ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – Διπλή «ασπίδα» για την προστασία της Παμβώτιδας

Δέσμευση του υπουργείο η διάθεση ποσού ενός εκ. ευρώ για την αντικατάσταση των μηχανών των πλοιαρίων, με ηλεκτροκίνητους κινητήρες, μετά όμως από την χορήγηση των δυο νέων αδειών, που εκκρεμεί εδώ και δυο χρόνια – Το υπουργείο παραχωρεί στην ΕΛ.ΑΣ. ηλεκτροκίνητο σκάφος για περιπολίες στη λίμνη

 

Δυο σημαντικές ειδήσεις, που αφορούν την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας, ανακοίνωσε μέσα σε διάστημα 24 ωρών το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η πρώτη αφορά τη δέσμευση και διάθεση ποσού ενός εκ. ευρώ για την αντικατάσταση των μηχανών των πλοιαρίων στην Παμβώτιδα, με ηλεκτροκίνητους κινητήρες, μια δέσμευση που το μεσημέρι της Τετάρτης έκανε γνωστή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς στην τοποθέτησή του, στην παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος.

Όπως ανέφερε όμως ο κ. Αμυράς, το ποσό αυτό θα διατεθεί αφού πρώτα η περιφέρεια Ηπείρου ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη χορήγηση των δύο νέων αδειών, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα για δύο χρόνια πλέον, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να πει εάν και με ποιον τρόπο θα προχωρήσει.

Ακόμη όμως κι αν η διαδικασία αυτή, που συναντά ισχυρές αντιστάσεις από την πρώτη στιγμή, προχωρήσει ή ολοκληρωθεί, η διάθεση του ενός εκ. για τη μετατροπή των μηχανών σε ηλεκτροκίνητες, είναι εξαιρετικά δύσκολη και για τεχνικούς και για διαδικαστικούς λόγους, που σχετίζονται με το ισχύον θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Η κανονιστική απόφαση της περιφέρειας Ηπείρου ορίζει μεταξύ άλλων και την πρόβλεψη της υποχρεωτικής αντικατάστασης των πλοιαρίων, μετά από 30 χρόνια λειτουργίας. Σήμερα στην Παμβώτιδα υπάρχουν αρκετά καραβάκια που εκτελούν συγκοινωνιακούς πλόες, που έχουν άδεια από τη δεκαετία του ’70 αλλά εξακολουθούν να εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό νόμιμα, με αποφάσεις εξάμηνης παράτασης των αδειών τους, που δίνονται από την περιφέρεια.

Ένα από τα ζητήματα λοιπόν που χρήζουν διευκρίνισης είναι και το αν η επιδότηση θα αφορά αντικατάσταση μόνο των κινητήρων ή εάν θα προβλέπεται και κάποια άλλη διαδικασία για την απόκτηση νέων καραβιών, με ηλεκτροκινητήρες ή άλλης σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα όμως που θα πρέπει να λυθούν και τα οποία σχετίζονται και με τις τεχνικές προδιαγραφές των πλοίων, που ελέγχονται από τον Ελληνικό Νηογνώμονα, που έχει την ευθύνη των πιστοποιήσεων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού στην ελληνική ναυτιλία. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε αρμοδιότητα, ούτε και διαδικασία αδειοδότησης για πλοία με ηλεκτρικούς κινητήρες, που θα εκτελούν συγκοινωνιακούς πλόες.

Επίσης, ένα τεχνικό ζήτημα είναι και το κόστος αυτών, καθώς στην αγορά οι τιμές για υβριδικούς κινητήρες (με δυνατότητα επιλογής diesel ή ηλεκτροκίνησης) ποικίλουν, ανάλογα με την ιπποδύναμη και ξεκινούν από τις 70.000 ευρώ. Ακόμη και στην περίπτωση που αποφασιστεί να προωθηθεί η όντως φιλοπεριβαλλοντική πρόταση για επιδότηση της αντικατάστασης των μηχανών και όχι των καραβιών, δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι το ποσό του ενός εκ. επαρκεί για να καλύψει το κόστος και της αγοράς και της τοποθέτησης των μηχανών, με την αντικατάσταση των υφιστάμενων.

Ένα ηλεκτρικό σκάφος στην ΕΛ.ΑΣ.

Η δεύτερη είδηση έχει να κάνει με την παραχώρηση ενός ηλεκτροκίνητου πλοιαρίου στην Ελληνική Αστυνομία το οποίο θα εκτελεί περιπολίες στη Λίμνη Παμβώτιδα για την πάταξη της λαθραλιείας και άλλων περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Την ανακοίνωση έκανε επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αμυράς, κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου, Βασίλη Μουσελίμη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων, Γιώργο Αζέλη, τον Διοικητή Αστυνομικού τμήματος Ιωαννίνων, Αστυνόμο Α’ Γιάννη Κοκκίνη.

Τον υφυπουργό συνόδευσαν η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, Κατερίνα Χιωτέλλη και ο σύμβουλος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Προστατευόμενων Περιοχών, Παναγιώτης Νίτας.

Η παραχώρηση του ηλεκτροκίνητου σκάφους πρόκειται να υλοποιηθεί με τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και την ΕΛ.ΑΣ.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ προχωρά στην απόκτηση 40 ηλεκτροκίνητων σκαφών για όλη τη χώρα, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, υλοποιώντας το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Μόνιμης Παρακολούθησης Ειδών και Τύπων Οικοτόπων», το οποίο χρηματοδοτείται με πόρους ύψους 36 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο υφυπουργός κ. Αμυράς, δήλωσε: «Τα Ιωάννινα γίνονται πιο πράσινη και πιο ασφαλής πόλη. Χθες, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώσαμε τη χρηματοδότηση με το ποσό 1 εκ. ευρώ περίπου για τη μετασκευή των πλοιαρίων, που εκτελούν δρομολόγια από και προς το Νησί της Παμβώτιδας, σε ηλεκτροκίνητα. Μεταμορφώνουμε με αυτόν τον τρόπο τα Ιωάννινα σε ένα πράσινο και βιώσιμο λιμάνι. Σήμερα, ανακοινώνουμε την παραχώρηση ενός ηλεκτρικού σκάφους στην ΕΛ.ΑΣ., βάζοντας μια ακόμη ασπίδα προστασίας στο πλούσιο οικοσύστημα και τη μοναδική βιοποικιλότητα της λίμνης».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Ταξίαρχος Βασίλης Μουσελίμης, δήλωσε: «Η σημερινή συνάντηση δείχνει έμπρακτα ότι τα βέλτιστα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με κοινή προσπάθεια όλων των αρμόδιων φορέων. Από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την καλύτερη αστυνόμευση της λίμνης. Σε αυτή την κατεύθυνση, η παραχώρηση της χρήσης πλωτού μέσου στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, αδιαμφισβήτητα, θα συμβάλλει τα μέγιστα στο έργο μας. Για το λόγο αυτό, ευχαριστούμε θερμά τον υφυπουργό».

 

Βασίλης Λούπας