«Βροχή» οι αντιδράσεις για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Κόμματα της αντιπολίτευσης, βουλευτές και υγειονομικοί εξαπέλυσαν πυρά κατά του υπουργού Υγείας, για όσα δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων

 

 

 

Μπαράζ αντιδράσεων είχαμε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, από κόμματα, βουλευτές και υγειονομικούς, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, κατά την επίσκεψή του στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

Ιδιαίτερα δε, οι δηλώσεις που έκανε για τη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο ΠΓΝΙ, «δείχνοντας» σε αυτούς, το δρόμο της απομάκρυνσής τους από την εργασία μετά τη λήξη των συμβάσεων, δημιούργησαν αίσθηση, ενώ επίσης το ίδιο μπορεί να πει κάποιος, ότι προκάλεσε και το γεγονός, ότι απέφυγε να τοποθετηθεί για μείζονα προβλήματα του τομέα υγείας στην περιοχή.

Έτσι, την αμέσως επόμενη ημέρα της επίσκεψης – αστραπή του κ. Γεωργιάδη, ο υπουργός Υγείας βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής για όσα είπε και κυρίως για όλα εκείνα που δεν έχουν γίνει στον τομέα της υγείας στην περιοχή.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ιωάννης Τσίμαρης σε δηλώσεις του επέκρινε τον υπουργό Υγείας που εμφανίστηκε ως να είναι όλα καλώς καμωμένα στη δημόσια υγεία στην περιοχή και γενικότερα στη χώρα.

«Μέχρι και για τον αριθμό του προσωπικού είπε ότι είναι μεγαλύτερος από το 2019, λησμονώντας όμως ότι έχουν δημιουργηθεί νέες πτέρυγες και έχουν τεθεί σε λειτουργία νέες Κλινικές χωρίς το απαιτούμενο ελάχιστο προσωπικό. Ξέχασε να αναφερθεί στην υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων σε σχέση με τις ανάγκες και το έργο τους, ξέχασε να πει τι γίνεται με τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών από το ΠΓΝΙ στο Χατζηκώστα, στην Άρτα και το Αγρίνιο, θεωρώντας προφανώς, ότι όλα αυτά συνιστούν τη νέα κανονικότητα του ΕΣΥ. Ο κυνικός τρόπος δε, με τον οποίο αντιμετώπισε του συμβασιούχους αποδεικνύει, ότι ο ίδιος και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεχνούν, ότι είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που έβαλαν πλάτη για να μείνει όρθιο το ΕΣΥ στην πανδημία και σήμερα το μόνο που θέλει, είναι να φέρει ιδιώτες στη θέση τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίμαρης.

Η Μερ. Τζούφη

Για μία επίσκεψη που δεν αφήνει καμία αμφιβολία, ότι ο πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η πλήρης διάλυση κάθε έννοιας δημόσιου συστήματος υγείας, έκανε λόγο σε δηλώσεις της, σχολιάζοντας την επίσκεψη Γεωργιάδη, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Ιωαννίνων Μερ. Τζούφη, ενώ το ίδιο αιχμηρή είναι και η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον πολιτικό φορέα.

«Δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι η πολιτική της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, που με απαράμιλλο ζήλο και ταχύτητα εφαρμόζει ο κ. Γεωργιάδης. Δεν ενοχλεί την νεοφιλελεύθερη ΝΔ που η χώρα μας είναι τελευταία στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, δεν τους ενοχλεί που οι πολίτες, η κοινωνική πλειοψηφία θα βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη, για να βρει περίθαλψη, γιατί αυτό επιδιώκουν. Αυτός είναι ο λόγος που ψηφίσανε τα απογευματινά χειρουργεία με αμοιβή. Αυτός είναι ο λόγος που ψηφίσανε να μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να δουλεύουν και στα Δημόσια Νοσοκομεία. Γυρνάμε στην προ του ΕΣΥ περίοδο, πάνω από 40 χρόνια πίσω. Η κυνικότητα του κ. Γεωργιάδη περίσσεψε στον τρόπο που μίλησε για τους συμβασιούχους εργαζόμενους που έδωσαν την ψυχή τους την περίοδο της πανδημίας, μαζί με όλους τους άλλους υγειονομικούς, για τους οποίους είπε ότι υπάρχουν άφθονες δουλειές στον τουρισμό και στην εστίαση, όταν λήξει η σύμβασή τους.

Ο κ. Γεωργιάδης και η ΝΔ είναι η χαρά των εργολάβων και των ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία, είναι οι πολέμιοι του ΕΣΥ και των δημόσιων αγαθών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

Παράλληλα, ανακοίνωση εξέδωσε και η θεματική Υγείας της Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η επίσκεψη του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στα δύο νοσοκομεία της πόλης των Ιωαννίνων σημαδεύτηκε από την εξαγγελία του για την οριστική απόλυση 140 συμβασιούχων στην σίτιση, τη φύλαξη και καθαριότητα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και με άδηλο το μέλλον του  επικουρικού προσωπικού και στα δύο νοσοκομεία.

Ο υπουργός των εργολάβων, που «έχει πάρει εργολαβία» τη μετατροπή της δημόσιας υγείας σε ιδιωτική, εξήγγειλε για μία ακόμη φορά το «σπάσιμο» της 6ης ΥΠΕ, χωρίς να τη συνοδεύει από προκήρυξη θέσεων γιατρών και τις συνέπειες που θα έχει για την Ήπειρο, μιας και η Δυτική Μακεδονία με τη οποία συγχωνεύεται έχει το ρεκόρ της μικρότερης αναλογίας ιατρών και ασθενών πανελλήνια. Αναμένονται λοιπόν μετακινήσεις γιατρών για την κάλυψη των αναγκών και σε αυτή την περιοχή. Ο υπουργός των απογευματινών χειρουργείων και της «πρόσβασης» ιδιωτών γιατρών στη δημόσια υγεία, εξήγγειλε επίσης την ίδρυση νέου ΤΕΠ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο μέσω του ταμείου ανάκαμψης. Δεν είπε όμως αν έχει γίνει κάποια πρόοδος στο θέμα της ειδικότητας επειγοντολογίας στην Ελλάδα και αν θα συνεχίσουν τα Κέντρα Υγείας να στελεχώνουν με γιατρούς το τμήμα διαλογής των ΤΕΠ».

Το ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων

Ακόμη, ανακοίνωση εξέδωσε και η Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με μια ακόμη έλευση Υπουργού Υγείας στα Ιωάννινα και την επίσκεψη του στα 2 Νοσοκομεία της πόλης, ενημερωθήκαμε ως πολίτες των Ιωαννίνων για τα παρακάτω: Οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα, την εστίαση και την φύλαξη  των Νοσοκομείων δεν θα παρατείνουν την σχέση εργασίας τους, θυσιαζόμενοι στον βωμό της πλήρους και ανεξέλεγκτης ιδιωτικοποίησης. Μας ενημέρωσε δε ότι δουλειές στην Ελλάδα, στους τομείς της εστίασης και της φύλαξης, υπάρχουν πολλές! Εξήγγειλε για ακόμη μια φορά το ‘σπάσιμο’ της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπως πολλές φορές έχει γίνει στο παρελθόν… Εξακολουθεί μας είπε, να αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης όπως άλλωστε και τα τελευταία 5 χρόνια…

Για την κατασκευή του ΤΕΠ στο ΠΓΝΙ , έχουμε ένα ‘κουτσουρεμένο’ σχέδιο κατασκευής, χωρίς καμία διασφάλιση της ροής στη χρηματοδότηση. Δεν μας ενημέρωσε όμως για: Την υποστελέχωση των Νοσοκομείων, τα οποία αδυνατούν να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, τα συνεχόμενα ‘εντέλεσθαι’ των γιατρών προκειμένου να καλύψουν ανάγκες σε άλλα Νοσοκομεία, εξαντλώντας το προσωπικό, για την αύξηση στη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων».

Η Τ.Ε. Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Ακόμη, σε σχόλιο για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, προχώρησε και η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη στα Γιάννενα, σκοπό είχε την επίβλεψη της ταχύρυθμης εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων στα δυο νοσοκομεία της πόλης. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε καλό να περιμένουν.

Ο λαός και οι υγειονομικοί, να μην επιτρέψουν να επικρατήσει η βαρβαρότητα να βρίσκουμε την υγειά μας αναλόγως της «τσέπης» μας, ακόμη και καρκινοπαθείς να πρέπει να δώσουν το «νόμιμο φακελάκι» για να σώσουν τη ζωή τους. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού. Στηρίζουμε των αγώνα των 140 εργαζομένων με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου και των υγειονομικών που παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Όλοι μαζί μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας».

Η ΑΣΥ Υγειονομικών

Από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών τέλος, ο Γεώρ. Πρέντζας σε δικές του δηλώσεις είπε πως ο κ. Γεωργιάδης έκανε μία βασική εξαγγελία στις δηλώσεις του που ήταν η εξαγγελία των απολύσεων 140 εργαζόμενων συμβασιούχων από το ΠΓΝΙ.

«Οι συμβάσεις τους ορίστηκαν από το κράτος ως ορισμένου χρόνου επειδή θα κάλυπταν υποτίθεται εποχικές- έκτακτες ανάγκες. Κι όμως, ήταν εξαρχής οι μόνοι υπάλληλοι σε καθαριότητα-σίτιση-φύλαξη καλύπτοντας πάγιες, μόνιμες διαρκείς ανάγκες ακόμη και μέσα στην πανδημία. Οι δαπάνες για τους ΣΟΧ δεν είναι νέες και είναι διασφαλισμένες, διότι έχει επιλεγεί να μεταφερθούν υπερκοστολογημένες, ενσωματώνοντας το εργολαβικό κέρδος, σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία. Οι ΣΟΧ δεν «τρώνε» τη θέση κανενός. Μόνο του εργολάβου. Μέγα ψέμα επίσης είναι και ότι τα δύο νοσοκομεία έχουν περισσότερο προσωπικό από το 2019. Τα δύο νοσοκομεία από το 2019 έχουν απωλέσει λόγω συνταξιοδοτήσεων έμπειρο προσωπικό που αντικαταστάθηκε με συμβασιούχους. Ανοίξανε νέα τμήματα και λειτουργίες, όπως η ΜΕΛ, το εμβολιαστικό κέντρο, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ο ξενώνας αποκατάστασης ψυχιατρικών ασθενών, το PET-CT στο ΠΓΝΙ, για τα οποία δεν προστέθηκε ούτε κατ’ ελάχιστο το αναγκαίο προσωπικό. Μάλιστα απόδειξη ότι το νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε στο ΠΓΝΙ είναι ότι οι 2 χειρουργικές αίθουσες που ήταν ανοιχτές το 2019, δεν ανοίξανε ποτέ μέχρι σήμερα λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Το διοικητικό προσωπικό αποδεκατίστηκε και αντικαταστάθηκε με συμβασιούχους χωρίς μισθολογικά δικαιώματα από τον ΟΑΕΔ. Τέλος για τα δήθεν γιγαντιαία έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το μόνο που έχουν καταφέρει, είναι να μην έχουν εξασφαλίσει τα 22 εκ. για το ΤΕΠ του ΠΓΝΙ και προσπαθούν να κάνουν ένα έργο λειψό με κουτσουρεμένη χρηματοδότηση. Κάνουν μάλιστα πως παλεύουν να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα του τέλους του 2025 και σήμερα «ξεφούρνισαν» ότι θέλει νομοθετική ρύθμιση η αλλαγή συντελεστή δόμησης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πρέντζας.