ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ – Στο «μικροσκόπιο» τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών

Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου καταγγέλλει μία σειρά λαθών και παραλείψεων σε κεντρικό επίπεδο, από την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, μέχρι τον τρόπο διαχείρισης του προσωπικού – 285 πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ήπειρο, από την 1η Μαΐου μέχρι σήμερα

 

Τον δικό τους, εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, διαδραμάτισαν φέτος το καλοκαίρι και οι πυροσβέστες της γεωγραφικής περιφέρειας Ηπείρου, στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Εύβοια, την Ηλεία, την Αρκαδία και σε τμήμα της Αττικής.

Εκεί, οι πυρκαγιές προκάλεσαν καταστροφές που θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση, ενώ δραματικές είναι οι συνέπειες για την τοπική οικονομία, αλλά και την ποιότητα ζωής των πληγέντων.

Οι πυροσβέστες από την Ήπειρο, κλήθηκαν πολλές φορές να δώσουν τις δικές τους μάχες και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συνδράμοντας και προχωρώντας στην κατάσβεση των πυρκαγιών στις πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Δ.Σ. της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος στην περιφέρεια της Ηπείρου, στη συνεδρίασή του την Τρίτη έκανε έναν πρώτο απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, έστω κι αν ημερολογιακά αυτή περαιώνεται στο τέλος Οκτωβρίου.

Το κρίσιμο διάστημα όμως πέρασε, και όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της Ένωσης Βασίλης Βράστος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, είναι ώριμες οι συνθήκες και κατάλληλη η χρονική στιγμή για να γίνει αυτός ο απολογισμός από την πλευρά εκείνων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Ανεξάρτητα από το εάν τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών οφείλονται λιγότερο ή περισσότερο στην κλιματική αλλαγή, η Ένωση Πυροσβεστών εκτιμά και καταγγέλλει, όπως ανέφερε ο κ. Βράστος μία σειρά λαθών και παραλείψεων σε κεντρικό επίπεδο, από την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, μέχρι τον τρόπο αντιμετώπισής τους και διαχείρισης του προσωπικού.

Το γεγονός, ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα εκατοντάδες πυροσβέστες από την Ήπειρο, βρισκόταν μακριά από τη βάση τους, αφήνοντας πίσω τεράστια κενά που καλύφθηκαν χάρη στο φιλότιμο όπως είπε, των πυροσβεστών, δε μπορεί να σβήσει τα λάθη της ηγεσίας.

«Δώσαμε ό,τι μπορούσαμε και τουλάχιστον για την Ήπειρο που μπορούμε να μιλήσουμε, είχαμε ελάχιστες απώλειες, παρότι συνολικά από την 1η Μαΐου μέχρι σήμερα είχαμε 285 δασικές πυρκαγιές. Όμως, ό,τι έγινε, θα πρέπει να αναλυθεί, γιατί επί της ουσίας δεν εφαρμόστηκε κανένας επιχειρησιακός σχεδιασμός και αυτό που καταγγέλλουμε, είναι η κακή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

«Δεν είδαμε οικογένειες το καλοκαίρι, δεν πήγαμε διακοπές, δεν πήραμε άδειες. Το ότι στην Ήπειρο τηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο σχεδιασμός και δεν είχαμε τις καταστροφές που είχαμε αλλού, οφείλεται στο φιλότιμο των συναδέλφων. Κανείς δεν επικαλέστηκε εξάντληση, παρότι εργάστηκαν όλοι, αδιάκοπα επί πολλές ημέρες. Κανείς δε μίλησε την ώρα της μάχης για τις ελλείψεις γιατί αυτό έπρεπε να κάνουμε, όμως η Πολιτεία οφείλει να δώσει απαντήσεις σε μείζονα ερωτήματα των συναδέλφων μας, που διατυπώνονται χρόνια τώρα, αλλά δε δίνεται ποτέ απάντηση», ανέφερε αρχικά ο κ. Βράστος.

Οι βασικές αιτίες

Την ίδια στιγμή, εκτός από την κλιματική αλλαγή, ο κ. Βράστος τόνισε πως μία από τις βασικές αιτίες πρόκλησης των μεγάλων δασικών πυρκαγιών είναι και το ότι ο αστικός ιστός έχει εισέλθει πλέον στις δασικές εκτάσεις και εκεί απαιτείται διαφορετικός επιχειρησιακός σχεδιασμός, με παραδείγματα περιοχών στην Ήπειρο, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Τα Σύβοτα είναι μία κινητή βόμβα και το έχουμε επισημάνει εδώ και χρόνια γιατί βλέπουμε πως έχει πολεοδομηθεί η περιοχή και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος. Στην Πρέβεζα δε γίνεται να έχουμε τον ίδιο σχεδιασμό που είχαμε πριν από 20 χρόνια, γιατί ο πληθυσμός της Πρέβεζας το καλοκαίρι είναι τριπλάσιος του κανονικού και το προσωπικό ελάχιστο», πρόσθεσε.

Τα αιτήματα

Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Βράστος, το βασικό αίτημα των πυροσβεστών προς την Πολιτεία και τη φυσική ηγεσία του Σώματος είναι στον επόμενο σχεδιασμό να συμμετέχουν και οι ίδιοι, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους, για την επίλυση πολλών ζητημάτων που έχουν και γραφειοκρατικό χαρακτήρα.

«Είναι σίγουρο, ότι δε μπορείς να τα προβλέψεις όλα. Σε κεντρικό επίπεδο υπάρχουν ελλείψεις, όμως δε γίνεται να μην υπάρχει και να μην ενισχύεται η συνεργασία με τους δήμους, με τι ς δασικές υπηρεσίες ή με τις εθελοντικές ομάδες. Είναι τεράστιο θέμα η γραφειοκρατία του κρατικού μηχανισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι εθελοντές

Τέλος, χθες, ο κ. Βράστος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το σύνολο των τοπικών πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων στην Ήπειρο, αλλά και προς τους πολίτες που βοήθησαν εθελοντικά στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης πυρκαγιών όπου χρειάστηκε.

«Είχαμε τεράστια βοήθεια από όλους τους φορείς, από μεγάλες επιχειρήσεις που έδωσαν ό,τι τους ζητούσαμε και φυσικά από τους πολίτες. Ο συντονισμός μεταξύ της διοίκησης και της Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο είναι άρτιος και αυτό φαίνεται από το ότι και από άλλες περιοχές αναγνωρίζεται. Την κρίσιμη περίοδο στις αρχές Αυγούστου, όταν ξέσπασαν και στην περιοχή μας δύσκολες πυρκαγιές, υπήρξε τέτοια ανταπόκριση των πολιτών, που ανάλογη δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν, ώστε να βοηθήσουν εθελοντικά στην πρόληψη και την πυροπροστασία. Αν γίνουμε όλοι μία ομάδα, τότε μπορούμε να καταφέρουμε πολλά», κατέληξε ο κ. Βράστος.

Στο τέλος του μήνα, η Ένωση Πυροσβεστών θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο της πόλης, θέτοντας στην τοπική διοίκηση και στην τοπική κοινωνία τους προβληματισμούς και τα αιτήματα των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος.