Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

ΗΠΕΙΡΟΣ – Ένας ακόμα μήνας με χιλιάδες παραβάσεις του ΚΟΚ

Μόνο τον Ιούνιο στο οδικό δίκτυο της περιφέρειάς μας βεβαιώθηκαν πάνω 6.400 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 1.770 ήταν για υπερβολική ταχύτητα – Οριακή αύξηση
των τροχαίων ατυχημάτων τον μήνα που μας πέρασε

Με το… πόδι στο πάτωμα παραμένουν, όπως αυτό αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., οι οδηγοί που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο της Ηπείρου.
Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα και αφορούν τους χιλιάδες συστηματικούς ελέγχους που έγιναν τον Ιούνιο στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, στο πλαίσιο της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων, βεβαιώθηκαν συνολικά 6.474 παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:
1.772 για υπερβολική ταχύτητα
353 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
293 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
179 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/ αντικανονικό προσπέρασμα /αντικανονικό ελιγμό
99 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
63 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
46 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
21 για φθαρμένα ελαστικά.
Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 183 παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, 96 παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και 781 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.
Τα τροχαία ατυχήματα
Παράλληλα και πάντα με σε στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, δημοσιοποίησε και τα συγκεντρωτικά – συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Ιούνιο του 2022, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Έτσι, στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 14 τροχαία ατυχήματα (έναντι 10 το 2021). Ειδικότερα, τον Ιούνιο είχαμε ένα θανατηφόρο τροχαίο (έναντι δυο το 2021), δυο σοβαρά τροχαία ατυχήματα (όπως και το 2021) και 11 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι έξι το 2021).
Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 19 παθόντες (έναντι -12- το 2021).
Τον Ιούνιο είχαμε έναν νεκρό (έναντι δυο το 2021), δυο σοβαρά τραυματίες (όπως και το 2021) και 16 ελαφρά τραυματίες (έναντι 8 το 2021).
Τέλος, τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η παραβίαση ρυθμιστικής πινακίδας «Stop» και η υπερβολική ταχύτητα.

Ρεπορτάζ Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ