Μαρ
03

Αναγκαίες οι προσλήψεις, στον «αέρα» ο σχεδιασμός
Εκτύπωση

Μονόδρομος η αύξηση του ιατρικού προσωπικού εφόσον γίνει πράξη ο σχεδιασμός

για λειτουργία Μονάδων Αναφοράς στο ΙΚΑ

 

Αναγκαίες όσο ποτέ είναι οι προσλήψεις ιατρικού προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, αν και εφόσον το αρμόδιο υπουργείο προωθήσει την επί 24ωρου λειτουργία, αν και πρόκειται για ένα σχέδιο αρκετά φιλόδοξο το οποίο ωστόσο σε άλλες χώρες εφαρμόζεται με επιτυχία.

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, θα αποτελέσουν Μονάδες Αναφοράς και φυσικά θα λειτουργούν όλο το 24ωρο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των γιατρών ΠΑΣΥΠΑ-ΠΕΔΥ Ιωαννίνων, Άννα Γρίβα, αυτό συνεπάγεται πως θα υπάρχουν τουλάχιστον δυο γιατροί ανά ειδικότητα για να καλυφθούν οι ανάγκες και φυσικά να μπορεί να ελεγχθεί τόσο ο ασθενής όσο και η διάγνωση και η θεραπεία. Ήδη, η κόπωση είναι μεγάλη καθώς οι γιατροί βλέπουν καθημερινά δεκάδες ασθενείς προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση σε υπηρεσίες υγείας.

Όπως ανέφερε η κα. Γρίβα ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό που θα βρίσκονται οι γιατροί και με ποιον τρόπο θα κάνουν την βάρδια τους. Αν δηλαδή θα παραμένουν εκεί που βρίσκονται σήμερα ή θα βρίσκονται στα Κέντρα Υγείας και σε Νοσοκομεία. 

Μαρ
03

Χρήματα για επιδόματα σε δήμους και περιφέρειες
Εκτύπωση

110 εκ. ευρώ για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους δήμους και 6 εκ. ευρώ

στις Περιφέρειες για το διατροφικό επίδομα

 

Κατανέμεται, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», συνολικό ποσό 110.545.421,15 ευρώ στους Δήμους της χώρας, αποκλειστικά και μόνο προς καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους κατά νόμο δικαιούχους αυτών, που αφορούν στους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο έτους 2016 καθώς και στην παράταση χορήγησης προνοιακών επιδομάτων.

Μαρ
03

Σαρωτικές αλλαγές σε βάρος χιλιάδων φορολογούμενων
Εκτύπωση

Έρχονται αλλαγές στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών και ενοικίων – Ποιες θα είναι οι πρόσθετες επιβαρύνσεις σε όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ

 

 

 

Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για μεσαία και υψηλά εισοδήματα προβλέπει το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, το οποίο επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην τηλεοπτική συνέντευξη που παρέθεσε.

Όπως αποδεικνύεται, έρχονται σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, ενοικίων σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και θα συζητήσει διεξοδικά με τους εκπροσώπους των θεσμών μόλις αυτοί επιστρέψουν.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπ. Οικονομικών επιφυλάσσει πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σε όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ (περίπου 1.700 καθαρά το μήνα) ενώ αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι το γεγονός ότι πλέον θα υπάρχει μία ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αγρότες.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) άνω των 30.000 ευρώ και έως 42.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις από 100 έως 1.200 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ θα ισχύσει για τα εφετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2017 για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες.

Μαρ
03

Σε εγρήγορση για τη διαχείριση προσφυγικών ροών
Εκτύπωση

Θέμα ημερών η ανακοίνωση του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων, τα οποία αναμένονται και στην Ήπειρο - «Πάγωμα» κρατήσεων διαπιστώνουν  οι επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής

 

 

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων της κυβέρνησης για τη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να υπάρξει διασπορά των προσφυγικών ροών και κατά συνέπεια καλύτερη διαχείριση του ζητήματος, βρίσκονται και οι φορείς της Ηπείρου.

Το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τους χώρους που θα δημιουργηθούν τα Κέντρα και πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ένα ή ίσως και παραπάνω από αυτά θα δημιουργηθεί και στην Ήπειρο.

Το μείζον ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού συζητήθηκε εκτενώς χθες το πρωί στην συνεδρίαση που πραγματοποίησε εκτάκτως η Ένωση Περιφερειών, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και οι δύο πλευρές συζήτησαν όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τους χιλιάδες πρόσφυγες και τονίστηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστούν θέματα, όπως η στέγαση, σίτιση και η υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε πως από την κυβέρνηση ζητήθηκε προς το σύνολο της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη λειτουργία Κέντρων φιλοξενίας και μετεγκατάστασης προσφύγων, διαδικασία από την οποία δεν πρόκειται να εξαιρεθεί όπως φαίνεται, καμία περιοχή της χώρας.

Μαρ
01

Άρχισαν οι αντιδράσεις από τις δημοτικές παρατάξεις
Εκτύπωση

Να δημοσιοποιηθεί ο φάκελος ζητά η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», την παραίτηση Γκόγκου ζητά η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» - Θ. Μπέγκας: «Όλοι κρινόμαστε και όλοι θα αξιολογηθούμε για ό,τι κάναμε και για ό,τι λέμε»

 

Ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες κιόλας ημέρες, στα δημοτικά πεπραγμένα της πόλης, μετά την αποτυχία να συμπεριληφθούν τα Γιάννενα, στις πόλεις που πέρασαν στην επόμενη φάση, για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Ήδη, μόλις λίγα 24ωρα μετά τις σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Πολιτισμού και τα «όργανα» φαίνεται πως άρχισαν με τις δημοτικές παρατάξεις να εκδίδουν ανακοινώσεις, εξαπολύοντας πυρά κατά των χειρισμών της δημοτικής αρχής.

Παράλληλα, είναι σχεδόν βέβαιο πως και η Δημοτική αρχή, ανεξάρτητα από τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης και την άσκηση κριτικής έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε δημόσια αποτίμηση και σε απολογισμό της προσπάθειας, που τελικά δεν προχώρησε.

Μαρ
01

Έργο πνοής και ανάπτυξης το Εμπορευματικό Κέντρο
Εκτύπωση

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η πρόταση, ύψους 25 εκ. ευρώ, για την χρηματοδότηση κατασκευής του Επιχειρηματικού Πάρκου Θεσπρωτίας

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Διαμορφώνοντας το ρόλο του Λιμένα στη νέα μεταφορική αλυσίδα», την οποία διοργάνωσε ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, στα πλαίσια υλοποίηση του Έργου EA SEA-WAY το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας “IPA Adriatic 2007-2013” και συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 85% από το ΕΤΠΑ και 15% από Εθνικούς Πόρους.

Με το πιλοτικό αυτό έργο, ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, εκσυγχρονίζει και ενισχύει τις υποδομές ασφαλείας με νέο τεχνολογικά σύγχρονο εξοπλισμό ελέγχου ασφαλείας της Λιμενικής Εγκατάστασης.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, έγινε επίσης η πρώτη παρουσίαση της κοινής πρότασης του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας, της Περιφέρειας Ηπείρου, του ΒΙΟΠΑΘΕ και των Ιταλικών λιμένων της Ανκόνα και Τεργέστης για την χρηματοδότηση κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου / Επιχειρηματικού Πάρκου Θεσπρωτίας. Μια πρότασης ύψους 25 εκατ. ευρώ, η οποία είναι διακρατική, κοινή, ενισχυτική των Θαλασσίων Διαδρόμων της Αδριατικής - Ιονίου με επικεφαλή εταίρο τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Μαρ
01

Σε Συμπληγάδες η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Εκτύπωση

- Αλαλούμ επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ εξαιτίας των ανακοινώσεων του υπουργείου για τον αριθμό των προσλήψεων - Σε... αργό θάνατο το ΤΕΙ Ηπείρου μετά την κατανομή των θέσεων

- Έρχονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με το νέο σχέδιο «Αθηνά»

 

Σύγχυση χωρίς τέλος επικρατεί εδώ και λίγες ημέρες στην Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου για τις προσλήψεις και την κατανομή των 500 θέσεων, καθηγητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οι αντιδράσεις είναι πάρα πολλές κυρίως από την πλευρά των ΤΕΙ της χώρας, και μία από αυτές προέρχεται από το ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο σε χθεσινή του ανακοίνωση κάνει μεταξύ άλλων γνωστό ότι μετά τη δημοσιοποίηση της χθεσινής απόφασης του υπουργείου Παιδείας πως η κατανομή των θέσεων έγινε με αδιαφανή κριτήρια και χωρίς να ληφθεί υπόψιν η αναλογία καθηγητών προς φοιτητές στα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια.

Αποτέλεσμα της απόφασης του υπουργείου είναι το ΤΕΙ Ηπείρου να οδηγείται, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σε προαποφασισμένο αργό θάνατο.

Φεβ
27

Στόχος ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των υποδομών ασφαλείας
Εκτύπωση

Το στρατηγικό έργο EA SEA-WAY «Europe - Adriatic SEA-WAY» έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας και συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 85% από το ΕΤΠΑ και 15% από Εθνικούς Πόρους.

Η υλοποίηση του έργου ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 6.657.204,68 ευρώ με τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας να είναι 189.839,91 ευρώ.

Το Εταιρικό Σχήμα αποτελείται από 20 εταίρους οι οποίοι προέρχονται από την Ιταλία (8), την Ελλάδα (2), την Αλβανία (2), τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη (1), τη Κροατία (4), το Μαυροβούνιο (1), τη Σερβία (1) και τη Σλοβενία (1).

Ο γενικός στόχος του EA SEA - WAY είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας και της κινητικότητας των επιβατών σε ολόκληρη την περιοχή της Αδριατικής και της ενδοχώρας της, μέσω της ανάπτυξης νέων διασυνοριακών (Cross Border), βιώσιμων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών μεταφορών καθώς και τη βελτίωση των φυσικών υποδομών που σχετίζονται με αυτές τις νέες υπηρεσίες.

Φεβ
27

Χωρίς νερό ο… μισός νομός Ιωαννίνων
Εκτύπωση

Λόγω εργασιών της ΔΕΥΑΙ και της ΔΕΗ, από την Κυριακή

 

 

Χωρίς νερό, θα μείνει την Κυριακή ο μισός Νομός Ιωαννίνων, ενώ οι διακοπές θα συνεχιστούν μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η ΔΕΥΑΙ, θα προχωρήσει σε αντικατάσταση μεγάλου μέρους σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό, ενώ και οι διακοπές ρεύματος που έχουν προγραμματιστεί από τη ΔΕΗ, θα οδηγήσουν σε πολύωρες διακοπές νερού.

Το πρόγραμμα των διακοπών υδροδότησης, έχει ως εξής:

- Από 8 έως 10 το πρωί, στις εξής περιοχές του Δήμου Ζίτσας: Ελεούσα, Α.Λαψίστα, Κ. Λαψίστα, Κρανούλα, επιχειρήσεις εκκολαπτήρια Σιώπη, Περίβλεπτος, ΧΗΤΟΣ, ΗΒΕ ΑΕ, Ασπράγγελοι

- Από 8 έως 11:30 το πρωί, στις εξής περιοχές του Δήμου Ζίτσας: Ασφάκα, Πετσάλι, Γαβρισιοί, Λιγοψά, Βλαχάτανο, Χρυσόρραχη, Πρωτόπαππα, Νεοχώρι

- Από 10 έως 11:30 το πρωί, στις εξής περιοχές του Δήμου Ιωαννιτών: Ολυμπιάδα Μαρμάρων, επιχείρηση ΑΦΩΝ ΛΕΦΑ, Μάρμαρα, Σταυράκι, και πέριξ επιχειρήσεων Βιοτ. Φύλλων Ρίζου, μάρμαρα Καλαμπόκα και επιχείρηση Κασιούμη

Φεβ
27

«Βουλιάζει» η χώρα, χάος σε εθνικές οδούς
Εκτύπωση

- Έκτακτο σχέδιο της κυβέρνηση για επιβράδυνση της μεταφοράς μεταναστών από τα νησιά

- Για την αναγκαιότητα τήρησης κοινής και ενιαίας γραμμής απ’ όλους μίλησαν οι βουλευτές

Ιωαννίνων Γ. Στέφος και Μ. Τζούφη

 

 

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης μπροστά στις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το προσφυγικό επιβεβαίωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Έτσι το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να προχωρήσει σε προσωρινό σχέδιο ελεγχόμενης επιβράδυνσης της ροής μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, από χθες και για το Σαββατοκύριακο, όπως ανέφερε ο κ. Δρίτσας.

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημεία της χώρας.

Αυτό το σχέδιο για τα νησιά, κυρίως για Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο εκκινήσεις, επισήμανε ο κ. Δρίτσας. Η μία είναι, οι εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς και η δεύτερη τα τρία διαθέσιμα πλοία, ένα στη Μυτιλήνη, ένα στη Χίο και ένα στη Σάμο, να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.

Φεβ
27

Σε πορεία ανάπτυξης με γερές βάσεις
Εκτύπωση

Η αναδιοργάνωση προς όφελος της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και η αύξηση του κύκλου εργασιών, οι κοινοί στόχοι της διοίκησης του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης και της Τράπεζας

 

 

Πιο ισχυρή μετά την επίτευξη της συμφωνίας με τον στρατηγικό επενδυτή και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης βγήκε η Τράπεζα Ηπείρου, η οποία πλέον βαδίζει σε νέους αναπτυξιακούς δρόμους.

Ωστόσο, σε αυτή την πορεία της έχει να αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια με το μεγαλύτερο από αυτά να έχει να κάνει με το αν θα καταφέρει να μείνει «όρθια» στο ασταθές και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η Τράπεζα Ηπείρου σε συνεργασία με το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης των εργαζομένων στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, ο οποίος ειναι και επίσημα ο στρατηγικός επενδυτής, θα επιχειρήσουν στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται εν μέσω κρίσης, να βγουν όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι.

Σε κάθε περίπτωση το Ταμείο ενισχύει με την παρουσία και τα κεφάλαιά του την Τράπεζα, διατηρώντας ταυτόχρονα την φιλοσοφία των 37 ετών από την ίδρυση της Τράπεζας, αλλά και ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον.

Φεβ
26

Τον Οκτώβριο οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
Εκτύπωση

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ, και όλα δείχνουν πως το σπουδαίο και πολύτιμο αυτό έργο, θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο.

Σε χθεσινές της δηλώσεις η Πρόεδρος του παραρτήματος Ιωαννίνων της ΕΛΕΠΑΠ, κα. Νατάσα Μπέγκα, ανέφερε πως όλα δείχνουν ότι τον Οκτώβριο, το όνειρο θα γίνει πράξη.

«Είμαι πραγματικά ικανοποιημένη και χαρούμενη γιατί προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς και σύντομα θα μας παραδοθούν οι επτά κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.). Στα σπίτια αυτά θα μπορέσουν να ζήσουν 36 συνολικά άτομα ενώ ήδη θέλουμε να ξεκινήσουμε να εκπαιδεύουμε τους ενοίκους των κατοικιών γιατί όπως αντιλαμβάνεστε τα άτομα αυτά θα φύγουν από ένα προστατευμένο περιβάλλον και θα πάνε να μείνουν μόνοι τους. Αυτό χρειάζεται εκπαίδευση και εμείς θα το κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος