ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Αναδυόμενο κέντρο συνεδριακού τουρισμού

Κοινό μέτωπο από τον Δήμο Ιωαννιτών, ώστε η πόλη να ανταποκριθεί με αξιώσεις στην οργάνωση υψηλών προδιαγραφών διεθνών συνεδρίων, τη στιγμή που αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό, που διαθέτει όλες τις απαραίτητες συνεδριακές υποδομές και αναπτυγμένη οδική συνδεσιμότητα

Η ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής για την προσέλκυση σημαντικών διεθνών συνεδρίων στη χώρα μας, αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια του 12ου ετήσιου Hapco & Des: «Συναντήσεις στην Ελλάδα: The Game Changer», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Πρόθεση του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (Hellenic Association of Professional Congress Organizers & Destination Events Specialists) και των Γραφείων Προσέλκυσης Συνεδρίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (This is Athens-Convention & Visitors και Thessaloniki Convention Bureau), είναι, να ενταχθούν και άλλες περιοχές στο συμμαχικό σχήμα, ώστε να ισχυροποιηθεί η προοπτική ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού MICE (Meetings, Incentives, Conferences & Exhibitions).
Η πόλη των Ιωαννίνων ανήκει στην κατηγορία των προορισμών που, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζει εντυπωσιακή δυναμική σε αυτόν τον τομέα, ενώ, παράλληλα, συγκεντρώνει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για τη «φιλοξενία» μικρότερων επαγγελματικών ταξιδιών και ταξιδιών κινήτρων (Incentive and Corporate). Επιπλέον, προβάλλει ως ιδανικός τόπος για την προώθηση του city break.
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Γεώργιος Λώλης ήταν βασικός προσκεκλημένος στην εκδήλωση της Αθήνας.
Όπως εμφατικά επισήμανε «η πόλη μας αποτελεί ένα αναδυόμενο κέντρο νέας αστικής εμπειρίας 365 ημερών, έναν Μητροπολιτικό κόμβο πολλών επιλογών και ποικίλων εναλλακτικών δραστηριοτήτων, για κάθε γούστο και ηλικία».
Ένας ιδανικός προορισμός, πρόσθεσε, με ξεχωριστή γεωγραφική θέση, σπάνια ομορφιά, ιστορικό πλούτο, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, έντονα «ζωντανή» κοινωνική καθημερινότητα, φημισμένη γαστρονομία και αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που μπορούν να προσελκύσουν, όχι μόνο το εγχώριο, αλλά και το διεθνές ενδιαφέρον.
Τεκμηριώνοντας την πεποίθησή του ότι τα Ιωάννινα μπορούν να ανταποκριθούν με αξιώσεις στην οργάνωση υψηλών προδιαγραφών διεθνών συνεδρίων, σεμιναρίων, καθώς και εταιρικών εκδηλώσεων ο κ. Λώλης ανέφερε ότι η πόλη θεωρείται δικαιολογημένα ένας ελκυστικός προορισμός, που διαθέτει όλες τις απαραίτητες συνεδριακές υποδομές (κυρίως σε ξενοδοχεία 5* και 4*), αναπτυγμένη οδική συνδεσιμότητα και, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στις δύο πρώτες θέσεις στο γενικό δείκτη ικανοποίησης των επισκεπτών στα ξενοδοχεία της χώρας.
Ακόμη, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμβάλλει και μπορεί να συμβάλλει ακόμα παραπάνω στην προσέλκυση επιστημονικών συνεδρίων στην πόλη.
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού τόνισε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την ενημέρωση των τοπικών εταίρων σχετικά με τη μετατροπή της πόλης σε αναγνωρισμένο προορισμό «φιλοξενίας» διεθνών συνεδρίων, τονίζοντας ότι το στοίχημα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης μπορεί να κερδηθεί με μία συνεπή εξωστρεφή στρατηγική στήριξης πολιτικών και προωθητικών θεσμικών ενεργειών.
Τέλος, αναφερόμενος στις «σημαντικότερες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», υπέδειξε την ανάγκη για βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης των Ιωαννίνων με μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.