ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΕΕ – Ικανοποίηση για την εγγραφή του Ζαγορίου στην Unesco

Συγχαρητήρια και από τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ζαγορισίων

 

Η eγγραφή του Ζαγορίου ως πολιτιστικό τοπίο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της χώρας μας και πολύ δε περισσότερο της περιοχή μας, η οποία είναι πλούσια σε παράδοση και μνημεία. Για πρώτη φορά, εγγράφεται στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό αγαθό της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κάτι που σημαίνει ότι το Ζαγόρι έχει πλέον αυξημένη προστασία ως μοναδικής αξίας πολιτιστικό αγαθό, αλλά και ως πολύτιμο στοιχείο του ευρύτερου περιβάλλοντος, που διατηρείται σχεδόν αλώβητο.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, αναφέροντας ακόμη πως η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει ενισχυμένη προστασία του πολιτιστικού και του φυσικού περιβάλλοντος, της περιοχής καθώς το συγκεκριμένο αγαθό αποτελεί το αποτέλεσμα της αρμονικής αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης.

Ακόμη, το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ συγχαίρει την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκούβελο καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κατοίκους του Ζαγορίου, για την υποστήριξη, με κάθε τρόπο, αυτής της προσπάθειας, η οποία παρείχε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για την διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Και καταλήγοντας αναφέρει: «Όπως είναι ευρέως γνωστό το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι ο επίσημος Τεχνικός Σύμβουλος της πολιτείας και προφανώς ο καταλληλότερος θεσμός για την ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, η οποία είναι τόσο πλούσια, από τα αρχαία χρόνια, την εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, μέχρι και σήμερα.

Ως Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με ιδιαίτερο ζήλο ώστε να συμβάλλουμε με όλο το επιστημονικό μας δυναμικό σε κάθε ενέργεια που μας ζητηθεί για τη διατήρηση του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. καθώς και στην προσπάθεια να συνδυαστεί πλέον η παραπάνω εξέλιξη αρμονικά και με τις σύγχρονες ανθρώπινες δραστηριότητες και απαιτήσεις, που θα συμβάλλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής και στη διατήρηση του ανθρώπινου στοιχείου στην περιοχή του Ζαγορίου».

Συγχαρητήρια και από τον Σύνδεσμο Ζαγορισίων

Παράλληλα ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορίσίων χαιρετίζουν την ένταξη του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, όπως αρμόζει.

Η διάκριση αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για το Ζαγόρι, ενώ παράλληλα δημιουργεί ιδιαίτερη ανάγκη για υπευθυνότητα από τους κατοίκους και φορείς του, ενισχύοντας το χρέος να περνάει «ακέριο» από γενιά σε γενιά. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Ζαγορίου αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος είχε εκκινήσει τη διαδικασία ως Υπουργός Πολιτισμού.