Ιουν
07

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - Ευχές σε 104.040 υποψήφιους για 74.692 θέσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Πανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός για τη σημερινή έναρξη των εξετάσεων για τους υποψηφίους

των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ και την αυριανή έναρξη για τους υποψήφιους,

των ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων

 

Πάνω από 104.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν φέτος τις θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς και τις σχολές της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής του Εμπορικού Ναυτικού και τις στρατιωτικές σχολές.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, συνολικά 104.040 υποψήφιοι υπέβαλαν δήλωση συμμετοχής στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Εξ αυτών, η μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων είναι των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων, 86.301.

Επίσης, 914 υποψήφιοι από τα εσπερινά ΓΕΛ θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις. Από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), στις εξετάσεις θα συμμετάσχουν 15.742 υποψήφιοι από τα Ημερήσια και 1.082 από τα Εσπερινά.

Οι συνολικές θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το 2018-19 είναι 74.692 (δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις των στρατιωτικών κ.ά. σχολών, που ορίζονται από τα εποπτεύοντα υπουργεία). Έως τώρα έχουν ανακοινωθεί μόνο οι 2.090 θέσεις για τις αστυνομικές σχολές και οι 819 για τις στρατιωτικές σχολές και αναμένονται του Εμπορικού Ναυτικού.

Βεβαίως, είναι παραπλανητική η εξαγωγή μιας αναλογίας επιτυχίας από τους 104.040 για τις 74.692 θέσεις στα ΑΕΙ. Και αυτό διότι σε κάθε κατηγορία υποψηφίων δίνεται διαφορετικός αριθμός θέσεων στα ΑΕΙ, και άρα τα ποσοστά επιτυχίας κάθε κατηγορίας δεν είναι τα ίδια.

Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας δεν δημοσιοποίησε τις θέσεις στα ΑΕΙ σε κάθε κατηγορία. Από την άλλη, φέτος υπάρχει μικρή μείωση του αριθμού όσων κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής, το 2017 ήταν συνολικά 104.965 υποψήφιοι, ενώ υπάρχει αύξηση των θέσεων κατά 3.966. Και άρα αυτά οδηγούν σε βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας σε σύγκριση με πέρυσι.

Ενόψει της σημερινής έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους των Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑΛ και την Παρασκευή για τον μεγάλο αριθμό των υποψηφίων, των Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ, το υπουργείο σημείωσες ότι ο μηχανισμός είναι πανέτοιμος, τα εξεταστικά κέντρα της χώρας (858 για τα ΓΕΛ και 145 για τα ΕΠΑΛ) έχουν λάβει τις σχετικές οδηγίες και, όπως κάθε χρονιά, το υπουργείο βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 8.30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8.00 π.μ.

Στις 19 Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις στα βασικά μαθήματα, και θα ακολουθήσουν εκείνες στα ειδικά. Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι βαθμοί (πέρυσι στις 29/6). Θα ακολουθήσει η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων (η προθεσμία πέρυσι ολοκληρώθηκε στις 14/7).

Μηνύματα

Με αφορμή τν έναρξη των εξετάσεων μήνυμα στους υποψηφίους απέστειλε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Στο μήνυμα του Δημάρχου αναφέρονται τα εξής: «Εύχομαι σε όλους εσάς, τις μαθήτριες και τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που ξεκινάτε τον αγώνα σας στις πανελλαδικές εξετάσεις, καλή δύναμη και καλή επιτυχία. Κάθε εξεταστική διαδικασία προκαλεί άγχος και πίεση, γι’ αυτό σας προτρέπω να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, να είστε ήρεμοι, νηφάλιοι και προσηλωμένοι στο στόχο σας.

Με επιμονή, υπομονή και αισιοδοξία, η προσπάθειά σας θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι Εξετάσεις αυτές αποτελούν σημαντικό σταθμό στην πορεία σας, δεν είναι όμως η τελευταία ευκαιρία.

Στον αγώνα αυτό είχατε συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες τους γονείς σας, που δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συγκυριών της εποχής μας, στήριξαν με θυσίες την προσπάθεια σας, αλλά και τους καθηγητές σας. Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένας σταθμός, μια πρόκληση, μια ευκαιρία, από τις πολλές που θα συναντήσετε μπροστά σας. Συνεχίστε τον αγώνα σας, για να κατακτήσετε τη γνώση, να εκπληρώσετε τα όνειρα σας κι ελπίζω να καταφέρετε να χτίσετε ένα μέλλον καλύτερο από το παρόν που σας παραδώσαμε».

Με τη σειρά της η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού Ηπείρου, Αντιγόνη Φίλη αναφέρει σε μήνυμά της τα εξής: «Με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων ολοκληρώνεται ένας κύκλος και καλείστε να δώσετε μία από τις πολλές μάχες στη ζωή σας, ίσως την σημαντικότερη. Δουλέψατε σκληρά με επιμονή, υπομονή, κόπο και θυσίες για να φτάσετε ως εδώ, με την συμπαράσταση των γονέων και των εκπαιδευτικών σας, που σας στήριξαν σε όλο αυτό το όμορφο ταξίδι της γνώσης έως σήμερα. Αφήνοντας πίσω την ανεμελιά της παιδικής αθωότητας, ξεκινά ένας καινούριος αγώνας και σίγουρα θα βρείτε το δρόμο σας, είτε μέσω της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είτε μέσω της επαγγελματικής κατάρτισης, αφού οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι μονόδρομος. Να θυμάστε πως το άγχος είναι κακός σύμβουλος, να είστε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι. Σας εύχομαι ολόθερμα καλή επιτυχία και να πετύχει ο καθένας τους στόχους του».

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης σημειώνει στο δικό του μήνυμα: «Αγαπητά παιδιά, βρίσκεστε στην τελική ευθεία του μαραθωνίου που θα σας ανοίξει μία νέα πόρτα στην ενήλικη ζωή σας. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι ο πρώτος σας μεγάλος αγώνας και αποτελούν αφετηρία για την καινούρια διαδρομή που ονειρεύεστε. Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία. Μείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας αποτελώντας για όλους μας παράδειγμα δημιουργικότητας και δύναμης. Εύχομαι παράλληλα καλή δύναμη στις οικογένειές σας, που όλο αυτό το διάστημα ζουν και βιώνουν από κοντά τον αγώνα σας και είναι ηθικοί συμπαραστάτες. Εύχομαι από καρδιάς να ανταμειφθεί ο κόπος σας και να γίνουν πραγματικότητα όλα τα όνειρά σας».

Σε μήνυμά του, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Στέφος αναφέρει ατ εξής: «Οι Πανελλήνιες εξετάσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 σηματοδοτούν το τέλος μιας ακόμη χρονιάς, που περιελάμβανε καλές και κακές στιγμές, συγκινήσεις και προσπάθεια για όλους σας. Ήρθε η ώρα, ο κόπος και ο ιδρώτας που καταβάλατε όλοι οι υποψήφιοι να ευοδωθεί στην εξεταστική διαδικασία. Η προσπάθεια αυτή είναι ούτως ή άλλως επιτυχής ανεξαρτήτως αποτελέσματος, επειδή προσφέρει μια πολύτιμη εμπειρία σε όλους σας. Ένα μάθημα ζωής για την προσπάθεια, το κουράγιο, τη δύναμη, την επιμονή και την υπομονή. Εύχομαι κάθε επιτυχία σε όλους σας και καλό καλοκαίρι σε εσάς και στους γονείς σας».

Τέλος, με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Παράρτημα Ιωαννίνων, στέλνει στους μαθητές και της μαθήτριες το ακόλουθο μήνυμα: «Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες, σας ευχόμαστε ολόψυχα «καλή επιτυχία» στον δρόμο των Πανελλαδικών εξετάσεων. Να γίνουν αυτές οι εξετάσεις η αφετηρία για δημιουργική μάθηση, για προσωπική και κοινωνική ολοκλήρωση. Να έχετε θάρρος και φιλοδοξίες και συνειδητά να επιλέξετε αυτό που εσάς σας κάνει χαρούμενους και δημιουργικούς. Είναι ένα σημαντικό βήμα οι εξετάσεις, αλλά δεν είναι αυτό που θα καθορίσει την όλη πορεία της ζωής σας, είναι μια μικρή μάχη από όλες αυτές που θα ακολουθήσουν στη ζωή σας. Να πιστέψετε στον εαυτό σας και στις δυνάμεις σας. Εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος