τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα σχέδια βάσει των οποίων λειτουργούμε π.χ. «Ξενοκράτης», με στοχοποιημένο επιιμερισμό αρμοδιοτήτων και υπευθυνότητας στις τοπικές αρχές και υπηρεσίες. Τα προτεινόμενα σχέδια επιδέχονται ασφαλώς βελτιώσεων και σε αυτά θα περιληφθούν και προτάσεις που θα γίνουν σήμερα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, εφόσον βέβαια είναι συμβατές με το γενικότερο σχέδιο.
Εκείνο που θέλω εισαγωγικά να τονίσω, είναι ότι κανένα σχέδιο, όσο άρτιο και να είναι, δεν μπορεί από μόνο του να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, εάν δεν λειτουργήσει το τρίπτυχο: Συντονισμός, άμεση κινητοποίηση, υψηλό αίσθημα ευθύνης από όσους εντάσσονται στο σχεδιασμό».
Με τη σειρά του, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, Δημήτρης Μαυρογιώργος, ανέφερε – μεταξύ άλλων – ότι έχει ήδη συσταθεί τριμελής επιτροπή τεχνικών, που αποτελείται από έμπειρους μηχανικούς της Περιφέρειας, του Δήμου Ιωαννιτών και του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ προκειμένου να προχωρήσει σε στατικό προσεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτηρίων, των σχολικών διδακτηρίων και των νοσοκομείων. Ακόμη πρόσθεσε  ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα ενημερωτικών ημερίδων σε σχολικές μονάδες της Ηπείρου.
Για τους μελισσοκόμους
Τέλος, για τα προβλήματα μελισσοκόμων επερώτηση έκανε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιώργος Πρέντζας.
Ο κ. Πρέντζας έθεσε θέμα αναφορικά με τις καταγγελίες για εισαγόμενο μέλι, τιμές και σήμα ελληνικού μελιού. «Τι μέτρα θα πάρει για να βοηθήσει τους μελισσοκόμους εφόδια για τους μελισσοκόμους και άλλα ζητήματα;», είπε.
Ο Περιφερειάρχης απάντησε λέγοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που λέει ότι ο πρωτογενής τομέας είναι… «ριγμένος» και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ποτέ δε νοιάστηκαν για τις ελληνοποιήσεις. Γράφουν ελληνικό μέλι …  μόνο ελληνικό μέλι δεν είναι. Έχω συνεχή επαφή με τους μελισσοκόμους είχαν θέσει το θέμα του κόστους για να μπορέσουν να πάρουν χρήματα και να βοηθηθούν. Συζητήσαμε με τον αρμόδιο υπουργό και μας είπε ότι είναι θετικός και θα κοιτάξει να το περάσει από το υπουργείο οικονομικών».
Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι μόνο μια λύση υπάρχει: «Ό,τι εισάγεται να περνάει σε έλεγχο, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα και να μη βγαίνει σαν ελληνικό εάν δεν είναι», είπε και τόνισε ότι θα δοθούν δέκα εκατομμύρια για αποζημιώσεις και συζητούν τον αριθμό κυψελών σύμφωνα με τον οποίο θα προκύψουν και τα ανάλογα ποσά για κάθε παραγωγό μελιού.

Βασίλης Λούπας