ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – Σε σταθερή «τροχιά» αναβάθμισης

Την προσεχή Τρίτη εγκαινιάζεται και τίθεται σε λειτουργία το σύστημα τομογραφίας PET/CT – Προχωρούν, παράλληλα, έργα ύψους 4,45 εκ. ευρώ τα οποία με την ολοκλήρωσή του θα θωρακίσουν ενεργειακά το νοσοκομείο για την επόμενη 30ετία

 

Σε μια σταθερή «τροχιά» αναβάθμισης βρίσκεται, εδώ και αρκετά χρόνια, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο οποίο την προσεχή Τρίτη 28 Μαρτίου στις 13.00 θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια έναρξης λειτουργίας του πλήρους συστήματος τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET/CT), που εγκαταστάθηκε και θα λειτουργεί στο εξής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ και αποκλειστικές εικόνες του Ioannina TV από το νέο υπερσύγχρονο μηχάνημα, η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με την εκπροσώπηση της αναπλ. Υπουργού, Μίνας Γκάγκα.
Επίσης, θα παρευρίσκεται εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», που έχει κάνει τη δωρεά του μηχανήματος, όπως και άλλων αντίστοιχων σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.
Μόλις πριν λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια μίας αντίστοιχης Μονάδας στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, από τους χώρους της Μονάδας που θα λειτουργεί στο εξής το PET/CT και από το χώρο όπου έχει εγκατασταθεί το μηχάνημα, ήδη τα συνεργεία του ΠΓΝΙ εργάζονται πυρετωδώς για την προετοιμασία του χώρου για τα εγκαίνια την προσεχή Τρίτη. Ως προς τη λειτουργία του Τμήματος έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κάλυψης των απαιτούμενων θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού και εκτιμάται, ότι η λειτουργία του PET/CT  θα ξεκινήσει από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.
Η εξυπηρέτηση μεγάλου
αριθμού ασθενών
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η εγκατάσταση του PET-CT θα εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό ασθενών και συνοδών τους, οι οποίοι υποχρεώνονται μέχρι και σήμερα να ταξιδεύουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να υποβληθούν στην εξέταση, με επακόλουθη ταλαιπωρία και επιπλέον κόστος.
Όπως είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο η διοίκηση του ΠΓΝΙ, όταν το μηχάνημα είχε φτάσει στα Γιάννενα και ξεκίνησαν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στην 4η πτέρυγα, η χρήση του PET/CT πρόκειται να συνεισφέρει τα μέγιστα στην αποτελεσματική διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, από τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση μέχρι την παρακολούθηση της ανταπόκρισης και τον ακριβέστερο σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας. Εκτός όμως από την Ογκολογία, το σύστημα PET/CT θα συμβάλλει στην ανάπτυξη διαγνωστικών εφαρμογών και σε τομείς όπως η Νευρολογία και η Καρδιολογία.
Επιπλέον είναι σημαντικός ο ρόλος του στο ακαδημαϊκό, ερευνητικό και γενικότερα εκπαιδευτικό έργο του ΠΓΝΙ. Η εγκατάσταση και λειτουργία του θα δώσει την ευκαιρία εκπαίδευσης σε ένα σημαντικό αριθμό ειδικευόμενων και ειδικών ιατρών πυρηνικής ιατρικής, ασκούμενων και ειδικευμένων φυσικών ιατρικής, τεχνολόγων-ακτινολόγων και φοιτητών ιατρικής.
Νέος εξοπλισμός
Παράλληλα, όμως, και στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Νοσοκομείου, συνεχίζεται και η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός του πάγιου Ηλεκτρομηχανολογικού, Ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, παλαιότητας σε πολλές περιπτώσεις άνω των 30 ετών.
Με τη διαχρονική συνεισφορά και παραγόμενο έργο των Διοικήσεων του νοσοκομείου, την υποστήριξη της 6ης ΥΠΕ, των υπουργείων Υγείας, Ανάπτυξης και Ενέργειας, αλλά κυρίως με την προσπάθεια και αποτελεσματικότητα του προσωπικού διαχείρισης και υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. έργων, το ΠΓΝΙ παρέλαβε τον πρώτο εξοπλισμό που περιλαμβάνεται στο έργο «Δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης του ΠΓΝΙ», συνολικού προϋπολογισμού 4.450.000 ευρώ και βρίσκεται ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».
Η Πράξη διαρθρώνεται σε 12 Υποέργα, μεταξύ των οποίων είναι η εγκατάσταση μηχανήματος οστικής πυκνότητας, προμήθεια ενός C-ARM για ERCP, θερμομόνωση-υγρομόνωση ταρατσών, εγκατάσταση κλιματισμού σε κλινικές, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 500 KVA, αντικατάσταση θυρών εισόδου και εξόδων κινδύνου, αλλαγή λαμπτήρων με περίπου 10.000 φωτιστικά LED, αναβάθμιση συστήματος διαχείρισης κτιρίου-BMS κλπ.
Τα Υποέργα της Πράξης που υλοποιήθηκαν είναι:
– Προμήθεια και εγκατάσταση επτά χειρουργικών προβολέων σε ισάριθμες χειρουργικές αίθουσες του ΠΓΝΙ. Σε αντικατάσταση πεπαλαιωμένων και τεχνολογικά απαξιωμένων χειρουργικών προβολέων άνω της 15ετίας εγκαταστάθηκαν και τέθηκαν σε άμεση λειτουργία επτά σύγχρονοι χειρουργικοί προβολείς συμβατικής δαπάνης 109.906 ευρώ.
– Προμήθεια και εγκατάσταση  τεσσάρων παρακλίνιων monitor και ενός κεντρικού σταθμού τεχνολογίας TFT, για σύνδεση με υπάρχον δίκτυο monitor της ΜΕΠΚ. Το δίκτυο παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων ασθενούς της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) του ΠΓΝΙ αναβαθμίστηκε και ενισχύθηκε με 4 υπερσύγχρονα παρακλίνια μόνιτορ και έναν κεντρικό σταθμό TFT συμβατικής δαπάνης 64.976 ευρώ.
Ενόψει της υλοποίησης και άλλων Υποέργων που θα θωρακίσουν ενεργειακά το νοσοκομείο για την επόμενη 30ετία, η Διοίκηση του Νοσοκομείου με ανακοίνωσή της, εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες της, προς τους Εργαζόμενους του Νοσοκομείου για τον συνεχή αγώνα που κάνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις καθημερινές προκλήσεις και δυσκολίες, χωρίς όμως να χάνουν το στόχο υλοποίησης μακροχρόνιου σχεδιασμού και ανάπτυξης και προς την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και την Πολιτική Ηγεσία των υπουργείων Υγείας, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την διαχρονική στήριξη προς την κατεύθυνση υλοποίησης αυτού του, στρατηγικής σημασίας για το Νοσοκομείο, έργου.

Βασίλης Λούπας