ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – Αυστηρή προειδοποίηση, ενδελεχείς έλεγχοι

Με τη συμμετοχή και εργαζομένων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αλλά και των Διευθύνσεων Αγρ. Ανάπτυξης θα πραγματοποιούνται στο εξής οι έλεγχοι που διενεργούνται σε βυτιοφόρα που μεταφέρουν γάλα αλλά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε γαλακτοκομικά προϊόντα

 

 

 

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή γάλακτος και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου με εντολή του υπουργού ξεκίνησαν ευρύτατοι έλεγχοι στην αγορά, σε super markets και σημεία λιανικής πώλησης, στις πύλες εισόδου της χώρας και σε άλλα σημεία.

Οι έλεγχοι γίνονται από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥπΑΑΤ, του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με τη συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών, όπου κρίνεται αναγκαίο. Ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα συμβάλουν και οι ΔΑΟΚ.

Αίτημα των περισσοτέρων εκ των συμμετεχόντων ήταν να συνεχισθούν οι έλεγχοι, ενώ ζητήθηκε, επίσης, ενεργοποίηση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 και καλύτερη λειτουργία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, για τους οποίους συνεισφέρουν οικονομικά.

Ο Αλ. Καχριμάνης

Στη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, ο οποίος αποτίμησε θετικά τα αποτελέσματά της.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του την Παρασκευή, από τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, επιβεβαιώθηκαν οι επισημάνσεις που είχε κάνει εγγράφως στις αρχές Ιανουαρίου για τη μη εφαρμογή των διατάξεων που είχαν ψηφιστεί από το 2018 για τις επισημάνσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ως επίσης και για την αναγκαιότητα γενίκευσης των ελέγχων στις βιομηχανίες και στα σούπερ μάρκετ κ.α,

Επίσης δεκτή έγινε και η πρότασή του όπως στους ελέγχους που διενεργούνται να συμμετέχουν και υπάλληλοι των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειών.

«Ο υπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τους ελέγχους. Θέλει βέβαια πάρα πολύ δουλειά, αλλά ο υπουργός δεν πρόκειται να κάνει πίσω», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση

Οι έλεγχοι στην αγορά δεν θα είναι ευκαιριακοί, είπε κατά τη σύσκεψη, ο υπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε περιστατικά παρανομίας.

«Δεν δυσφημούμε κανέναν», τόνισε και πρόσθεσε: «Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό στέλνουμε μήνυμα ότι κάνουμε ελέγχους για να προστατεύσουμε τα ΠΟΠ προϊόντα, τους νοικοκύρηδες, τους υγιείς επιχειρηματίες. Γίνονται έλεγχοι με κανόνες και σύντομα θα διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο κυρωτικό πλαίσιο. Στόχος μας δεν είναι να εισπράξουμε χρήματα, αλλά να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν πρόκειται να καλύψουμε κανέναν. Και χρέος όλων μας που εκπροσωπούμε θεσμούς και φορείς να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα. Θα τινάξουμε στον αέρα τα κυκλώματα νοθείας. Και σε αυτό σας θέλουμε στο πλευρό μας. Να βρούμε ποιοι παίζουν παιχνιδάκια σε βάρος των παραγωγών».

Σε αυτή τη λογική εκκαθαρίζονται σύντομα και οι 161 υποθέσεις παρατυπιών που υπήρχαν στα συρτάρια του υπουργείου, ύστερα από την εντολή του υπουργού να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Πού γίνονται έλεγχοι

Οι έλεγχοι διενεργούνται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, σε super markets, σε πύλες εισόδου της χώρας, όπου θα λαμβάνονται δείγματα των ελεγχομένων προϊόντων γάλακτος με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Έλεγχοι γίνονται, επίσης, και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων λαμβάνονται γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αποστέλλονται στα διαπιστευμένα εργαστήρια  για περαιτέρω χημικές αναλύσεις τα αποτελέσματα των οποία θα δοθούν στο ΥΠΑΑΤ το συντομότερο δυνατόν.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος αναφερόμενος στους ελέγχους είπε ότι από 18.01.2024 έως και 24.01.2024 έχουν ληφθεί 64 δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση (φέτα, κίτρινα και λευκά τυριά, γιαούρτια, γάλα) και 80 προϊόντα για έλεγχο επισήμανσης από τη λιανική πώληση, καθώς και έλεγχος σε 36 βυτία και φορτία γαλακτοκομικών σε πύλες εισόδου.

Στα Νωπά οπωροκηπευτικά έγινε έλεγχος προδιαγραφών εμπορίας σε 52 προϊόντα, εκ των οποίων έξι βιολογικά, 9 δείγματα για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών και έλεγχος φορτίων στα σημεία εισόδου, έχουν ελεγχθεί 13 φορτία.

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Εν τω μεταξύ, ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο στους αγρότες που διαδηλώνουν απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

«Ακόμα και σήμερα είστε καλοδεχούμενοι», είπε σε αγρότες από την Επανομή και τη Λάρισα με τους οποίους είχε διάλογο, διευκρινίζοντας ότι όσοι έχουν ζητήσει ραντεβού έχει συναντηθεί μαζί τους, χωρίς να τον νοιάζουν οι κομματικές ταυτότητες του καθενός.

Στη συζήτηση που έγινε, ο Λ. Αυγενάκης, τόνισε ότι κατανοεί τις αγωνίες και ανασφάλειες που νιώθουν οι αγρότες λόγω της κλιματικής κρίσης και αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο για τη Θεσσαλία.