Ιουν
02

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ - Ένα υποδειγματικό κέντρο έρευνας και προβολής της ιατρικής
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια του Μουσείου, το οποίο φιλοξενεί 20.000 αντικείμενα

 

Το μοναδικό Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής Επιστήμης στην Ελλάδα, άνοιξε επίσημα χθες τις πύλες του, σε χώρο της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων, ένα μουσείο που έγινε πράξη χάρη στο όραμα του Καθηγητή Ιατρικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Στέφανου Γερουλάνου, με τη βοήθεια του Δημήτρη Φούντη.

Το μουσείο εγκανιάστηκε χθες παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και της υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη το απόγευμα της Πέμπτης με τον Καθηγητή κ. Γερουλάνο να εκφράζει τον προβληματισμό του που γενικότερα στη χώρα έχει υποβαθμιστεί το κεφάλαιο της ιστορίας της ιατρικής επιστήμης στα Πανεπιστήμια.

Το μουσείο πάντως είναι βέβαιο πως μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης επισκεπτών όχι μόνο μελών της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας, αλλά ακόμη και μαθητών και φυσικά φοιτητών, άνοιξε και επίσημα τις πύλες του από το απόγευμα της Πέμπτης.

20.000 περίπου αντικείμενα από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας φιλοξενούνται στις προθήκες του μουσείου, ωστόσο εκείνα που «κλέβουν» την παράσταση είναι τα δωμάτια που έχουν μετατραπεί σε χειρουργεία άλλων εποχών, με τα αντικείμενα κάθε ιστορικής περιόδου.

Η υφ. Παιδείας Μερ. Τζούφη χαρακτήρισε το Μουσείο ως ένα υποδειγματικό κέντρο διαφύλαξης, έρευνας και προβολής της ιατρικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ενώ ο υπ. Υγείας κ. Ξανθός τόνισε πως το Μουσείο προσθέτει μία διαφορετική ματιά και προσέγγιση στη δύσκολη καθημερινότητα της ιατρικής επιστήμης.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Καψάλης χαρακτήρισε τη λειτουργία του Μουσείου ως αφετηρία παρουσίασης της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Χαιρετισμό ακόμη στην εκδήλωση των εγκαινίων απηύθυναν ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, ο αναπληρωτής πρύτανη Ανδρ. Φωτόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Γ. Γεωργίου και ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Μ. Πασχόπουλος.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος