«Υποζύγια» της κεντρικής εξουσίας οι δήμοι

Προβληματισμένοι οι δήμαρχοι της Ηπείρου για το έγγραφο του υπ. Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το οποίο οι δήμοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη σύσταση Επιτροπών που θα αναλάβουν την ευθύνη λειτουργίας των τοπικών εθελοντικών μονάδων πυροπροστασίας

 

 

 

Στα… κάγκελα βρίσκονται για μια ακόμη φορά δεκάδες δήμαρχοι στη χώρα, και φυσικά και στην Ήπειρο, μετά τη διαπίστωση πως για μια ακόμη φορά το κράτος εμφανίζεται ανακόλουθο απέναντι στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των φορέων της αυτοδιοίκησης αλλά και των πολιτών.

Αυτή τη φορά το «καμπανάκι» για τους δημάρχους έρχεται από τα συναρμόδια υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος αντίστοιχα, τα οποία δεν καταφέρνουν να θέσουν σε λειτουργία την ψηφιακή πλατφόρμα για το ηλεκτρονικό μητρώο των εθελοντών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Σύμφωνα με όσα γνώριζαν οι δήμαρχοι, η αρχική προθεσμία προέβλεπε ότι η πλατφόρμα θα είχε ήδη τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις 15 Μαρτίου, και θα έπρεπε σε αυτό να έχουν δηλώσει συμμετοχή όλοι εκείνοι οι πολίτες και οι φορείς, που πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο μητρώο, έχοντας ενημερωθεί σχετικά από τους οικείους δήμους.

Ενώ η διαδικασία των ενημερώσεων των πολιτών πραγματοποιήθηκε σε όλους (σχεδόν) τους δήμους και ενώ παρήλθε η ημερομηνία της 15ης Μαρτίου χωρίς καμία άλλη σχετική ενημέρωση για τα επόμενα βήματα, μόλις πριν από λίγες ημέρες έφτασε στους δήμους της χώρας ένα έγγραφο με την υπογραφή του κ. Μπακογιάννη, Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμό και Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο καθιστά όχι απλώς κοινωνούς, αλλά αποκλειστικά αρμόδιους και υπεύθυνους τους φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν στη σύσταση Επιτροπών που θα αναλάβουν την ευθύνη λειτουργίας των τοπικών εθελοντικών μονάδων, με την καθοδήγηση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του Ioannina TV, το έγγραφο προκάλεσε μία ακόμη αντίδραση σε επίπεδο ΠΕΔ Ηπείρου με τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο να θέτει το ζήτημα εκτός ημερήσιας στη χθεσινή συνεδρίαση, λέγοντας ότι δεν είναι η πρώτη αλλά δε θα είναι ούτε η τελευταία φορά που οι δήμοι καλούνται να γίνουν τα υποζύγια της κεντρικής εξουσίας που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

«Μας ζήτησαν να ενημερώσουμε τους πολίτες στις Τοπικές Κοινότητες και το κάναμε. Μόλις πριν λίγες ημέρες με το έγγραφο μας ζητούν να συστήσουμε εμείς Επιτροπή, με ειδικό επιστήμονα χωρίς να ρωτάνε αν διαθέτουμε τέτοιο εξειδικευμένο προσωπικό και να λειτουργήσουμε εμείς από φέτος το μητρώο επειδή η κεντρική εξουσία δεν κατάφερε να λειτουργήσει την ψηφιακή πλατφόρμα. Καλούμαστε να παίξουμε για μία ακόμη φορά ως δήμοι, τον ρόλο του αυτοφωράκια, ώστε να έχουμε το νου μας, μην τυχόν πιάσει φωτιά σε κάποιο ακαθάριστο οικόπεδο και είμαστε εμείς οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ζίτσας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Πάργας Νικ. Ζαχαριάς ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Παν. Νταής, χαρακτήρισε ολιγωρία του Κράτους την αδυναμία έναρξης λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου.

Η ΠΕΔ Ηπείρου αποφάσισε ομόφωνα να αποστείλει ενημερωτική επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία, την ΚΕΔΕ, τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς και τα μέσα ενημέρωσης, γνωρίζοντας την αντικειμενική αδυναμία των δήμων να ανταπεξέλθουν σε νέες απαιτήσεις και μάλιστα με τον επιτακτικό τρόπο και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που τίθεται στην επιστολή, μέχρι το τέλος Μαρτίου…