ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Στα «σκαριά» το Διασυνοριακό Πάρκο Αώου

Για την επίτευξη του στόχου προτείνεται η επέκταση της προστατευόμενης περιοχής του Αώου και των παραποτάμων του από την Κόνιτσα μέχρι τα σύνορα με την Αλβανίας – Σκοπός να παραμείνει ο Αώος ένας «άγριος ποταμός» με ελεύθερη ροή σε όλο το μήκος του

Μια εξαιρετικά σημαντική πρόταση που επί της ουσίας αποσκοπεί στην προστασία και ανάδειξη του ποταμού Αώου, με τη δημιουργία του Διασυνοριακού Πάρκου Άγριου Ποταμού Αώου, παρουσιάστηκε σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια από την IUCN, εταίρο του προγράμματος «Saving Europe’s last free flowing river Vjosa- Aoos».
Για τη δημιουργία του Διασυνοριακού Πάρκου, η IUCN (που πραγματοποίησε τις έρευνες και συντονίζει την πρωτοβουλία) προτείνει την επέκταση της προστατευόμενης περιοχής του Αώου και των παραποτάμων του από την Κόνιτσα μέχρι τα σύνορα Ελλάδος- Αλβανίας.
Όπως μάλιστα αναφέρθηκε, αποκλειστικός στόχος είναι ο ποταμός Αώος να παραμείνει ένας «άγριος ποταμός» με ελεύθερη ροή σε όλο το μήκος του που ανέρχεται σε 270 χιλιόμετρα σε ελληνικό και αλβανικό έδαφος.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία προέδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ιωαννίνων, Κων. Σιαράβας και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Δασικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Ήπειρος» και της ΑΜΚΕ «Πίνδος Περιβαλλοντική» έγινε παρουσίαση και των Μελετών Χρήσεων Γης και Οικονομικής Ανάλυσης.
Μετά την παρουσίαση στοιχείων των μελετών έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος και κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σιαράβας, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου στηρίζει σε απόλυτο βαθμό την προστασία και ανάδειξη της περιοχής του Αώου και ότι στο πλαίσιο αυτό θα συμβάλλει – μεταξύ άλλων-  και η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού στην πόλη της Κόνιτσας.
Τόνισε επίσης ότι το εγχείρημα θα έχει επιτυχία, εφόσον το αγκαλιάσουν όσοι κατοικούν ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή που διασχίζει ο Αώος.
«Θα πρέπει να γίνει οριοθέτηση της κοίτης του, όπως και των παραποτάμων του Βοιδομάτη και Σαραντάπορου, να προβλεφθούν οι παρεμβάσεις μικρής κλίμακας για καθαρισμούς σε επικίνδυνα σημεία για πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων κυρίως σε καλλιέργειες και να υπάρξει σαφής πρόβλεψη για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες, που σήμερα λειτουργούν και είναι αναπόσπαστα τμήματα της ευρύτερης περιοχής, χωρίς να επιβαρύνουν τον ποταμό», είπε χαρακτηριστικά.
Οι προτάσεις που έγιναν θα τεθούν προς αξιολόγηση για την επόμενη συνάντηση που θα γίνει επί ελληνικού εδάφους με τη συμμετοχή και των συμβαλλόμενων εταίρων από την Αλβανία.
«Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία, χρειάζεται πολύ υπομονή και συνεχή συνεργασία με τις όμορες περιοχές της Αλβανίας, ώστε να πετύχουμε τον κεντρικό στόχο που είναι η δημιουργία του Διασυνοριακού Πάρκου, το οποίο μπορεί να  είναι συνέχεια του Εθνικού Πάρκου Βίκου- Αώου.  Θα συμβάλλει στην προστασία της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας και θα ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη σε περιοχές, όπως η ακριτική Κόνιτσα», δήλωσε ο κ. Σιαράβας ανακεφαλαιώνοντας τα συμπέρασμα της σύσκεψης.

Βασίλης Λούπας