Μαϊ
17

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ - Ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc}

  • Στόχος και η ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου

Ένα πολύ σημαντικό αίτημα του Δήμου Αρταίων, η επίλυση του οποίου είχε διεκδικηθεί τόσο με κατ’ ιδίαν συναντήσεις στην Αθήνα (με αρμοδίους Υπουργούς, στελέχη της ΔΕΗ, του διαχειριστή του δικτύου και αρμόδιους φορείς), όσο και με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε δεκτό και προχωρά στην υλοποίηση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πρόκειται για την άρση του προβλήματος του υπερκορεσμού του δικτύου της ΔΕΗ στην Άρτα και την εγκατάσταση Υποσταθμού στο ΚΥΤ Αράχθου, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή μας, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις.

«Νιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς σκύψαμε από την πρώτη στιγμή στο πρόβλημα και σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής μας είχαμε στις πρώτες θέσεις των διεκδικήσεών μας την αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Η Άρτα ήταν από τις ελάχιστες περιοχές στη χώρα που στερούνταν την ευκαιρία για νέες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λόγω υπερκορεσμού του Δικτύου. Ως εκ τούτου, αγρότες, ιδιώτες, αλλά και φορείς που προγραμμάτιζαν συγκεκριμένες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ δεν μπορούσαν να τις υλοποιήσουν» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος παρέστη στην ημερίδα της ΡΑΕ μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Ζέρβα και τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για Ενεργειακά Θέματα, ΑΠΕ και Αστικής Κινητικότητας Γιώργο Πανέτα.

Και συνεχίζει: «Πρόκειται για ένα πρόβλημα που και εμείς ως Δήμος Αρταίων αντιμετωπίσαμε, καθώς δεν μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά στα πλαίσια του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) για το 7ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας και το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και πάλι με την ένταξη σε πρόγραμμα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Άρτας. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είδε το πρόβλημα και πλέον, όπως ανακοινώθηκε σε εκδήλωση στα Ιωάννινα, αυτή η αδικία θα αποκατασταθεί».

Όπως τονίστηκε και στην εκδήλωση της ΡΑΕ, ο νέος υποσταθμός θα είναι ισχύος 25 MVA και εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ, ενώ θα είναι έτοιμος σε περίπου ενάμιση χρόνο. Από αρχές του έτους θα μπορούν να γίνονται αιτήσεις για νέα έργα ΑΠΕ, ενώ ο Δήμος Αρταίων θα προβεί στη σύσταση ενεργειακής κοινότητας.

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την εμφάνιση του προβλήματος, η Δημοτική Αρχή συνομίλησε με φορείς του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή και έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και αποφάσισε ομόφωνα (απόφαση υπ’ αριθμ. 155/2017) να στηρίξει το αίτημα των παραγωγών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις.

Ο Δήμαρχος με συνεχείς συναντήσεις στην Αθήνα, με αρμοδίους Υπουργούς, στελέχη της ΔΕΗ, του διαχειριστή του δικτύου και αρμόδιους φορείς, προέτασσε την ανάγκη επίλυσης του θέματος και τον Σεπτέμβριο του 2017 κατέθεσε πρόταση για νέο υποσταθμό της ΔΕΗ στην Άρτα, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε και νέα ομόφωνη απόφαση (την υπ’ αρίθμ. 163/2018) όπου τονιζόταν η ανάγκη άμεσης επίλυσης του θέματος.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου

Εξάλλου, στην έγκριση της μελέτης για «Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενσωμάτωσης ΑΠΕ στο Ανοικτό Κολυμβητήριο Δήμου Αρταίων» προέβη το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται 983.841,78 ευρώ. 

Η ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Άρτας είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός στόχος για τη Δημοτική Αρχή, που έχει τεθεί σε προτεραιότητα, καθώς με την ολοκλήρωση των εργασιών αίρεται ένα χρόνιο πρόβλημα για την πόλη της Άρτας, μιας και το Κολυμβητήριο θα μπορεί να λειτουργεί όλο το χρόνο και ως εκ τούτου όλοι όσοι ασχολούνται με τα αθλήματα της πισίνας θα μπορούν να προπονούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Τέλος, το Σώμα άναψε το «πράσινο φως» για την υποβολή Πρότασης για την «Προμήθεια μηχανημάτων έργου». Η πρόταση θα υποβληθεί στα πλαίσια της Πρόκλησης με τίτλο «Προμήθεια μηχανημάτων έργου ή/και συνοδευτικού εξοπλισμού» του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών. Η πρόταση που θα υποβληθεί αφορά τη χρηματοδότηση της προμήθειας  ενός εκσκαφέα-φορτωτή (JCB) και  ενός καινούργιου τριαξονικού φορτηγού.

Ο προϋπολογισμός της προμήθειας ανέρχεται σε 322.400 ευρώ και στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η βελτίωση της βατότητας των αγροτικών δρόμων, στο πλαίσιο των γενικότερων εργασιών που εκπονεί ο Δήμος Αρταίων για την ενίσχυση των αγροτικών υποδομών και κατ’ επέκταση για την ενίσχυση της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος