ΗΠΕΙΡΟΣ – Υψηλοί στόχοι και 426 εκ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ

Ποιοι οι πέντε στρατηγικοί στόχοι του νέου προγράμματος – Ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας μέσω αξιοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας, προώθηση της αειφορίας, ενίσχυση της κινητικότητας και ενίσχυση των υποδομών, ορισμένοι από τους βασικούς του άξονες

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας

 

Οι στόχοι και οι άξονες του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο θα φέρει στην Ήπειρο, 426 εκ. ευρώ, παρουσιάστηκαν χθες εκτενώς, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου από την Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής, Εύη Παπανικολάου.

Το νέο ΕΣΠΑ για την Ήπειρο, στηρίζεται σε πέντε συγκεκριμένους στόχους και εννέα άξονες, με απώτερο σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της νέας προγραμματικής περιόδου ανέρχεται στα 426 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 362 εκ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και τα 63 εκ. ευρώ αποτελούν την εθνική συμμετοχή.

Όπως ανέλυσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου η κα. Παπανικολάου, οι πέντε στρατηγικοί στόχοι του προγράμματος για την Ήπειρο είναι οι ακόλουθοι:

– Ενίσχυση και διαφοροποίηση της περιφερειακής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης της έρευνας και καινοτομίας με σκοπό την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας με έμφαση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.
– Προώθηση της αειφορίας, της ορθολογικής και αποδοτικής διαχείρισης των φυσικών πόρων με σκοπό την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας και η θωράκισή της έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
– Ενίσχυση της απρόσκοπτης και ασφαλούς κινητικότητας ενδοπεριφερειακά και διαπεριφερειακά με σκοπό την ολοκλήρωση των αναγκαίων μεταφορικών υποδομών για την αξιοποίηση και αποδοτική κινητικότητα ενδοπεριφερειακά και διαπεριφερειακά.
– Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας με σκοπό την αναβάθμιση των υποδομών εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας.
– Στήριξη βιώσιμης και ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης με σκοπό την ενίσχυση της χωρικής συνοχής και την μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Σώματος, το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε εννέα άξονες μεταξύ των οποίων είναι:

– Ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας μέσω αξιοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας
– Προώθηση της αειφορίας και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
– Ενίσχυση της κινητικότητας
– Ενίσχυση των υποδομών
– Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του ανθρώπινου δυναμικού
– Στήριξη της βιώσιμης και ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης.
– Τεχνική βοήθεια.
Μετά από τέσσερις και πλέον ώρες συνεδρίασης, και αφού ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης τοποθετήθηκε επί του σχεδιασμού, αλλά και επί θεμάτων της επικαιρότητας για αρκετή ώρα, ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, με την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Στ. Μπραϊμη να δεσμεύεται, ότι σύντομα θα συγκληθεί εκ νέου το Σώμα, ώστε να γίνει διεξοδική συζήτηση και να δοθεί η δυνατότητα και ο χρόνος στους επικεφαλής και στους συμβούλους που επιθυμούν να αναπτύξουν τις σκέψεις και προτάσεις τους για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Τέλος, να σημειώσουμε πως πέρα από το Περιφερειακό πρόγραμμα η Ήπειρος θα έχει την δυνατότητα, σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων, να εντάξουν έργα και στα Τομεακά Προγράμματα που διαχειρίζονται τα Υπουργεία και είναι πιο ανταγωνιστικά.

Στο νέο ΕΣΠΑ επίσης θα χρηματοδοτούνται Ολοκληρωμένες Χωρικές Παρεμβάσεις. Ο Περιφερειάρχης δίνοντας ένα πρώτο στίγμα, μίλησε για Ολοκληρωμένα Χωρικά στην περιοχή του Σουλίου αλλά και για τις Ιαματικές Πηγές στην Ήπειρο.