Μαρ
10

Χωρίς πυξίδα, λίγο πριν την υποδοχή των προσφύγω
Εκτύπωση

Ερήμην της Περιφέρειας και των Δήμων γίνονται οι όποιες προετοιμασίες για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στην Ήπειρο - Αναγκαία η καλύτερη συνεργασία με το κράτος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

 

 

Αν και απομένουν λίγες μόνο ώρες μέχρι την άφιξη των πρώτων, από τους 2000, πρόσφυγες που αναμένεται να φτάσουν στην Ήπειρο, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα «θολή» σε ό,τι αφορά το ρόλο της αυτοδιοίκησης, αφού όλα δείχνουν πως η πολιτεία δεν έχει καμία συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής για ένα τόσο μείζον ζήτημα.

Αν και υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για τους πέντε χώρους που θα δημιουργηθούν τα Κέντρα Φιλοξενίας των προσφύγων και η ανακοίνωση για την άφιξή τους μέχρι τις 12 Μαρτίου, από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, καμία άλλα ενημέρωση δεν υπήρξε προς τους δήμους και την Περιφέρεια για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα παραπάνω προκαλούν έντονο προβληματισμό, κυρίως επειδή κανείς από την πολιτεία δεν φαίνεται να είναι σε θέση να ενημερώσει υπεύθυνα τις τοπικές κοινωνίες για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων.

Μέχρι και χθες το απόγευμα με εξαίρεση κάποιες εργασίες καθαριότητας που έγιναν στις Μαθητικές Εστίες Δολιανών και Τσεπελόβου, δεν υπήρξε καμία άλλη παρέμβαση ή προετοιμασία.

Μαρ
10

Οι απαλλοτριώσεις «φρενάρουν» τα νέα χρονοδιαγράμματα
Εκτύπωση

Οι τεράστιες καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις προκαλούν εύλογα ερωτηματικά για το αν ο νέος αυτοκινητόδρομος θα είναι τελικά έτοιμος τον Μάρτιο του 2017 • Συμπληρωματικές συμβάσεις και έργο σκούπα στον ορίζοντα για τον άξονα Άκτιο – Αμβρακία • Στα «σκαριά» η σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας – Κωνσταντινούπολης

 

 

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά τις αποφάσεις που δημοσιοποίησε και που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής για την πορεία της Ιόνιας Οδού, αλλά και όλων των μεγάλων οδικών αξόνων.

Ο κ. Καχριμάνης εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόοδο των εργασιών στην Ιόνια και παράλληλα, επανέφερετο αίτημα της Περιφέρειας για ένταξη στο «Πακέτο Γιούνκερ» της επέκτασης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά και τη σύνδεσή της με Πρέβεζα- Άκτιο,

«Δυστυχώς ενώ η προθεσμία του Μαρτίου 2017 είναι πολύ κοντά έχουμε εκτάσεις για τις οποίες ούτε απαλλοτριώσεις έχουν γίνει, ούτε καν επιτάξεις. Υπάρχει μια τεράστια ολιγωρία σε αυτό το θέμα, και εάν το Υπουργείο Υποδομών συνεχίσει να σκέπτεται με τον ίδιο τρόπο, δεν θα έχουμε το ανάλογο αποτέλεσμα, όπως χθες ειπώθηκε για το Μάρτιο του 2017, που είναι η τελευταία ημερομηνία αυτού του προγράμματος. Αυτό θα έχει πολύ μεγάλες επιπλοκές στη συνέχεια για το τέλειωμα αυτών των έργων. Κάνω έκκληση έστω και την τελευταία αυτή στιγμή, να καταλάβουν κάποιοι ότι πρέπει να δουλέψουν και να κάνουν τις επιτάξεις αυτών των εκτάσεων για να μπορέσουν να λυθούν αυτά τα θέματα», είπε μεταξύ άλλων.

Μαρ
09

4,8 δις ευρώ σε βάθος τετραετίας για την οικονομία
Εκτύπωση

Ποια τα οκτώ καθεστώτα ενίσχυσης, ποιες επιχειρήσεις αφορά, τι ισχύει με τις φοροαπαλλαγές και τις μεγάλες επενδύσεις

 

Χωρίς ίδια συμμετοχή θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό νόμο οι επιχειρήσεις, ενώ στις καινοτομίες του νέου νόμου περιλαμβάνονται οι φοροαπαλλαγές σε βάθος 15ετίας, το 12ετές σταθερό φορολογικό καθεστώς για μεγάλες επενδύσεις και ειδική επενδυτική μέριμνα για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές μεταξύ των οποίων και τα 9 νησιά που υπόκεινται στην πίεση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Αυτά γνωστοποίησε σε ομιλία του σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας Λόης Λαμπριανίδης.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας σημείωσε την ανάγκη βελτίωσης της λειτουργικότητας του αναπτυξιακού νόμου με προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες και να υπάρχουν συνθήκες διαφάνειας και ισονομίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Μαρ
09

Προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση της παραποτάμιας περιοχής
Εκτύπωση

Η αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, στην παραποτάμια περιοχή της Τύριας, η οποία εκπονήθηκε από τον Δήμο Δωδώνης, παρουσιάστηκε στους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής.

Σκοπός της μελέτης είναι η πλήρης αξιοποίηση παραποτάμιας ζώνης, δεκαπέντε περίπου στρεμμάτων, με έργα και ήπιες παρεμβάσεις που μπορούν να την μετατρέψουν σε ένα πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.

Η παρουσίαση έγινε από την μελετήτρια, ενώ παραβρέθηκαν οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος Σελλών Κώστας Λιόντος, η Αντιδήμαρχος έργων Μυρτώ Δημακοπούλου και ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.

Η μελέτη προβλέπει μία σειρά έργων, όπως ποδηλατόδρομος, πεζοδρομήσεις, υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων και χώρο αθλοπαιδιών, ενώ περιλαμβάνει παρεμβάσεις που ενοποιεί την συγκεκριμένη ζώνη με τις υφιστάμενες αθλητικές υποδομές που λειτουργούν στην Τύρια.

Μαρ
09

Η Ομοσπονδία Κωπηλασίας βράβευσε τους πρωταθλητές του
Εκτύπωση

Για τις περσινές επιτυχίες τους εντός κι εκτός συνόρων

 

Την τιμητική της είχε για μία ακόμη χρονιά η Γιαννιώτικη Κωπηλασία κατά την πρόσφατη τελετή της ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας (ΕΚΟΦΝΣ), στο πλαίσιο της οποίας βραβεύτηκαν οι αθλητές και αθλήτριες που διακρίθηκαν το 2015, αλλά και το κορυφαίο σωματείο της περασμένης χρονιάς, ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων.

Η τελετή έγινε στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αθήνα.

Εκ μέρους του ΝΟΙ τα Κύπελλα του Πρωταθλητή και Πολυνίκη Ελλάδος για το 2015 παρέλαβε ο Πρόεδρος Χρήστος Αλεξίου, ο οποίος δήλωσε περήφανος για τις νίκες που είχε και πέρυσι το σωματείο αλλά και για τις επιτυχίες των Γιαννιωτών κωπηλατών εντός κι εκτός συνόρων και ευχήθηκε ανάλογη συνέχεια για φέτος. Κάλεσε δε τους παράγοντες του αθλητισμού που ήταν παρόντες στην εκδήλωση να έρθουν στα Γιάννενα το ερχόμενο καλοκαίρι για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Παίδων – Κορασίδων που θα διεξαχθεί στην Παμβώτιδα.

Μαρ
09

Με απουσίες, αλλά για τη νίκη στην Καλλονή
Εκτύπωση

Οι Ακόστα και Μιχαήλ θα απουσιάσουν από το επόμενο παιχνίδι του ΠΑΣ

 

Με δυο σημαντικές απουσίες θα παραταχθεί ο ΠΑΣ το ερχόμενο Σάββατο στο ματς με την Καλλονή, καθώς στον αγώνα αυτόν ο Γιάννης Πετράκης θα στερηθεί τις υπηρεσίες των τιμωρημένων Ακόστα και Μιχαήλ.

Από χθες οι παίκτες του ΠΑΣ, επέστρεψαν στις προπονήσεις, με το τεχνικό επιτελείο να δουλεύει αρχικά πάνω στην ταχυδύναμη, για να ακολουθήσει οικογενειακό δίτερμα.

Ο Γιάννης Πετράκης, γνωρίζοντας τις απουσίες των Ακόστα και Μιχαήλ, αναζητά λύσεις στη βασική ενδεκάδα της ομάδας, με μία από αυτές να ακούει στο όνομα του Θοδωρή Μπέριου, που ενδεχομένως να αγωνιστεί στη θέση του Μιχαήλ.

Μαρ
09

Εντοπίστηκε τραυματισμένος νεαρός Χειμωνόκιρκος
Εκτύπωση

Στο Κέντρο Περίθαλψης με την επωνυμία «Δράση για την Άγρια Ζωή» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου έτυχε της καλύτερης δυνατής φροντίδας και περίθαλψης από τους κτηνιάτρους, βρίσκεται ένας νεαρός Χειμωνόκιρκος (Circus cyaneus).

Το πτηνό εντοπίστηκε από πολίτη στον κάμπο της Παραμυθιάς που με τη σειρά του ειδοποίησε την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ. Οι Θηροφύλακες παρέλαβαν το άγριο πτηνό, που διαπιστώθηκε, ότι ήταν τραυματισμένο και δε μπορούσε να πετάξει και ενημέρωσαν σχετικά το Κέντρο, έτσι ώστε να οργανωθεί η μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη.

Το άγριο πτηνό μεταφέρθηκε στο Κέντρο «Δράση για την Άγρια Ζωή» όπου οι κτηνιατρικές εξετάσεις έδειξαν, ότι έχει κάταγμα στο δεξί του φτερό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δε μπορεί να πετάξει.

Το κάταγμα αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, το πτηνό ακολουθεί συγκεκριμένη θεραπεία και με την ανάρρωσή του, θα απελευθερωθεί στο φυσικό του περιβάλλον.

Μαρ
09

Στους δρόμους για το τετραήμερο των Απόκρεων
Εκτύπωση

Αυξημένα μέτρα σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού των Απόκρεων και της Καθαράς Δευτέρας

 

Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων από και προς τα αστικά κέντρα και ενόψει του φετινού εορτασμού των εορτών των Απόκρεων και της Καθαράς Δευτέρας, λαμβάνει αυξημένα μέτρα Τροχαίας, κατά το διάστημα από 11 έως και 14 Μαρτίου, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης εντολών από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση, συντονισμό και εποπτεία όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

- Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής, συνεκτιμημένων και των μέτρων που ισχύουν για την χειμερινή περίοδο που διανύουμε και τους δείκτες επικινδυνότητας συνεπεία δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Μαρ
09

Με ενστάσεις η υποδοχή στα πέντε Κέντρα Φιλοξενίας
Εκτύπωση

Στο παλιό αεροδρόμιο Κατσικά, στο Ορφανοτροφείο Δολιανών, στη μαθητική εστία Τσεπελόβου, στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα και στο χωριό Λουτρό Πρέβεζας, η φιλοξενία των 2.000 προσφύγων που ήδη προκαλεί αντιδράσεις - Ακατάλληλος ο χώρος του παλιού αεροδρομίου, σύμφωνα με το δήμο Ιωαννιτών

 

Με επιφυλακτικότητα αλλά και με τη δέουσα προσοχή που αρμόζει σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, οι φορείς και οι κάτοικοι της Ηπείρου, ετοιμάζονται τις επόμενες ώρες να υποδεχθούν τους πρώτους από τους 2000 πρόσφυγες που θα φτάσουν στην περιοχή μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Ήδη χθες, οριστικοποιήθηκαν τα πέντε Κέντρα Φύλαξης των προσφύγων στην Ήπειρο, μετά από επιλογή που έκανε το Συντονιστικό Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Σε πρώτη φάση η μετακίνηση των 2000 προσφύγων θα γίνει μέχρι τις 12 Μαρτίου και η εγκατάστασή τους θα γίνει στο ορφανοτροφείο και το γήπεδο Δολιανών, στην παλαιά μαθητική εστία στο Τσεπέλοβο, στον αεροδιάδρομο του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου Κατσικά, στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα και σε αγροτική περιοχή στο χωριό Λουτρό Πρέβεζας.

Μάλιστα, το Συντονιστικό Διαχείρισης της κρίσης έχει ήδη στείλει έγγραφο προς τους δημάρχους των περιοχών αυτών προκειμένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους, ώστε να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των χώρων μέχρι τις 12 Μαρτίου που το πρώτο κύμα προσφύγων θα φτάσει στην Ήπειρο.

Μαρ
08

Πλούσιος απολογισμός για έναν ακόμη μήνα
Εκτύπωση

Στο επίκεντρο των αστυνομικών δράσεων η μετανάστευση και η εγκληματικότητα

 

Ένας ακόμη μήνας με ιδιαίτερα έντονη και πλούσια δράση, που είχε ως στόχο την πάταξη της λαθρομετανάστευσης και τη μείωση της εγκληματικότητας στην Ήπειρο, πέρασε για όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της περιοχής.

Μόνο τον Φεβρουάριο στην Ήπειρο, συνελήφθησαν 451 παράνομοι μετανάστες, στην προσπάθεια των Αρχών, που καταβάλλεται καθημερινά, προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακόμη, από τις Αρχές υπήρξε έντονη δράση με στόχο τη μείωση κάθε μορφής εγκληματικότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τον περασμένο μήνα από τις υπηρεσίες της Αστυνομίας, κατασχέθηκαν πάνω από 200 κιλά χασίς και περίπου 40 γραμμάρια ηρωίνης.

Μαρ
08

ΠΑΣ – Προλαβαίνει να… ανέβει πιο ψηλά
Εκτύπωση

Εντυπωσιακή, για έναν ακόμη αγώνα, η εμφάνιση των παικτών του Γ. Πετράκη

 

Σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση βρίσκεται ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, κάτι που επιβεβαιώθηκε όχι μόνο από το πρόσφατο διπλό στην Κομοτηνή, αλλά και από την εμφάνιση της ομάδας στο ματς του Σαββάτου με τον Παναιτωλικό, ένα ματς στο οποίο οι Γιαννιώτες κέρδισαν εύκολα με 2-0.

Οι εμφανίσεις της ομάδας στα τελευταία παιχνίδια, έχουν αλλάξει άρδην την ψυχολογία των παικτών, αλλά και των φιλάθλων, που πλέον γνωρίζουν πως αν ο ΠΑΣ συνεχίσει έτσι στα υπόλοιπα παιχνίδια του πρωταθλήματος δεν αποκλείεται ακόμη και να… προλάβει τα πλέι οφ.

Ο ΠΑΣ στο παιχνίδι του Σαββάτου, απέδωσε πάρα πολύ καλό ποδόσφαιρο και ειδικά στο πρώτο 25λεπτο και στο διάστημα 60’ – 80’ ήταν εξαιρετικός, με τις ευκαιρίες να διαδέχονται η μία την άλλη και αν δεν υπήρχε ο Κυριακίδης κάτω από τα δοκάρια του Παναιτωλικού το σκορ θα είχε πάρει αστρονομικές διαστάσεις.

Μάλιστα τόσο οι παίκτες της ομάδας, όσο και ο προπονητής, παραδέχονται πλέον δημόσια πως το 3-5-2, ταιριάζει απόλυτα στην ομάδα, με το ρόστερ που διαθέτει, τη στιγμή που πλέον στο σύστημα αυτό «έδεσε» ο Άντι Λίλα, ο οποίος από παιχνίδι σε παιχνίδι γίνεται και καλύτερος.

Μαρ
08

Τουριστικός πόλος έλξης με ορίζοντα τετραετίας
Εκτύπωση

Παρουσιάστηκε η στρατηγική για την προβολή και προώθηση του τουριστικού προορισμού «Ιωάννινα» - Το νέο brand name της πόλης, αναδεικνύει το ιστορικό της παρελθόν και επενδύει στο δυναμικό της παρόν

 

 

Μια νέα ολοκληρωμένη στρατηγική για την αύξηση του τουριστικού προϊόντος των Ιωαννίνων, μια στρατηγική που αναδεικνύει το ιστορικό της παρελθόν, επενδύει στο δυναμικό της παρόν και συνδυάζει τη φιλικότητα και τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα, παρουσιάστηκε και επίσημα το βράδυ της Παρασκευής.

Πρόκειται για ένα σχέδιο και συνεργασίες, με μετρήσιμα αποτελέσματα και αξιολόγηση, τα Ιωάννινα επενδύουν δυναμικά στην τουριστική ανάπτυξη, ξεκινώντας να κατακτήσουν διεθνείς και εγχώριες αγορές.

Όπως φάνηκε και από την παρουσίαση του νέου branh name της πόλης «IOANNINA OLD. NEW. YOU», η νέα στρατηγική με ορίζοντα τετραετίας, αποτελεί τον «καταστατικό χάρτη» για την τουριστική ανάπτυξη των Ιωαννίνων.

Και η νέα αυτή στρατηγική είναι προϊόν της συνεργασίας Δήμου Ιωαννιτών, Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και είναι η πρώτη φορά που «τα Γιάννενα ξεκινάνε το ταξίδι, με πραγματικό σχέδιο πτήσης», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας. 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος