ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ – Το βλέμμα στα επόμενα βήματα για την παραχώρηση

«Χαμόγελα» στη Δημοτική Αρχή από την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού και αισιοδοξία για να γίνει πράξη μια διεκδίκηση πολλών ετών – Αναγκαιότητα να υπάρξει εξειδίκευση του σχεδίου αξιοποίησης αλλά και του χρηματοδοτικού εργαλείου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί

 

Τα επόμενα βήματα για να γίνει πραγματικότητα η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο Ιωαννιτών, εξετάζει πλέον η Δημοτική Αρχή, μετά την αρχική ικανοποίηση από τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων την Πέμπτη, σημειώνει αρχικά πως «υποδέχεται με ικανοποίηση την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου στο Δήμο» και τονίζει πως «η παραχώρηση του στρατοπέδου αποτελούσε διεκδίκηση πολλών ετών και αποτέλεσε προτεραιότητα για τον Μωυσή Ελισάφ».

Στη συνέχεια αναφέρει και τα εξής: «Σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη έγιναν προ μηνών τα πρώτα και ουσιαστικά βήματα. Ο Δήμος και η Περιφέρεια είναι σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τον Υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά. Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τα Γιάννενα για την παραχώρηση του στρατοπέδου στο Δήμο αποτελεί μία επίσημη κυβερνητική δέσμευση σε ανώτατο επίπεδο και μία δικαίωση για την σημερινή δημοτική αρχή».

«Η συνεργασία που είχε ξεκινήσει εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ελπίζουμε ότι μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού η διαδικασία θα επισπευστεί και η παραχώρηση θα ολοκληρωθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Το στρατόπεδο Βελισσαρίου αποτελεί χώρο ζωτικής σημασίας για την πόλη και το λεκανοπέδιο και ελπίζουμε μία διεκδίκηση πολλών ετών να γίνει σύντομα πράξη» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος, Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Το σχέδιο

Με βάση την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού να σημειώσουμε πως μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες, για το τι προβλέπει η συμφωνία αυτή, ποια θα είναι τα ανταλλάγματα για το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και ποιες θα είναι οι προβλεπόμενες χρήσεις στο χώρο, ωστόσο η δημόσια δέσμευση ισχύει και φαίνεται πως θα υπάρξουν εξελίξεις πριν τις εκλογές του Μαΐου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις που άρχισαν πριν από αρκετούς μήνες με πρωτοβουλία του αείμνηστου Μ. Ελισάφ και τη συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και με τον αναπλ. υπουργό Άμυνας κ. Χαρδαλιά, έχουν φτάσει σε ένα αρκετά προχωρημένο σχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

Την παραχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος του στρατοπέδου στον δήμο Ιωαννιτών. Από την έκταση που θα παραχωρηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό που ίσως φτάνει το 50% θα αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου και αναψυχής. Ποσοστό 30% θα διατηρήσει το Ταμείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να πολεοδομηθεί, ενώ από ένα ποσοστό 10% θα πάρουν ο δήμος Ιωαννιτών και η περιφέρεια Ηπείρου αντίστοιχα.

Οι συζητήσεις εξελίσσονται και προβλέπουν και άλλες λεπτομέρειες, όπως η μεταφορά του Λόχου Υλικού Πολέμου και του Λόχου Μηχανικού στο στρατόπεδο Περάματος, αλλά και λεπτομέρειες για την τύχη του πρατηρίου και των κατοικιών που έχουν μάλιστα αναβαθμιστεί πρόσφατα. Το κυριότερο όλων όμως είναι, να υπάρξει σαφής εξειδίκευση και του σχεδίου αξιοποίησης αλλά και του χρηματοδοτικού εργαλείου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να εξειδικευτούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με συγκεκριμένες ανακοινώσεις από τις εμπλεκόμενες πλευρές που θα αποτελέσουν το επόμενο βήμα μετά την υπογραφή του «πρωτοκόλλου συνεργασίας και συναντίληψης» που είχε γίνει γνωστή στις αρχές Δεκεμβρίου από τον δήμο Ιωαννιτών.