ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – Και πάλι σε «τροχιά» ετοιμότητας

Αναστέλλονται από 1η Σεπτεμβρίου όλες οι άδειες στο ΕΣΥ – Στο επίκεντρο η αναπλήρωση των κενών από τους ανεμβολίαστους και η ανακατανομή δυνάμεων – Παραστάσεις διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους στο ΠΠΓΝΙ

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. Χθες, Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε πως ο νόμος θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς να δοθεί παράταση.
Για τα κενά που θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία, είπε πως θα καλυφθούν με ανακατανομή δυνάμεων και συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Στο μεταξύ, με έγγραφο που έστειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός αναστέλλει από την 1η Σεπτεμβρίου τις κανονικές άδειες του προσωπικού των νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ και των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία).
Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, οι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν πρώτοι, για να προστατευτούν οι ίδιοι αλλά και οι συμπολίτες μας που προσέρχονται στα νοσοκομεία:
«Δεν νοείται να πηγαίνει κάποιος που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, σε μια δομή Υγείας και να κινδυνεύει», είπε χαρακτηριστικά, για να σημειώσει: «Είναι καθήκον και θέμα κοινωνικής ευαισθησίας των υγειονομικών. Οι  υγειονομικοί έχουν μεγάλα ποσοστά εμβολιασμένων και συνεχίζουν να εμβολιάζονται. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των εμβολιασμένων».
Για την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας στο ενδεχόμενο να βγει μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε αναστολή, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως υπάρχει ετοιμότητα, καθώς είχαν προβλεφθεί όλα τα ενδεχόμενα:
«Ο νόμος τα προβλέπει. Θα γίνει και ανακατανομή δυνάμεων μέσα στις κλινικές και τα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα Υγείας πρέπει να εξυπηρετήσει όλους τους συμπολίτες μας και όχι μόνο εκείνους που πάσχουν από Covid», επισήμανε.
Σημείωσε, επίσης, πως θα προσληφθεί και προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου: «Δεν μιλάμε για μόνιμες προσλήψεις, οι οποίες τρέχουν και ενισχύεται το σύστημα Υγείας», είπε.
Για το ενδεχόμενο ελλείψεων προσωπικού στο ΕΚΑΒ, τόνισε πως «θα γίνουν και προσλήψεις, το προβλέπει ο νόμος». Ξεκαθάρισε, δε, πως όσοι δεν εμβολιαστούν, δεν θα πληρώνονται.

Για την υποχρεωτικότητα

Εξάλλου, για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, υπογράμμισε πως βρίσκεται στο τραπέζι: «Υπάρχει ο νόμος και εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν, μπορούμε να προχωρήσουμε σε επέκταση της υποχρεωτικότητας. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε κάποιο σχέδιο για επέκτασή της».
Αναφερόμενος στις αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων, ανέφερε πως σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όλα τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν κανονικά:
«Τα προγραμματισμένα χειρουργεία θα διεξαχθούν, αλλά εάν υπάρξει έξαρση της πανδημίας και αναγκαστούμε να πάρουμε έκτακτα μέτρα, θα τα πάρουμε. Ο στόχος μας είναι να μην πάμε σε αναστολή χειρουργείων, το σχέδιό μας προβλέπει την κανονική λειτουργία όλων των δομών», τόνισε.

Στο ΣτΕ οι υγειονομικοί

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε χθες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021.
Στο δικόγραφο εκτίθεται, ότι «η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού και μάλιστα με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία». Επιπροσθέτως, η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί ότι «παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του».
Στην αίτηση ακύρωσης εκτίθενται περαιτέρω ότι «πριν τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον χώρο της Υγείας και των Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου, όπως εξάλλου θεωρεί επιβεβλημένο η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η υφιστάμενη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει επίσης ότι «παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας καθώς δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ, για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν».
Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι «ουδέποτε υπήρξε αρνητική στο ζήτημα του εμβολιασμού καθώς από την πρώτη στιγμή προτρέψαμε τα μέλη μας να εμβολιαστούν, αποτέλεσμα δε της στάσης μας είναι και το γεγονός ότι σήμερα στον χώρο των εργαζομένων στη δημόσια υγεία πάνω από το 82% έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Συνυπολογίζοντας το ποσοστό όσων διαθέτουν φυσική ανοσία, το ποσοστό υπερβαίνει το 90%».

Στο ΠΠΓΝΙ

Από την άλλη, στις πύλες των νοσοκομείων θα βρει η 1η του Σεπτέμβρη το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού.
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ο οποίος για μία ακόμη φορά υπογραμμίζει ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του Νοσοκομείου ενώ σε συνεργασία με τα άλλα Νοσοκομεία και Κ.Υ. της Ηπείρου θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου τη Δευτέρα 30 Αυγούστου.
Στην ανακοίνωσή του, καλεί όλους τους Εργαζομένους να μείνουν ενωμένοι και να αποτρέψουν κάθε διχαστική ενέργεια που δημιουργεί εντάσεις και έριδες μεταξύ του Προσωπικού. Επίσης, καλεί όλους τους ανεμβολίαστους – που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αποτρεπτικά του εμβολιασμού – ελευθέρως και αυτοβούλως να προσέλθουν στον εμβολιασμό, θωρακίζοντας έτσι την υγεία τους αλλά και ενισχύοντας το τείχος ανοσίας έναντι της COVID-19.
«Σε λίγες ημέρες (1η Σεπτεμβρίου) 30.000 υγειονομικοί εμβολιασμένοι και μη, θα βρίσκονται στις πύλες των Νοσοκομείων. Θα περιμένουμε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Θέτονται σε αναστολή καθηκόντων και πηγαίνουν σπίτι τους και διαλύεται η Δημόσια Υγεία ή αναστέλλετε το μέτρο και πηγαίνουν στην εργασία τους χωρίς κλυδωνισμούς για τη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια και συνεχίζεται η προσπάθεια της πολιτείας με πειθώ να εμβολιαστούν και οι εναπομείναντες που είναι μικρό ποσοστό. Είναι πραγματικά απίστευτο υγειονομικό και προνοιακό προσωπικό μετά από 19 μήνες στη πρώτη γραμμή να θέτονται σε αναστολή καθηκόντων χωρίς μισθό. Να αδυνατούν να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες για άγνωστο χρονικό διάστημα» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ιωαννίνων, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει και τα εξής: «Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας χωρίς ίχνος αυτοκριτικής είναι τόσο λάθος που θέτουν τις βάσεις για τον πιο βαθύ κοινωνικό διχασμό, οικονομική εξαθλίωση των πολιτών, κατάρρευση του ΕΣΥ και νέα έξαρση της πανδημίας.
• Δεν πείθει στοχευμένα τους πολίτες που διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις από τις κυβερνητικές αντιφάσεις και παλινωδίες για την ανάγκη εμβολιασμού όλων και ποντάρει τα πάντα στο διχασμό για να επιβιώσει πολιτικά.
• Δεν φροντίζει για μαζικό δωρεάν τέστινγκ – ειδικά των ανεμβολίαστων – και ιχνηλάτηση, τα ρίχνει όλα πάλι στην ατομική ευθύνη και  βάζει χαράτσι 80 ευρώ το μήνα σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και φοιτητές προς όφελος ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Και φυσικά, ούτε κουβέντα για μέτρα αποσυμφόρησης στα ΜΜΜ.
• Δεν παίρνει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, και ετοιμάζεται να στοιβάξει 27 μαθητές ανά τμήμα.
• Δεν φροντίζει για την ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις, ανοίγει θέμα κλεισίματος περιφερειακών νοσοκομείων.
Ο κ. Μητσοτάκης τιμωρεί έναν στους δύο Έλληνες για να διαχειριστεί την αποτυχία του. Αφήνει το ΕΣΥ να καταρρεύσει στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Εκτός και αν αυτός είναι ο πραγματικός στόχος, για να «σπεύσει» στη συνέχεια ο επιχειρηματικός ιδιωτικός τομέας να καλύψει το κενό».