Νέες βάσεις συνεργασίας για ανάπτυξη του τουρισμού

Με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων και τον Περιφερειάρχη συναντήθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων – Στο προσκήνιο οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην περιοχή, η οποία μπορεί να αποτελέσει ακόμη και πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης

 

Τις βάσεις συνεργασίας μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών και του κλάδου των ξενοδόχων έθεσαν στη συνάντηση που πραγματοποίησαν την Παρασκευή, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ιωάννη Χατζή και μέλη της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, παρουσία και του αρμόδιου αντιδημάρχου, Χρήστου Τάτση.

Μάλιστα όπως τονίστηκε στη συνάντηση, δήμος Ιωαννιτών και Ένωση Ξενοδόχων είχαν άψογη συνεργασία με μετρήσιμα αποτελέσματα για την ανάπτυξη του τουρισμού στα Γιάννενα στην προηγούμενη θητεία του κ. Μπέγκα, κάτι που αναγνωρίστηκε από τα μέλη της διοίκησης, τα οποία δήλωσαν σίγουρα για τη διατήρηση και ενίσχυσή της τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην περιοχή μας, με αυτά των υποδομών και των ενεργειών προβολής και διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας ανέφερε αρχικά: «Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα στο δημαρχείο τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας αλλά και την  Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση στην οποία τονίσαμε την αδιαπραγμάτευτη θέση της δημοτικής αρχή πως ο σχεδιασμός για το μέλλον του τουρισμού στον τόπο μας θα γίνει χέρι-χέρι με τους επαγγελματίες του κλάδου».

Και στη συνέχεια ο Δήμαρχος πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να εκπονήσουμε, όπως κάναμε και την περίοδο 2014-2019 ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, συνεχίζοντας στη λογική των συνεργείων. Σε αυτή την προσπάθεια ζητάμε και τη συνδρομή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας η οποία κατέχει την απαραίτητη γνώση και διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να προχωρήσουμε μπροστά. Στην κατεύθυνση αυτή ως δημοτική αρχή πιστεύουμε ότι τα Γιάννενα πρέπει να στοχεύσουν στην προσέλκυση τουριστών που ενδιαφέρονται κυρίως για τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές του τόπου, να εστιάσουμε στο πανεπιστήμιο και τον συνεδριακό τουρισμό, χωρίς να αμελούμε και άλλες μορφές, όπως ο θρησκευτικός, ο αθλητικός τουρισμός κ.α.».

Από την μεριά του ο κ. Χατζής, αφού ευχήθηκε καλή θητεία στο νέο δήμαρχο, πρόσθεσε ότι ο κλάδος των ξενοδόχων ζητά από τους φορείς της Πολιτείας να αντιληφθούν τον ιδιωτικό τομέα ως ένα συνεργάτη στη χάραξη στρατηγικής.

«Αυτή τη διάθεση την είδαμε σήμερα και ελπίζω πως ότι συζητήσαμε θα μετουσιωθεί σε στήριξη του τουριστικού κλάδου ως μια συνειδητή επιλογή και όχι ως αναγκαιότητα», σημείωσε ο κ. Χατζής.

Η συνάντηση

με τον Αλ. Καχριμάνη

Νωρίτερα την Παρασκευή ο κ. Χατζής και οι συνεργάτες του είχαν βρέθηκαν στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου είχαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Ο κ. Χατζής έκανε λόγο για ένα πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης και ένα εξαιρετικό παράδειγμα που μπορεί να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους, μιλώντας συνολικά για την Ήπειρο και τις προοπτικές της.

«Τα Γιάννενα και γενικά η Περιφέρεια της Ηπείρου είναι εξαιρετικό παράδειγμα ανάπτυξης της ηπειρωτικής Ελλάδος. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που προσεγγίζουμε τον τουρισμό ως έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο και θα χαρούμε να δούμε με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας την περιοχή σας να αποτελεί ένα πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Χατζής.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέφερε ότι είχαν μια καλή συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, συμπληρώνοντας: «Είναι μεγάλο “ατού” αυτό που έχουμε σήμερα στα χέρια μας, την ποιότητα και τον τουρισμό στα ορεινά και στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, καθώς σε πολύ μικρό χρόνο, μπορεί να μεταβεί ένας από τη μια περιοχή στην άλλη. Ξέρουμε τις αδυναμίες μας και τις “πολεμάμε”. Το μυστικό, όταν θες να λύσεις ένα πρόβλημα, είναι να ξέρεις τι έχεις θετικά και τι  αρνητικά και να προσπαθείς με τη συνεργασία όλων να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. Άγγελος Καλλίας και το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων.

 

Βασίλης Λούπας