ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ – «Ναι» στους περιβαλλοντικούς όρους για το υδατοδρόμιο

Θετικές οι εξελίξεις για την ίδρυση και λειτουργία του υδατοδρομίου στα Γιάννενα – Η πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι πιθανό να γίνει η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με λίμνη, που θα αποκτήσει υδατοδρόμιο

 

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι εξελίξεις, ώστε τα Γιάννενα να γίνουν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα, με λίμνη που θα αποκτήσει υδατοδρόμιο. Ο λόγος για την απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που αφορά τη δημιουργία υδατοδρομίου Ιωαννίνων, στη λίμνη Παμβώτιδα.

Βάσει της περιβαλλοντικής έγκρισης, επιβεβαιώνεται και από τις αρμόδιες αρχές ότι οι χερσαίες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επιβατών, οι πλωτές εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων δεν θα φέρουν επιπτώσεις τόσο στην υδάτινη επιφάνεια της λίμνης που θα υποδέχεται τα αεροσκάφη όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του υδατοδρομίου.

Με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων γνωμοδοτούνται θετικά από τους υπεύθυνους φορείς Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού οι οικολογικές πρακτικές που χρησιμοποιούν η Ένωση εταιρειών που έχει αναλάβει το project στα Ιωάννινα, όπου συμμετέχει η Hellenic Seaplanes,αφού βάσει του πλάνου τους  κύριο μέλημα είναι η προάσπιση της χλωρίδας, της πανίδας και της φυσικής ομορφιάς της λίμνης και η αναβάθμισή της, φέρνοντας τα υδροπλάνα στα Ιωάννινα και στη ζωή των ντόπιων και των τουριστών.

Το υδατοδρόμιο πρόκειται να εγκατασταθεί στην βορειοδυτική πλευρά της όχθης της λίμνης, δίπλα στον οικισμό Περάματος, περιλαμβάνοντας εγκαταστάσεις με συνολικό μέγεθος 3.774 τ.μ.

Για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους: «Η λίμνη Ιωαννίνων και το υδατοδρόμιο της αποτελεί για εμάς μια στρατηγική τοποθεσία που θα εξυπηρετεί τα συμπλέγματα υδατοδρομίων Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων νήσων, Μακεδονίας και Θεσσαλίας ενώ προορίζεται ως κόμβος ώστε να υπάρξουν πτήσεις και προς το εξωτερικό. Τα Ιωάννινα αξίζουν να γίνουν η πρώτη πόλη με λίμνη που θα αποκτήσει υδατοδρόμιο και σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή κινούμαστε συντονισμένα προς την κατεύθυνση αυτή. Θέλουμε να συνδυάσουμε την λειτουργία των υδατοδρομίων με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια ώστε να υπάρχει ένα πλήρες δίκτυο».

Τα ήδη αδειοδοτημένα υδατοδρόμια της Κέρκυρας και των Παξών της εταιρείας Υδατοδρόμια Βορείου Ιονίου συνδυάζονται απόλυτα με το υδατοδρόμιο Ιωαννίνων και πρόκειται να αναπτυχθεί πρόγραμμα πτήσεων σύντομα.

Σε αναφορά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ μίλησε για τη σημαντικότητα του υδατοδρομίου στην πόλη: «Η λειτουργία του υδατοδρομίου μας αποτελεί παρέμβαση ζωτικής σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης».

Εν αναμονή των άμεσων εξελίξεων που αφορούν την εκκίνηση των διαδικασιών κατασκευής και λειτουργίας του πρώτου υδατοδρομίου σε λίμνη στην Ελλάδα, η Hellenic SeaplanesS.A. ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με τα υδατοδρόμια που θα εξυπηρετεί με τα υδροπλάνα της, εντάσσοντας σε αυτό προορισμούς – κλειδιά όπως τα Ιωάννινα και τη λίμνη Παμβώτιδα.