ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ – Προτεραιότητα στην πρόληψη για την προστασία του παιδιού

Σήμερα στα Γιάννενα η πολύ σημαντική ημερίδα για το ολοκληρωμένο δίκτυο προστασίας του παιδιού και της οικογένειας

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου, στο πλαίσιο του κοινωνικού και επιστημονικού του ρόλου, ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης διημερίδας αφιερωμένης στην Προστασία του παιδιού και της οικογένειας με τίτλο «Τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ ως ολοκληρωμένο δίκτυο Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας. Στόχοι και Προοπτικές, Ελλάδα 2022».
Η διημερίδα πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στο ξενοδοχείο Du Lac και τελεί υπό την αιγίδα του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ υποστηρίζεται από την ΠΕΔ Ηπείρου.
Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου Μαρία Τσολάκη, σε δηλώσεις της προαναγγέλλοντας την διημερίδα, αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα η πρόληψη των περιστατικών και των καταστάσεων γενικότερα που μπορεί να οδηγήσουν σε παιδική κακοποίηση.
Είναι, όπως είπε, μία διαχρονική κατάσταση, η αντίληψη των πολιτών, να αποφεύγουν την οποιαδήποτε εμπλοκή είτε είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι είτε ακόμη και ως παρατηρητές.
«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μία γενικότερη φοβία που υπάρχει στην Ελλάδα με τους πολίτες να μη θέλουν να μπλέξουν. Να γνωρίζουν ή να έχουν γίνει μάρτυρες περιστατικών και να φοβούνται να καταγγείλουν στην Αστυνομία, στις Εισαγγελικές αρχές, ή στις υπηρεσίες Πρόνοιας των δήμων. Αυτή την αντίληψη θα πρέπει να την πολεμήσουμε και επειδή ο όρος «καταγγελία» ακούγεται κάπως βαρύς σε πολλούς, θα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε τον όρο «αναφορά», να γνωστοποιούν δηλαδή το γεγονός που έχει υποπέσει στην αντίληψή τους», ανέφερε η κα Τσολάκη.
Δημιουργία δικτύου πρόληψης
Η υποστελέχωση των υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας στους δήμους είναι δεδομένη και η κα Τσολάκη τόνισε, ότι και αυτό θα πρέπει να αλλάξει, γιατί η κανονική λειτουργία των υπηρεσιών αυτών θα εξασφαλίσει την πρόληψη περιστατικών και συνακόλουθα, αυτό θα μειώσει τις περιπτώσεις των παιδιών που θα φτάσουν σε κλειστές δομές προστασίας.
«Επομένως, το σημαντικό που θέλουμε να γίνει, είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο πρόληψης και υποστήριξης των οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, το οποίο να λειτουργεί πριν φτάσουμε στην αφαίρεση της επιμέλειας. Αν το έχουμε αυτό, τότε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο και να δούμε τον τρόπο λειτουργίας των Μονάδων Προστασίας Παιδιού», ανέφερε η κα Τσολάκη.
Η διημερίδα θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου Du Lac στα Ιωάννινα σήμερα Παρασκευή 8 Ιουλίου (16:00μμ – 22.00μ.μ.) και αύριο Σάββατο 9 Ιουλίου (10.00π.μ. – 16.00μ.μ.) Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και θα δοθεί χρόνος για ερωτήσεις και διαλογική συζήτηση. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Έλενα Στάμου.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/7 16.00 έως 21.00.
16.00-16.15  Προσέλευση- Υποδοχή
16.15-17.15 Χαιρετισμοί: Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, Γ. Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Σταμάτη, εκπροσώπου τοπικών Αρχών
17.15-17.30  Έναρξη εργασιών από την πρόεδρο του ΚΚΠ Ηπείρου Μαρία Τσολάκη
17.30-18.00 Ομιλία Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ιωαννίνων Σπυριδούλας Σταυράτη. Η συμβολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών στην Προστασια των ανηλίκων.
18.00-19.00 Ομιλία εκπροσώπου Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης  (ΕΚΚΑ) Γιώτας Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργός Μ5νν- Ψυχολόγος, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών – Υιοθεσιών ΕΚΚΑ «Αποϊδρυματοποίηση -Το δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν σε οικογένεια: ο μεγάλος στόχος όλου του συστήματος παιδικής προστασίας.Απολογισμός και επιτεύγματα της τριετούς εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου αναδοχής & τεκνοθεσίας. Προκλήσεις και αναγκαία βήματα για το μέλλον.
Ερωτήσεις -Τοποθετήσεις – Διαλογική συζήτηση.
19.00-19.15  Διάλειμμα
19.15-21.00  Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ:
Ο ρόλος των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων στην πρόληψη και προστασια Παιδιού και Οικογένειας
19.15-19.45  Ομιλία Αλεξάνδρας Κλείτσα, Κοινωνική Λειτουργός Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Ιωαννιτών – Διαχείριση Οικογένειας σε κρίση – Δίκτυο Υπηρεσιών Υποστήριξης.
19.45-20.15  Ομιλία Σοφίας Μωραΐτη, Κοινωνική Λειτουργός,
Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας Δήμου Αρταίων- Κακοποιημένο και παραμελημένο παιδί – Στάσεις και συναισθήματα κατά την απομάκρυνση από την οικογένεια.
20.15-20.45  Ομιλία Σοφίας Τζιοβάρα, Κοινωνική Λειτουργός,
Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του ΟΚΠΑΠΑ Δήμου Ιωαννιτών- Υπηρεσίες προστασίας και φροντίδας της οικογένειας στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ιωαννιτών.
20.45-21.00  Ερωτήσεις -Τοποθετήσεις – Διαλογική συζήτηση.
ΣΑΒΒΑΤΟ 9/7/ 10.00 π.μ. έως 14.00
10.00-12.00   Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ
Η εμπειρία της αποϊδρυματοποίησης με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την αναδοχή και την υιοθεσία
10.00-10.30  Ομιλία Ολυμπίας Τσάτσα, Ψυχολόγος – Κοινωνική Λειτουργός, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης του ΚΚΠ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας- Η παιδική προστασία στην Ελλάδα – Παρελθόν, παρόν και μέλλον.
10.30-11.00  Ομιλία Αικατερίνης Χάμου, Εκπαιδευτικός,- Προϊσταμένη Διεύθυνσης Μονάδας Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων του ΚΚΠ Περιφέρειας Ηπείρου- Για ποια παιδιά, οι Μονάδες Παιδικής Προστασίας είναι το σπίτι τους σήμερα; Διερευνώντας μια σύγχρονη αναγκαιότητα αντιμετώπισης του παιδικού ψυχικού τραύματος.
11.00-11.30  Ομιλία Αλίκης Βαϊνά, Κοινωνική Λειτουργός Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Αχαΐας  «Σκαγιοπούλειο» του ΚΚΠ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος- Ο ρόλος των Κοινωνικών Λειτουργών των ΚΚΠ στην αναδοχή – υιοθεσία. Στάσεις και απόψεις παιδιών που διαμένουν στις Μονάδες Προστασίας.
11.30-12.00 Ομιλία Αικατερίνης Καλαμπόκη, Κοινωνική Λειτουργός, Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Ηπείρου- Η διαδρομή του θετού και Ανάδοχου Γονέα.
Ερωτήσεις -Τοποθετήσεις – Διαλογική συζήτηση
Διάλειμμα 12.00-12.30
12.30-14.00  Γ’ ΕΝΟΤΗΤΑ
Εξειδικευμένες υπηρεσίες και δομές υποστήριξης για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.
12.30-13.00 Ομιλία Κωνσταντίνου Κώτση, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων- Παιδί, προστασία και θεσμοί.
13.00-13.30  Ομιλία Χριστίνας Ρίζου, Υπαστυνόμος Α’, Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων- Γραφείο Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων.
13.30-14.00 Ομιλία Ανθούλας Μάστακα Δικηγόρος- Διαζύγιο και παιδί.