ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ – Πληθαίνουν οι «φωνές» για επανακαθορισμό των ορίων

Η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και ο πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας, δηλώνουν υπέρμαχοι του επανακαθορισμού – Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα μετά τις συνεχείς αντιδράσεις κατοίκων παραλίμνιων περιοχών

 

Όλο και περισσότερες γίνονται οι «φωνές» που ζητούν στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, τον επανακαθορισμό των ορίων της λίμνης Παμβώτιδας, ένα θέμα που ανέδειξε το Ioannina TV και το οποίο συνδυάζεται άμεσα με την κατασκευή του μεγάλου έργου του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, που εξήγγειλε από τα Γιάννενα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο μείζον αυτό ζήτημα η τελευταία εξέλιξη προήλθε μετά τη συνάντηση που είχε η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και ο επικεφαλής της πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας, με εκπροσώπους της επιτροπής αγώνα της περιοχής «Μάτσικας», αλλά και με τον πρόεδρο της Ε.Δ. του ΠΕΑΚΙ, Παντελή Κολόκα.

Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο τα προβλήματα που έχουν προκύψει περιμετρικά της Παμβώτιδας σε σχέση με την οριοθέτηση, καθώς επίσης και σε σχέση με την κατασκευή του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου, που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Τρίτσης».

Όπως αναφέρεται, οι εκπρόσωποι των κατοίκων και ο κ. Κολόκας ζητούν τον επανακαθορισμό της οριοθέτησης στην ευρύτερη περιοχή, περιμετρικά της λίμνης, χωρίς να περιορίζονται τα δικαιώματα των κατοίκων.

Ο κ. Γκόντας όπως τονίζεται στο δελτίο τύπου της παράταξης, όχι μόνο έδειξε κατανόηση στα αιτήματα για την τακτοποίηση του ζητήματος, αλλά δήλωσε υπέρμαχος του επανακαθορισμού των ορίων της λίμνης, συνδέοντας και αυτός το θέμα, με το έργο του ποδηλατόδρομου.

«Θα πρέπει να δοθούν τέτοιες λύσεις στο ζήτημα, έτσι ώστε να μην διαταράσσονται ισορροπίες όσον αφορά το οικοσύστημα αλλά παράλληλα να προστατεύονται και οι περιουσίες των κατοίκων της περιοχής. Για εμάς προέχει η τακτοποίηση του τοπικού ρυθμιστικού ζητήματος της περιοχής «Μάτσικας» και αυτή η θέση μας είναι διαχρονική. Είναι επιτακτική ανάγκη ο επανακαθορισμός των ορίων της λίμνης προκειμένου να λυθούν πάγια αιτήματα των κατοίκων του «Μάτσικα», καθώς και εκείνα περιμετρικά της λίμνης. Είμαστε υπέρμαχοι της κατασκευής του ποδηλατόδρομου περιμετρικά, κάτι που θα επιδώσει τεράστια αξία τουριστικού περιεχόμενου και όχι μόνο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γκόντας μετά την συζήτηση και διαβεβαίωσε τους συνομιλητές, ότι θα παρασταθεί αλληλέγγυος στα αιτήματα των κατοίκων, όταν αυτά έλθουν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Εξελίξεις;

Μετά και τις εξελίξεις αυτές και την ανακοίνωση της παράταξης Γκόντα, που όπως και η παράταξη του κ. Μπαρτζώκα συνεργάζονται και μετέχουν στη δημοτική αρχή, φαίνεται πως ενδέχεται να δημιουργηθεί  εσωτερικό ζήτημα στη δημοτική αρχή, με δεδομένη την αρχικώς αντίθετη θέση του κ. Ελισάφ σε οποιοδήποτε άνοιγμα της συζήτησης για την οριοθέτηση.

Υπενθυμίζουμε ωστόσο πως αργότερα ο κ. Ελισάφ σε επόμενες δημόσιες παρεμβάσεις του έκανε λόγο για «σημειακές αλλαγές» που ίσως είναι απαραίτητες και θα πρέπει να εξεταστούν πλην όμως αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη της δημοτικής αρχής επιμένουν σε δικές τους τοποθετήσεις στη «σκληρή γραμμή», ότι δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος να ανοίξει εκ νέου το ζήτημα της οριοθέτησης.

Όπως αναφέρθηκε και σε χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, με δεδομένη την πίεση που ασκείται πλέον από τους κατοίκους, όχι μόνο της περιοχής «Μάτσικας», αλλά και από τις Τ.Κ. Αμφιθέας, Λογγάδων, Καστρίτσας, και το ότι όλο και περισσότεροι προστίθενται σε εκείνους που μιλούν για ανάγκη επανακαθορισμού της οριοθέτησης, θεωρείται απολύτως βέβαιο, ότι και η δημοτική αρχή, θα αναγκαστεί να υπαναχωρήσει από την «σκληρή γραμμή» και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, συζητώντας με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αλλά και με τους εμπλεκόμενους.

Μετά τη χθεσινή δημόσια παρέμβαση του κ. Γκόντα που τάσσεται και αυτός υπέρ του αιτήματος επανακαθορισμού, δυσκολεύεται να πιστέψει κάποιος, ότι θα ρισκάρει η δημοτική αρχή, να αφήσει το θέμα ως έχει, χωρίς να το «αγγίζει», πλησιάζοντας μάλιστα προς τις εκλογές του 2023.

Υπενθυμίζεται μάλιστα και ότι και η παράταξη «Ιωάννινα 2023» με την Τατ. Καλογιάννη, που δήλωνε στο δημ. συμβούλιο, ότι αφενός δεν έχει αντιληφθεί πως προέκυψε το ζήτημα και πως αφετέρου δεν πρέπει να ανοίξει συνολικά, μόλις πριν λίγες ημέρες, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις και τα προβλήματα που προκαλεί η οριοθέτηση, περιμετρικά της λίμνης.