Μαϊ
16

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - Πρόσω ολοταχώς για αλλαγές στο «Κλεισθένη Ι»
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 18.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc}

  • Ο Π. Σκουρλέτης, από την Πρέβεζα, μίλησε για αλλαγές και τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου για την αυτοδιοίκηση, ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ – Δεν απάντησε με ευκρίνεια στο τι μέλλει γενέσθαι για την απλή αναλογική

 

Νέα επίθεση σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ εξαπέλυσε σε δηλώσεις του από την Πρέβεζα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Συγκεκριμένα, μία ημέρα πριν τη συνάντηση με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για «ισοπεδωτική προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, να δημιουργηθεί μία κατάσταση πόλωσης, η οποία δεν βοηθάει κανέναν και είναι τελικά εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών. Αύριο θα έχω την δυνατότητα να συναντηθώ με τις δύο αντιπροσωπείες. Ελπίζω να μου καταθέσουν δύο συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες να είναι αξιοποιήσιμες και να μην σταθούμε πια σε μία κατάσταση ενός πλήρους αρνητισμού απέναντι σε μια αδιαμφισβήτητα θετική πρωτοβουλία, όπως αυτή, του νομοσχέδιου ‘Κλεισθένης 1’», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Από την άλλη, όμως ο κ. Σκουρλέτης, ωστόσο στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους Πρέβεζας, Ζηρού και τον αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου τόνισε πως η διαβούλευση δεν έχει ολοκληρωθεί και πως θα υπάρξουν αλλαγές στον «Κλεισθένη 1».

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι εάν οι αλλαγές αυτές θα αφορούν όχι γενικότερα σε επιμέρους διατάξεις, αλλά στην απλή αναλογική, ερώτημα στο οποίο δεν απάντησε ευκρινώς ο κ. Σκουρλέτης.

Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με παράγοντες της αυτοδιοίκησης όπως η χθεσινή στην Πρέβεζα εισπράττει ένα διαφορετικό κλίμα συναίνεσης από αυτό που εκφράζουν τα συλλογικά όργανα.

«Η συζήτηση δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε η μία πλευρά την άλλη. Υπάρχουν αυτοδιοικητικοί που συμμερίζονται τη λογική των συναινέσεων και άλλοι που βρίσκονται αντίθετα. Δεν διακρίνω όμως την ισοπεδωτική προσπάθεια της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, που δημιουργούν μία κατάσταση πόλωσης που δε βοηθά κανέναν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαφωνίες

Κατά τη χθεσινή συνάντηση πάντως ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννου και ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής εξέφρασαν τη διαφωνία τους στην πρόβλεψη για την απλή αναλογική, μεταφέροντας και τις αποφάσεις του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα.

«Από τη συζήτηση που είχαμε με τον υπουργό κάποιες παρατηρήσεις και προτάσεις φαίνεται πως θα τροποποιηθούν και περιμένουμε να το δούμε στην πράξη», τόνισε ο Ν. Καλαντζής.

«Ελάχιστοι πολίτες διαφωνούν στην απλή αναλογική ως γενική έννοια, όμως αυτό δε γίνεται με την επιβολή. Είναι πρωτίστως θέμα κουλτούρας συνεργασιών, την οποία δεν έχουμε ως κοινωνία. Ζητήσαμε τουλάχιστον εάν περάσει ο νόμος να προβλεφθεί αναλογική εκπροσώπηση, για να μην έχουμε φαινόμενα συλλογικοτήτων, όπου μία ισχνή μειοψηφία μπορεί να διοικεί ένα συλλογικό όργανο», σημείωσε ο κ. Ιωάννου, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα στις διοικήσεις του ΤΕΕ.

Στο επίκεντρο η κατολίσθηση στην Κρυοπηγή

Τέλος, μετά την επίσκεψη της Δευτέρας στην Κρυοπηγή, που κηρύχθηκε και επισήμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στη συνάντηση στο δημαρχείο Πρέβεζας υπήρξαν αιτήματα και δεσμεύσεις για μία σειρά έργων που αφορούν στους δήμους.

Επίσης, ο υπουργός παρουσίασε αναλυτικά το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση «Φιλόδημος» και τις δυνατότητες που υπάρχουν για τους περιφερειακούς δήμους.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννου έδωσε έμφαση στο θέμα της Κρυοπηγής λέγοντας ότι η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός στην διευθέτηση των προβλημάτων χρηματοδότησε την μελέτη του ΙΓΜΕ ενώ στη σύσκεψη ζήτησε επιπλέον κονδύλια από τον κ.Σκουρλέτη, αίτημα που ο ίδιος έδειξε να αντιμετωπίζει θετικά.

Ο Ν. Καλαντζής χαρακτήρισε σημαντικό το κομμάτι της συζήτησης γύρω από τα έργα και τις δυνατότητες που ανοίγονται για τους Δήμους ενώ ο Χρ. Μπαΐλης έθεσε υπόψιν του υπουργού το αίτημα χρηματοδότησης για το έργο υδροδότησης της παραλιακής ζώνης με τους Δήμους Πρέβεζας και Πάργας αντίστοιχα.

«Στοπ» Σκουρλέτη στη μεταφορά σκουπιδιών από την Κέρκυρα

Δεν συζητάμε την πιθανότητα να καταπατήσουμε το νόμο και να υπάρξει μεταφορά απορριμμάτων από τη μία περιφέρεια στην άλλη, δήλωσε χθες από την Πρέβεζα, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Κέρκυρα, αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο υπουργός απέδωσε την ευθύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς όπως είπε η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πρώτα και κύρια ευθύνη της αυτοδιοίκησης α βαθμού και πρέπει να επιλύεται με τα δικά της μέσα.

Ο Π. Σκουρλέτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες ξεκαθάρισε πως το υπουργείο και η πολιτεία γενικότερα δε συζητούν καν την πιθανότητα να καταπατήσουν τη νομοθεσία και να ανάψουν το «πράσινο φως» για τη μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλη περιφερειακή ενότητα, όπως στα Γιάννενα ή την Άρτα.

«Είναι ευθύνη του α’ βαθμού της αυτοδιοίκησης, τη στιγμή που έχει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την πολιτεία, να επιλέξει με δικά του μέσα τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Δε γίνεται όμως ένα νησί 100.000 κατοίκων, που περιμένει 4.000.000 τουρίστες, να μην μπορεί να αντιμετωπίσει οργανωμένα ένα θέμα, αποκλειστικά στα όρια της οικιστικής του ευθύνης», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

 

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος