Ιουν
13

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ - Ξεκινούν οι δικαστικές διαμάχες για τα διόδια
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc}

  • Την Τρίτη η εκδίκαση της πρώτης προσφυγής της Περιφέρειας, κατά των σταθμών διοδίων της Εγνατίας, στην Ήπειρο – Και ο Δήμος Ζαγορίου στο μέτωπο των αντιδράσεων των τοπικών φορέων, για τις τιμές των διοδίων από τον Ιανουάριο του 2019

Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα και να διεκδικήσουν το δίκιο τους, εμφανίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς, αναφορικά με την υπογραφή της ΚΥΑ των υπουργών Σπίρτζη και Τσακαλώτου για τις τιμές διοδίων στην Εγνατία από τον Ιανουάριο του 2019.

 

Μετά τους Δήμους Ιωαννιτών και Δωδώνης, και ο Δήμος Ζαγορίου, αντέδρασε χθες στην αύξηση των τιμών των διοδίων, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η είδηση που έδωσε χθες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, που ήταν και από τους πρώτους που αντέδρασαν επίσημα στα διόδια.

 

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό χθες ο κ. Καχριμάνης, την ερχόμενη Τρίτη εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώτη από τις τρεις προσφυγές που έχει καταθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου, μαζί με δήμους και πολίτες, με τις οποίες ζητά απαλλαγή των κατοίκων της Ηπείρου από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς της Εγνατίας Οδού, που λειτουργούν εντός των γεωγραφικών της ορίων (σε Τύρια- Μαλακάσι).

Την ανακοίνωση έκανε χθες ο Περιφερειάρχης, με αφορμή και τη δημοσιοποίηση από τα συναρμόδια Υπουργεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία από τον Ιανουάριο του 2019 αυξάνονται υπέρογκα οι τιμές διέλευσης των διοδίων.

«Η θέση μας, ήταν και παραμένει οι Ηπειρώτες να μην πληρώνουν διόδια. Είναι απαράδεκτες οι τιμές που επιβάλλονται για ένα δημόσιο έργο, στο οποίο πρόσφερε όλη η Ελλάδα για να κατασκευαστεί και να σπάσει την απομόνωση, και να προκαλούνται τεράστια θέματα με τις τιμές που οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων προωθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών της Περιφερειακής Αρχής για τα διόδια.

«Θέλω να θυμίσω στους κατοίκους της Ηπείρου, ότι ειδικά για την Εγνατία Οδό, επειδή το έργο κατασκευάστηκε ως δημόσιο και συγχρηματοδοτούμενο, χωρίς ποτέ να ληφθεί μέριμνα για παράλληλο δίκτυο για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν διόδια -και αυτά φαίνονται από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων- έχουμε κάνει προσφυγή στο ΣτΕ, καταθέτοντας και Ασφαλιστικά μέτρα. Επειδή για καιρό δεν υπήρχε Πρόεδρος στο αρμόδιο τμήμα, έχουμε σε εκκρεμότητα τρεις δίκες. Η πρώτη ορίστηκε για τις 19 Ιουνίου και η τελευταία για τον Οκτώβριο. Πιθανόν να ζητηθεί συνεκδίκαση των υποθέσεων. Αυτό που είχε γίνει (με απαλλαγή καταβολής διοδίων) για τμήμα του Ν. Ιωαννίνων και του νομού Θεσπρωτίας, ήταν πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών, και αφού είδαν τις δικές μας προσφυγές. Επίσης άλλοι Περιφερειάρχες, όπως ο κ. Τζιτζικώστας (Κεντρικής Μακεδονίας), μας ζήτησε τα στοιχεία γιατί θα προβούν και αυτοί στις ίδιες δικαστικές ενέργειες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι για τις προσφυγές της Περιφέρειας έχουν ενημερωθεί Δήμοι και ιδιώτες που έχουν έννομο συμφέρον ώστε να παρέμβουν στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Επίσης, πρόσθεσε ότι και άλλοι Περιφερειάρχες, όπως ο κ. Τζιτζικώστας, ζήτησε τα στοιχεία από την Περιφέρεια Ηπείρου για να προβούν και αυτοί στις ίδιες δικαστικές ενέργειες.

Ως προς τη σκοπιμότητα των αυξήσεων της τιμής των διοδίων, είπε ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη τακτική, που θυμίζει εκείνους που προσθέτουν επίπλαστα πράγματα στη «νύφη» για να μπορέσουμε να την πωλήσουν.

Ο Δήμος Ζαγορίου

Εν τω μεταξύ, στα λόγια έμεινε, μέχρι και σήμερα, η υπόσχεση της κυβέρνησης για την έκδοση συμπληρωματικής - διορθωτικής απόφασης με την οποία θα εξαιρούνταν και οι κάτοικοι του Ανατολικού Ζαγορίου από την καταβολή αντιτίμου διοδίων στον σταθμό Παμβώτιδας της Εγνατίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Ζαγορίου, έξι μήνες μετά την έκδοση της απόφασης του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη (Αριθ. ΔΝΣ/οικ.84646/ΦΝ 393/2017 ΦΕΚ 4156/Β/29-11-2017) για τον καθορισμό απαλλαγών από την καταβολή διοδίων τελών στους Σταθμούς Διοδίων της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων αυτής, για κατοίκους όμορων περιοχών και άνεργους, με την οποία εξαιρέθηκε ο Δήμος Ζαγορίου, ουδέν νεώτερον.

Αντί της εξαίρεσης που ποτέ δεν ήρθε, έρχεται κατάργηση της απαλλαγής από το 2019 (πλην ανέργων) και αύξηση του αντιτίμου όλους τους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας οδού και σε αυτόν της Παμβώτιδας…

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου με νέο έγγραφο που απέστειλε πρόσφατα, (πριν δημοσιοποιηθούν οι αυξήσεις που θα ισχύσουν από το επόμενο έτος), προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη (και στον υφυπουργό Νίκο Μαυραγάνη) και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, καλούσε εκ νέου την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το λάθος που δεν διορθώνει, ως όφειλε και υποσχέθηκε. Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Ζαγορίου είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της λειτουργίας του σταθμού διοδίων Παμβώτιδας.

Από πλευράς κυβερνητικών παραγόντων υποστηρίζεται ότι η αρχική απόφαση, για την απαλλαγή κατοίκων όμορων περιοχών (εν προκειμένω εξαιρέθηκαν οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Μετσόβου και όχι του Ανατολικού Ζαγορίου, παρόλο που κινούνται από τον ίδιο δρόμο), που εγκρίθηκε από τους θεσμούς δεν μπορεί να συμπληρωθεί ή να τεθεί νέο αίτημα ελέω κλεισίματος της τρίτης αξιολόγησης. Παρέπεμπαν στην εφαρμογή (εντός του 2018, όπως διατείνονταν) του ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος χρέωσης για τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου και πριν αυτή έρθει (που και αυτή θα κοστίζει αρκετά),οι κάτοικοι του Δήμου Ζαγορίου που χρησιμοποιούν την Εγνατία έμειναν εκτός απαλλαγής, έστω για τη χρονιά που διανύουμε.

Γενικότερα, η μεγάλη αύξηση των διοδίων της Εγνατίας που αποτελεί δημόσιο έργο και τα πολύ ακριβά διόδια της Ιόνιας (προβάλλεται ως δικαιολογία ότι είναι έργο παραχώρησης) θα πλήξει, πέραν των μετακινήσεων των Ηπειρωτών, και την έλευση επισκεπτών ιδίως από τη Βόρεια Ελλάδα μέσω Εγνατίας και επομένως την τουριστική κίνηση και προς το Ζαγόρι.

Σε δήλωση για το μείζον αυτό ζήτημα ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου αναφέρει: «Ανεξάρτητα από το πότε θα εφαρμοστούν τα αναλογικά διόδια και τι θα γίνει με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού, τις επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις στα διόδια, με τις οποίες διαφωνούμε κάθετα και προτείνουμε να ισχύσουν απαλλαγές για συχνούς χρήστες και μόνιμους κατοίκους, ο Δήμος μας απαιτεί ίση μεταχείριση με τον όμορο Δήμο Μετσόβου και την απαλλαγή των μονίμων κατοίκων του Ανατολικού Ζαγορίου, της Βοβούσας και της Λεπτοκαρυάς, από το αντίτιμο στο σταθμό Παμβώτιδας. Ζητούμε, έστω και τώρα την απαλλαγή που δικαιούται το Αν. Ζαγόρι».

Οι συζητήσεις με ΔΕΠΑ

Παράλληλα χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο κ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε στις ενέργειες της Περιφέρειας για την διανομή φυσικού αερίου στην Ήπειρο.

«Όταν επρόκειτο να περάσει ο αγωγός Φυσικού αερίου από την Ήπειρο, είχαμε πει το τελικό “ναι”. Στη συνέχεια ανοίξαμε μια τεράστια συζήτηση με τη ΔΕΠΑ, για το πώς μπορεί να έχει φυσικό αέριο η Ήπειρος. Αυτό έγινε και δημόσια και όλη τη διαδικασία πρέπει να τη γνωρίζουν όσοι ενδιαφέρονται για το τι έχει γίνει στην περιοχή. Μετά από πολύ συζήτηση με τη ΔΕΠΑ, εξετάσαμε τη δυνατότητα να υπάρχει ειδικό πλοίο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που να τροφοδοτεί την ενδοχώρα της Ηπείρου με φυσικό αέριο», δήλωσε αρχικά.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης είπε και τα εξής: «Απόρροια όλης αυτής της συζήτησης είναι σήμερα να έχει υπογράψει το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, συμφωνία με τη ΔΕΠΑ ώστε ως εκπρόσωπός της να κατασκευάσει δεξαμενές φυσικού αερίου στην Ήπειρο. Επίσης ζητήσαμε από αυτούς που έχουν μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος, να συνεργαστούν μαζί μας για να προχωρήσει το θέμα. Το σίγουρο είναι ότι τόσο το ζήτημα των διοδίων, όσο και του Φυσικού αερίου, θέλει δουλειά και ουσία και όχι τύπο. Είμαστε ανοικτοί, σε όποιον άλλο φορέα θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, για τα θέματα αυτά που αφορούν γενικότερα την ανάπτυξή της περιοχής».

 

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος