ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ – Διαχρονικό το ενδιαφέρον για την κρουαζιέρα

Ο ΟΛΗΓ και οι επαγγελματίες του τουρισμού, σε συνεργασία και με τους επιμελητηριακούς φορείς, εντείνουν τις προσπάθειές τους για προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι

 

Μόνιμο και ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον του ΟΛΗΓ, ο οποίος σε συνεργασία με τους τοπικούς επιμελητηριακούς φορείς και τον κλάδο του τουρισμού, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προσέλκυση όσο το δυνατό περισσοτέρων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε πρώτη φάση ως ένας ενδιάμεσος λιμένας και σε δεύτερη φάση, ως ένα λιμάνι αφετηρίας κρουαζιέρας.

Η πανδημία είναι γεγονός πως έφερε προς τα πίσω τον σχεδιασμό που είχε αρχίσει να υλοποιείται από το 2018, πλην όμως, τα πάντα ανατράπηκαν και η προσπάθεια ξεκίνησε σχεδόν από μηδενική βάση. Το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα είναι και διαχρονικό και έντονο, καθώς αποδεδειγμένα, με βάση μετρήσιμα αριθμητικά και στατιστικά στοιχεία, επιβεβαιώνουν τα έμμεσα και άμεσα οφέλη από τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων σε κάποιο λιμάνι για τις τοπικές οικονομίες.

Τα οφέλη αυτά γίνονται ακόμη μεγαλύτερα αν πρόκειται για λιμάνι αφετηρίας και όχι για λιμάνι προσέγγισης και ο στόχος αυτός είναι κοινός για τους επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού και τα Επιμελητήρια, όπως ανέφεραν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Στ. Σιούτης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλ. Πάσχος αντίστοιχα, κατά την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Riviera το πρωί της Παρασκευής στην Ηγουμενίτσα. Πρόκειται για ένα κρουαζιερόπλοιο με δυνατότητα φιλοξενίας 1000 και πλέον επιβατών και με 860 μέλη πληρώματος.

«Η επιλογή ενός λιμένα αφετηρίας συνεπάγεται σημαντικές ωφέλειες για τον λιμένα, τη συνδεδεμένη οικονομία, και τους γειτονικούς προορισμούς ενδιαφέροντος που επισκέπτονται οι επιβάτες κρουαζιέρας. Οι εταιρείες κρουαζιέρας εκτιμούν ότι οι δαπάνες ανά επιβάτη στον λιμένα αφετηρίας είναι τρεις φορές περισσότερες σε σύγκριση με τις δαπάνες στον ενδιάμεσο λιμένα. Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον επιτύχουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο κ. Σιούτης.

Το κρουαζιερόπλοιο Riviera θα προσεγγίσει και σήμερα Τρίτη το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 09.00 το πρωί με αναχώρηση στις 19.00, ενώ σύμφωνα με πληροφόρηση του ΟΛΗΓ, οι επόμενες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων είναι για τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου με το πλοίο Nautica και την Κυριακή 30 Οκτωβρίου με το πλοίο Seven Sea Explorer.