ΟΚΑΝΑ – Προσφέρει με το… καλημέρα η Μονάδα Θεραπείας

Αξιόλογη δυναμική καταγράφει, από τα πρώτα της βήματα, η Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας   της Εξάρτησης στο πλαίσιο λειτουργίας του Πολυδύναμου Κέντρου του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» – Πιθανώς από 1η Ιουνίου η λειτουργία της μονάδας De – Tox

 

 

 

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος της Μονάδας Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στο πλαίσιο λειτουργίας του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης της Κρίσης των χρηστών ναρκωτικών ουσιών και του αλκοόλ, με το… καλημέρα της λειτουργίας της.

Η Μονάδα καταγράφει μία αξιόλογη δυναμική, που επιβεβαιώνεται από την αυξητική τάση και το ενδιαφέρον συμμετοχής και παρακολούθησης του προγράμματος χορήγησης υποκατάστατων.

Όπως αναφέρθηκε και σε ρεπορτάζ του Ioannina TV, την ευκαιρία να δει από κοντά, να συζητήσει με τους υπεύθυνους της Μονάδας, το προσωπικό και τη διοίκηση του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» που έχει σταθεί αρωγός από την πρώτη στιγμή, είχε χθες ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιος Θεοχάρης, που επισκέφθηκε τη Μονάδα και σε δηλώσεις του εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την πορεία της.

Ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε τη Μονάδα των Ιωαννίνων και συνολικά το Πολυδύναμο Κέντρο του Χατζηκώστα ως μία πρότυπη δομή, που όταν λειτουργήσει στο σύνολό της με το σύνολο των υπηρεσιών που προβλέπονται στο μνημόνιο κοινής συνεργασίας του 2019 μεταξύ του νοσοκομείου, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, θα δώσει μία σταθερή διέξοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης των χρηστών τόσο του αλκοόλ, όσο και των ουσιών.

«Θεωρούμε, ότι με τη λειτουργία της Μονάδας Ολοκληρωμένης Θεραπείας στα Ιωάννινα κλείνει η βεντάλια των δικών μας υπηρεσιών στην Ήπειρο και είμαστε ήδη πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα και τη δυναμική. Είχαμε υπολογίσει, ότι ένας αριθμός 70-80 ατόμων, χρειαζόταν να μετακινείται καθημερινά προς την Πρέβεζα, το Αγρίνιο, τη Θεσσαλονίκη ή και την Αθήνα για να λάβει τις υπηρεσίες που παρέχει σήμερα η δομή στο Χατζηκώστα. Σήμερα ήδη ένας αριθμός 40 ατόμων βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης και σταθεροποίησης. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί πέρα από τη δυναμική, έχουμε στελεχώσει την υπηρεσία με μία πλήρη διεπιστημονική ομάδα, με επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Απηύθυνε τέλος θερμές ευχαριστίες προς τη διοίκηση του Χατζηκώστα και προσωπικά προς τον διοικητή κ. Δερδεμέζη για τη συνεχή υποστήριξη, όπως όμως και στην Βουλευτή Ιωαννίνων και εκ νέου υποψήφια Μαρία Κεφάλα, «που μας έδειξε το πρόβλημα, μας πίεσε και μας άνοιξε το δρόμο να βρούμε τη λύση που έπρεπε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Μονάδα De – Tox

Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα, Σπύρος Δερδεμέζης από την πλευρά του αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και προσωπικά με τον κ. Θεοχάρη και πρόσθεσε, ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται οι συζητήσεις με το ΚΕΘΕΑ, ώστε σύντομα και αυτό να ξεκινήσει τη λειτουργία της δικής του δομής εντός του Πολυδύναμου, όπως άλλωστε προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας του 2019.

«Δεν καθυστερήσαμε, όπως ίσως κάποιοι νομίζουν, έχουν αιτηθεί και αυτοί (σ.σ το ΚΕΘΕΑ) έναν χώρο, απλώς βρισκόμαστε σε φάση αναδιοργάνωσης των ΤΕΠ με ένα ώριμο project αναβάθμισης και αναζητούμε από κοινού χώρους που θα καλύπτουν και τις δικές τους ανάγκες. Ήδη την Τρίτη έγινε σύσκεψη στο νοσοκομείο και με την Διαχειριστική Αρχή για τη μονάδα De – Tox, ώστε να τεθεί πιθανότατα από την 1η Ιουνίου σε φουλ ρυθμούς, καθώς θα κλείσει η Μονάδα covid στο Πολυδύναμο», ανέφερε ο κ. Δερδεμέζης.

Αναφορικά τέλος με τη Μονάδα του «Χατζηκώστα» για την αντιμετώπιση της κρίσης για τους χρήστες αλκοόλ, σήμερα υλοποιείται κανονικά το πρόγραμμα της απεξάρτησης διάρκειας 28 ημερών και στη συνέχεια δίνεται η δυνατότητα για την επιλογή των ωφελούμενων, του προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης που θα ακολουθήσουν είτε από τις δομές του νοσοκομείου είτε από τη δομή του ΟΚΑΝΑ στην Πρέβεζα είτε από τη δομή του ΚΕΘΕΑ, μόλις αυτό εγκατασταθεί στο Πολυδύναμο.