ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ – Σε «τροχιά» προσφυγής η Περιφέρεια

Ο Αλ. Καχριμάνης κάλεσε τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο να τηρήσει τους δεσμευτικούς όρους του ΕΣΠΑ, ενώ κατηγορηματικά δήλωσε πως είναι ορατός ο κίνδυνος απένταξης του έργου

 

Με ταχείς ρυθμούς «τρέχουν» τις τελευταίες ημέρες οι εξελίξεις αναφορικά με το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει, με την ακύρωση του διαγωνισμού του ΑΣΔΑ για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, για δεύτερη φορά μάλιστα, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Χθες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε δημόσια στο ζήτημα που προέκυψε με την ακύρωση της διακήρυξης για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, τόνισε ότι από τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον ανάδοχο του εξοπλισμού, προκύπτει δεσμευτική υποχρέωσή του να τους λειτουργήσει ο ίδιος για έξι μήνες και παράλληλα να εκπαιδεύσει το προσωπικό  που θα υποδειχθεί από το Φορέα.

«Ό, τι κατασκευαστικό έπρεπε να γίνει για να μπουν τα μηχανήματα, εμείς  το ετοιμάσαμε. Στο ΕΣΠΑ υπάρχουν παράμετροι και προδιαγραφές, οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη διακήρυξη για τη δοκιμαστική τους λειτουργία. Εγώ δεν μπορώ να αλλάξω τους όρους της σύμβασης γιατί διαφορετικά θα είμαστε εκτεθειμένοι στους ελέγχους που θα γίνουν από την ΕΔΕΛ και αν απενταχθεί το έργο, τότε θα επιβαρυνθούν επιπλέον οι πολίτες», πρόσθεσε.

Χθες, μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Περιφερειάρχης, κ. Καχριμάνης, επανέλαβε τα παραπάνω προσθέτοντας ότι είναι ζήτημα πέντε λεπτών  η συνεννόηση για τη σύνταξη της διακήρυξης σύμφωνα με τις δεσμεύσεις έναντι του ΕΣΠΑ.

«Δεν μπορούμε να αυθαιρετούμε στους όρους που βάζουμε, να μην έχουν ταύτιση με τους όρους με τους οποίους συγχρηματοδοτηθήκαμε από την Ευρώπη», εξήγησε και συνέχισε: «Μέχρι σήμερα σε ο, τι αφορά τα απορρίμματα (ο, τι έγινε μέχρι σήμερα) είναι μια προίκα τρόπον τινά που δίνει ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης στον πρώτο. Και το λέω αυτό μετά γνώσεως ότι είμαστε μια Περιφέρεια που έχει κάνει τα περισσότερα στον τομέα αυτό, ενώ σε άλλες περιφέρειες δεν έχουν καν ξεκινήσει οι δημοπρασίες για τους ΣΜΑ. Μέχρι σήμερα με την πρωτοπορία της Περιφέρειας η Ήπειρος διαχρονικά δεν έχει πληρώσει ευρώ πρόστιμο για τα απορρίμματα. Εγώ θέλω να προχωρήσει σωστά το έργο από δω και πέρα. Μέχρι τώρα δεν έχω στείλει τους όρους της σύμβασης του εξοπλισμού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που κάνει έλεγχο των αποφάσεων. Αυτοί όμως οι όροι είναι δεσμευτικοί και για μας και για τον ΦΟΔΣΑ και πρέπει να περιλαμβάνονται στη νέα διακήρυξη, διαφορετικά θα πρέπει να προσφύγουμε εμείς».

Για τον ΣΜΑ Πρέβεζας

Νωρίτερα χθες στη συνεδρίασή της, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε τη μετάθεση της ημερομηνίας παράδοσης του εξοπλισμού του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Πρέβεζας μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2021, με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη, να υποστηρίζει πως πρόκειται για έργο που έχει αναλάβει να το διαμορφώσει και να το ολοκληρώσει ο ΦΟΔΣΑ, ο οποίος τώρα το δημοπράτησε.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η περιφέρεια – μέσω της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί – τις έχει εκπληρώσει.

Όσον αφορά το ΣΜΑ Γ. Καραϊσκάκη ανέφερε ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά και οι εργασίες που πρόκειται να εκτελέσει η περιφέρεια αφορούν μικρές βελτιώσεις του δρόμου πρόσβασης προκειμένου να αποτραπούν τυχόν μελλοντικά προβλήματα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Τέλος, νέα ανακοίνωση για το θέμα με τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης εξέδωσε χθες η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε αυτή επισημαίνονται τα εξής: «Ανακαλούμε την καταγγελία μας για τις 16 (δεκαέξι) παρατάσεις στην προμήθεια του εξοπλισμού των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) καθώς η Περιφέρεια Ηπείρου μας πρόλαβε: σήμερα δίνει την 17η (δέκατη έβδομη) παράταση και μας έβγαλε ψεύτες. Επιφυλασσόμαστε για την αναφορά μας στις 10 (δέκα) παρατάσεις στο ΣΜΑ Γ. Καραϊσκάκη και αναμένουμε οποιαδήποτε εξέλιξη καθώς η 10η παράταση του έργου έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου  2021 κι έκτοτε ούτε το παραλαμβάνει κανένας ούτε δίνει και νέα παράταση….

Με τέτοιες εξελίξεις φυσικά και θα μείνουμε “ανεπίδεκτοι μαθήσεως” για το κατά πόσο “το έργο έχει αποπερατωθεί”  και ότι “καμία παράταση δεν ζητήθηκε και δεν δόθηκε ποτέ”  παρά τις προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής να εκπαιδεύσει κι εμάς και το λαό στην …φακιρική».