ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – «Κλείδωσε» η χρηματοδότηση για Πάρκο Τεχνολογίας

Ομόφωνη η κυβερνητική απόφαση για χρηματοδότηση κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης, κατά 25% με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κατά 25% από μελλοντικά έσοδα του Πάρκου – Μοναδική εκκρεμότητα το ποιο υπουργείο θα υπογράψει τη δανειακή σύμβαση με την τράπεζα

 

 

 

Μια πολύ σημαντική και ιδιαίτερα θετική εξέλιξη έκρυβε η χθεσινή ημέρα, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, για το χρηματοδοτικό σχήμα για την κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.

Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθ. Κυριαζής εκπρόσωπος του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου (Π. Κουρής) και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Κ. Καργάκος).

Με το τέλος της τηλεδιάσκεψης οριστικοποιήθηκε το χρηματοδοτικό σχήμα. Σύμφωνα με την απόφαση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακής Αρχής, προβλέπεται η χρηματοδότηση με 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο υπάρχει ήδη θετική απόφαση.

Το 25% θα προέλθει από δάνειο στο όνομα του Ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το άλλο 25% θα προέλθει από μελλοντικά έσοδα του Πάρκου, που θα έχει η Αναπτυξιακή  «Ήπειρος Α.Ε.».

Η μόνη εκκρεμότητα που έχει μείνει προς διευθέτηση, όπως αναφέρεται τουλάχιστον στην ανακοίνωση, είναι το Υπουργείο που θα υπογράψει τη δανειακή σύμβαση με την τράπεζα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, όλοι οι Υπουργοί υπερθεμάτισαν της κατασκευής του Πάρκου, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί και επιθυμία του Πρωθυπουργού, ενώ μετά την ανάλυση των προοπτικών του από τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος ενημέρωσε ότι στο εγχείρημα θα μετάσχει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατέληξαν στην τελική απόφαση χρηματοδότησης του έργου.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη σημερινή συζήτηση και απόφαση, καθώς έγινε ένα πολύ σημαντικό και το πιο καθοριστικό βήμα, για την κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας», δήλωσε αρχικά ο κ. Καχριμάνης.

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μπαίνουμε πλέον στο τελικό στάδιο, για να γίνει πράξη ένα όραμα που θα δώσει άλλη προοπτική στην περιοχή μας, έχοντας την αμέριστη στήριξη της Κυβέρνησης και την αποδοχή της από τον επιστημονικό κόσμο της περιοχής», ευχαριστώντας όλους όσοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, για τη θετική τους στάση απέναντι στο μεγάλο αυτό εγχείρημα που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Συγχαρητήρια

στην P&I Hellas

Παράλληλα, η Περιφέρεια Ηπείρου και προσωπικά ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην ίδια ανακοίνωση αισθάνονται την ανάγκη και συγχαίρουν δημόσια την εταιρία P&I Hellas και τον CEO αυτής Βασίλη Τριάδη για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με την ευκαιρία της πενταετούς λειτουργίας της στα Ιωάννινα και εύχεται η επόμενη πενταετία να είναι εξίσου επιτυχημένη.

Η ανακοίνωση, τρεις ημέρες μετά τη συναυλία του Σαββάτου, επί της ουσίας απαντά και στην κριτική που ασκήθηκε και στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από πολιτικά κόμματα και πολιτικούς παράγοντες της περιοχής.

Άλλωστε τη Δευτέρα, ήταν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ που απάντησε με δηκτικό τρόπο σε σχετική ερώτηση, χαρακτηρίζοντας ως «εμπαθείς και αναιτιολόγητες» τις αντιδράσεις αυτές.

Η Περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνει από την πλευρά της, ότι «το γεγονός ότι ήδη η εταιρεία απασχολεί 150 επιστήμονες, στην  πλειοψηφία τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την προοπτική αυτοί να  αυξηθούν στους 300 τα επόμενα τρία χρόνια,  αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχει ικανό και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό διαθέσιμο από το Πανεπιστήμιο μας για την ανάπτυξη νέων (ελληνικών και πολυεθνικών) και υφιστάμενων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην  Ήπειρο.

Οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη  είναι πολύ αισιόδοξες, αρκεί να εκπληρωθούν οι τρεις προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Τριάδης και οι άλλοι εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου στο παρελθόν, ήτοι: Αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με απευθείας πτήσεις προς πόλεις του εξωτερικού, δίκτυο οπτικών ινών και κτιριακές υποδομές, Την 3η προϋπόθεση έρχεται να εκπληρώσει το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο θα φιλοξενήσει όχι μόνο την P&I, αλλά και τις πέντε που ήδη δραστηριοποιούνται στα Ιωάννινα, αλλά και όσες δημιουργηθούν στη συνέχεια.

Έτσι σε ένα ενιαίο χώρο, (Πανεπιστήμιο – Τεχνολογικό Πάρκο – Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας) το όραμα για μια “Ελληνική silicon Valley” θα βρει ισχυρά θεμέλια και προϋποθέσεις για να γίνει πραγματικότητα προς όφελος των νέων αποφοίτων των πανεπιστημιακών μας σχολών, αλλά και  με τις συνθήκες υψηλού επιστημονικού επιπέδου εργασίας. να προσελκύσει και άλλους που σήμερα εργάζονται στο εξωτερικό. Ευχόμαστε στη P&I να εκπληρωθεί στο ακέραιο το εγχείρημά της και να συνεχιστεί και στο μέλλον η διασύνδεσή της με την τοπική κοινωνία», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.