Μαϊ
12

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - Τα ΤΕΙ δεν γίνεται να θεωρούνται παραπαίδι της ανώτατης εκπαίδευσης
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Στην ημερίδα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μίλησε ο Κ. Γαβρόγλου

 

Στα Γιάννενα, βρέθηκε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος, παρακολούθησε το πρωί της Παρασκευής, την ημερίδα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο υπουργός, ωστόσο, ανεβαίνοντας στο βήμα, άδραξε την ευκαιρία και μίλησε για το μείζον ζήτημα των ημερών, την κοινή πορεία του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ηπείρου.

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε αυτό που είχε πει και πριν από μερικούς μήνες στο Αναπτυξιακό Συνέδριο των Ιωαννίνων, ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα δύο ταχυτήτων.

Με τον τρόπο αυτό δικαιολόγησε σε πολιτικό επίπεδο την απόφαση και το σχεδιασμό της μετεξέλιξης των ΤΕΙ, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για ανωτατοποίηση, αλλά για μία διαδικασία συνεργειών με τα Πανεπιστήμια.

«Τα ΤΕΙ δε γίνεται να θεωρούνται παραπαίδι της ανώτατης εκπαίδευσης. Σε βάρος τους παίχθηκε ένα άγριο πολιτικό παιχνίδι δεκαετιών. Υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας στα ΤΕΙ και θέματα ακαδημαϊκότητας, το ίδιο συμβαίνει όμως και στα Πανεπιστήμια. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε το σύνολο των παθογενειών δεκαετιών και να δούμε την επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει καμία σημαδεμένη τράπουλα, ούτε έρχεται το τέλος του κόσμου», σημείωσε αρχικά ο κ. Γαβρόγλου για να αναφερθεί στη συνέχεια στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, με αφορμή και την ημερίδα για την Πολυτεχνική Σχολή.

«Έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα μεταξύ των πολυτεχνικών σχολών και των ΤΕΙ, που βρίσκεται στα όρια του εμφυλίου. Δεν κατανοώ όμως γιατί να μην κατοχυρώνονται τα δικαιώματα όλων των αποφοίτων. Ο τεράστιος κίνδυνος για τη δημοκρατία μας δεν είναι κάποιοι συνταγματάρχες, αλλά η συντεχνιοποίηση της κοινωνίας», πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής, Γιώργος Καψάλης στάθηκε ειδικότερα στην προσωπική ενασχόληση του υπουργού με την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες προς το σύνολο των θεσμικών φορέων και εκπροσώπων τους, όπως και πολιτικών παραγόντων που επίσης στήριξαν το εγχείρημα.

Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Γ. Στασινός σημείωσε μεταξύ άλλων πως η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει με μέσα και κονδύλια τα πολυτεχνικά τμήματα, ενώ έκανε μνεία στην υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων να κάνουν υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, ώστε να επέλθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το μέλλον της Πολυτεχνικής Σχολής

Εξάλλου, η ιστορική διαδρομή μέχρι την ίδρυση, το παρόν αλλά και το μέλλον της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου αποτέλεσε αντικείμενο της τοποθέτησης του Βασίλη Δημακόπουλου, κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής, που οριοθέτησε τους στόχους της.

Αυτοί οριοθετούνται στην ενίσχυση των Τμημάτων με προσωπικό, την ενεργό συμμετοχή στο ΤΕΕ, τη διεύρυνση της συνεργασίας με το Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου, τη μόνιμη επαφή με την τοπική κοινωνία και την ενίσχυση των οικονομικών δεδομένων της Σχολής.

Η αυτοδιοίκηση

Από την άλλη, πολιτικό χρώμα είχαν οι χαιρετισμοί του αντιπεριφερειάρχη Β. Γοργόλη και του αντιδημάρχου Ν. Γκόλα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για το Σχέδιο «Κλεισθένης» στην αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Γοργόλης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα που έχει για το σύνολο της Ηπείρου η ενίσχυση των ακαδημαϊκών της ιδρυμάτων, ενώ ο Ν. Γκόλας από την πλευρά του σχολίασε το χρονικό διάστημα των έξι μηνών της διαβούλευσης για το Σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ηπείρου.

«Αναρωτιέμαι πραγματικά γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση δεν αξίζει μία τέτοια αντίστοιχη ευκαιρία διαβούλευσης, μίας δημοκρατικής διαδικασίας από την οποία μόνο ωφελημένοι μπορούν να υπάρξουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος