ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Σφίγγει η «θηλιά» στις ΜΕΘ, στα ύψη τα κρούσματα

Μαύρο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας με 4.340 κρούσματα σε όλη τη χώρα – 53 οι νέες μολύνσεις χθες στην Π.Ε Ιωαννίνων – Μία ανάσα πριν την εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων η Κοινότητα Διστράτου

 

Μια νέα «εκτόξευση» των κρουσμάτων κορωνοϊού, ανακοινώθηκε χθες από τον ΕΟΔΥ, καθώς έφτασαν τα 4.340, τις τελευταίες 24 ώρες, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων  είχε καταγραφεί στις 23 Μαρτίου, όταν και είχαν εντοπιστεί 3.586 νέες μολύνσεις. Επίσης και η κατάσταση στις ΜΕΘ δεν λέει να αποφορτιστεί καθώς 741 ήταν χθες οι διασωληνωμένοι – επίσης «μαύρο» ρεκόρ από την αρχή της κρίσης του covid – ενώ 72 άνθρωποι κατέληξαν.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 260.077 (ημερήσια μεταβολή +1.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 86 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.267 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, στην Αττική εντοπίστηκαν τα 2.097 από τα 4.340 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ. Σημαντική άνοδο είχαμε και στη Θεσσαλονίκη με 535 νέα κρούσματα, στην Αχαΐα με 135, στην Κοζάνη με 167 και στη Λάρισα με 125. Κοντά στα εκατό κρούσματα και οι περιφέρειες Εύβοιας (80) και Ηρακλείου (92).

Στην Ήπειρο, χθες, Τρίτη, εντοπίστηκαν 67 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 53 βρέθηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, τα 5 στην Π.Ε. Άρτας, 6 κρούσματα είχαμε στην Π.Ε. Θεσπρωτίας  και 3 στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Το Δίστρατο

Την ίδια στιγμή, μια ανάσα από το να γίνει η πρώτη Κοινότητα της ΠΕ Ιωαννίνων στην οποία θα εφαρμοστούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με απαγόρευση μετακινήσεων από και προς το χωριό, βρίσκεται η Τ.Κ. Διστράτου του δήμου Κόνιτσας μετά την επιβεβαίωση 12 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στα rapid test που έγιναν την Τρίτη από Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ.

Συνολικά διενεργήθηκαν 96 τεστ, από τα οποία πρόεκυψαν 12 θετικά, για τα οποία θα γίνει και μοριακό τεστ, όπως και για δύο που έδωσαν ασαφές αποτέλεσμα. Υπάρχει ακόμη μία εκκρεμότητα οκτώ δειγμάτων που είχαν σταλεί για μοριακό έλεγχο, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών είναι περίπου 20.

Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται και κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στην Π.Ε. Γρεβενών, καθώς όλα φαίνεται να ξεκίνησαν το τριήμερο της Καθ. Δευτέρας, όπου στο Δίστρατο σύμφωνα και με τις παραδοχές πλέον των κατοίκων, βρέθηκε αρκετός κόσμος μεταξύ αυτών και πολλοί κάτοικοι των Γρεβενών, που είναι από το Δίστρατο.

Έτσι, δεν έλειψαν οι συναθροίσεις πολλών ατόμων σε σπίτια ενώ υπάρχουν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που αναφέρουν, ότι και τα καφενεία του χωριού ήταν ανοιχτά τις ημέρες αυτές και πως τα μέτρα ατομικής προστασίας είχαν πάει… περίπατο.

Οι ανακοινώσεις για το Δίστρατο που αναμένεται να τεθεί σε καθεστώς καραντίνας πιθανότατα θα γίνουν εκτάκτως σήμερα από την Πολιτική Προστασία.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Εν τω μεταξύ, δύσκολη είναι η κατάσταση τόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όσο και στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», τα οποία δέχονται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση εξαιτίας του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων που έχουμε στην περιοχή.

Στις Μονάδες Λοιμωδών του Νοσοκομείου νοσηλεύονται 40 ασθενείς ενώ στις ΜΕΘ παραμένουν 12 πολύ σοβαρά περιστατικά σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Μηλιώνης.

Από τα στοιχεία, φαίνεται καθαρά η πίεση στις ΜΕΘ καθώς οι εναπομείναντες κλίνες είναι λίγες ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαδικασίες για την λειτουργία και 3ης ΜΕΘ Covid.

Επίσης, ο αναπληρωτής Καθηγητής στο ΠΓΝΙ, Βασίλης Κουλούρας εξήγησε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για να ξεκινήσει να λειτουργεί και η τριτη ΜΕΘ.

Το ανησυχητικό είναι ότι νοσούν πια ασθενείς μικρότερων ηλικιών σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

«Οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι από τριάντα ετών και πάνω. Έχουμε και θύματα σε αυτές τις ηλικίες …χωρίς να υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μηλιώης για να συνεχίσει λέγοντας πως «οι άνθρωποι άνω των 80 ετών είναι πλέον προστατευμένοι καθώς έχουν εμβολιαστεί».

Την ίδια ώρα ο εμβολιασμός στη χώρα  προχωρά αργά καθώς τα εμβόλια φτάνουν με το σταγονόμετρο…. δείχνοντας την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χειρισμό της πανδημίας.

Ο κ. Μηλιώνης ζήτησε τήρηση των μέτρων αφού όπως επεσήμανε «ποτέ δεν ξέρουμε τι διαστάσεις μπορεί να πάρει η πανδημία ανα πάσα στιγμή»

Ο διευθυντής των ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Θανάσης Κιτσάκος, επιβεβαίωσε ότι προσέρχονται κυρίως νέοι θετικοί στον covid 19  λέγοντας ότι η πίεση είναι συνεχής και αυξανόμενη ενώ χαρακτήρισε «εξαντλητικά» τα νούμερα των εφημεριών στο ΤΕΠ.

«Ένας ασθενής θα περάσει μια φορά, αλλά θα περάσει και δεύτερη εάν διαγνωστεί θετικός και θα επανεξεταστεί», τόνισε δείχνοντας και την κόπωση που υπάρχει σε όλους τους υγειονομικούς.

Τα rapid test στο ΠΠΓΝΙ

Τέλος, κινητοποιήθηκε η διοίκηση του ΠΓΝΙ αναφορικά με τις ουρές που σχηματιζόταν στις πύλες εισόδου με πολίτες να αναμένουν για να κάνουν rapid test.

Η διοίκηση κινήθηκε και αποφασίστηκε να αναμένουν οι πολίτες εκτός του χώρου του νοσοκομείου και να καλούνται ένας ένας για την διενέργεια του ελέγχου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο η διενέργεια των rapid test να γίνεται εξ’ ολοκλήρου σε εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας