Ιουλ
11

Επείγει το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

122 δημότες προσέφυγαν το 2017 στο Συμπαραστάτη του Δημότη

 

Δύο χρόνια λειτουργίας έκλεισε το γραφείο του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του δήμου Ιωαννιτών με τον Συμπαραστάτη Χρ. Πάνο, να παρουσιάζει τον απολογισμό έργου του προηγούμενου έτους στη διαδικασία του απολογισμού της δημοτικής αρχής. Ο θεσμός του Συμπαραστάτη ξεκίνησε δειλά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει κερδίσει όμως την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη των πολιτών, που όλο και περισσότεροι, όπως αποδεικνύουν τα αριθμητικά δεδομένα στρέφονται σε αυτόν για να αναζητήσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Για το 2017, ο Συμπαραστάτης του Δημότη στο δήμο Ιωαννιτών κλήθηκε να ασχοληθεί με 122 περιπτώσεις, εκ των οποίων στις 23 προέβη σε γραπτή διαμεσολάβηση.

Όπως ανέφερε ο κ. Πάνος στη διαδικασία του απολογισμού, σχεδόν το σύνολο των εγγράφων και διαμεσολαβήσεων, που απευθύνθηκαν προς δημοτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις έτυχαν απάντησης, τις περισσότερες φορές έγκαιρης και τεκμηριωμένης. Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα υπάρχουν θέματα, τα οποία επιλύθηκαν με μια απλή τηλεφωνική ή γραπτή επισήμανση προς το αρμόδιο τμήμα, αλλά και θέματα, των οποίων η διαμεσολάβηση για την αντιμετώπισή τους βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει λόγω της περισσότερο σύνθετης φύσης τους.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο ο Συμπαραστάτης διαπιστώνει, ότι εξαιτίας των πληγμάτων που έχει δεχθεί η τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια, η αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων που αφορούν πολίτες, καθίσταται δύσκολη. «Καλούνται συνεπώς οι δήμοι να επιτελέσουν ένα έργο περισσότερο περίπλοκο και εκτεταμένο σε απαιτήσεις χωρίς να έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα εργαλεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Δημοτική Αστυνομία, η οποία διαθέτει ελάχιστο προσωπικό με λίγες αρμοδιότητες, οι οποίες αν ήταν περισσότερες και η υπηρεσία αυτή στελεχωμένη και εξοπλισμένη θα βοηθούσε σημαντικά το δήμο, κυρίως σε θέματα καθημερινότητας», σημείωσε ο κ. Πάνος.

Αδέσποτα και ΔΕΥΑΙ σε προτεραιότητα

Η διαχείριση των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, όπως όμως και οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΙ από μισθωτές είναι δύο θέματα στα οποία αναφέρθηκε διεξοδικά ο κ. Πάνος.

Για το ζήτημα των αδέσποτων είπε πως όπως φάνηκε, η διάθεση της Πολιτείας να προχωρήσει σε μία νομοθετική μεταρρύθμιση για τη διαχείριση των ζώων, δεν ήταν παρά μία αφορμή εισπρακτικής διαδικασίας.

Έτσι, εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος 4039/12, που προβλέπει την επανένταξη των ζώων, που διαχειρίζονται μέσω στείρωσης ή εμβολιασμών. «Η άποψή μου είναι ότι για τη βελτίωση της κατάστασης είναι ότι πρέπει να επιδιωχθεί από τους Δήμους της χώρας η τροποποίηση του νόμου 4039/2012 για τα αδέσποτα ζώα με την προσθήκη της υποχρέωσης δημιουργίας χώρων μόνιμης φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων από όλους τους Δήμους της χώρας και πρόβλεψη της απαιτούμενης χρηματοδότησης από εθνικούς και ενδεχομένως κοινοτικούς πόρους. Περαιτέρω, θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστούν οι διατάξεις για την ευθύνη των κατόχων ζώων συντροφιάς, οι οποίοι τα εγκαταλείπουν και τα καθιστούν αδέσποτα. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι άπαξ και διαπιστωθεί ότι ένα αδέσποτο ζώο είναι «τσιπαρισμένο» και ανήκει σε ιδιοκτήτη, ο οποίος το εγκατέλειψε, η βεβαίωση της παράβασης και ποινική δίωξη του ασυνείδητου ιδιοκτήτη ανήκει στην Αστυνομία, η οποία μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχει αρχίσει να ασχολείται με αυτό το θέμα».

Εξελίξεις τέλος αναμένονται και στο ζήτημα των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΥΑΙ από μισθωτές, αφού σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό της επιχείρησης, η ΔΕΥΑΙ δύναται να στραφεί είτε κατά του μισθωτή είτε κατά του ιδιοκτήτη πλην όμως επειδή ο μισθωτής συνήθως δεν είναι δυνατό να βρεθεί μένει το χρέος στον ιδιοκτήτη για υπηρεσίες, που ο ίδιος δεν έχει καταναλώσει. «Η αδικία είναι προφανής και μπορεί να διορθωθεί με βεβαίωση του χρέους του μισθωτή στη Δ.Ο.Υ. με βάση το ΑΦΜ του και εφόσον η μίσθωση αποδεικνύεται με καταχώρηση στο σύστημα ΤAXIS. Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση της ΔΕΥΑΙ προς το Συμπαραστάτη του Δημότη, εντός του 2017 πράγματι έγιναν από αυτή σημαντικές κινήσεις στην κατεύθυνση της βεβαίωσης στη Δ.Ο.Υ. των οφειλών ύδρευσης στους πραγματικούς καταναλωτές-μισθωτές, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Όμως η πρόσφατη γνωμοδότηση υπ’ αριθ. 4/2018 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανοίγει το δρόμο για την επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος και αναμένονται εξελίξεις στο επόμενο διάστημα», κατέληξε ο κ. Πάνος.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος