Αυγ
22

Τι κινδύνους εγκυμονεί το αλκοόλ το καλοκαίρι
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

H συνεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας απειλεί καθημερινά την ισορροπία του σώματος, ενώ σε συνδυασμό με τη συνεχή έκθεση στον ήλιο και την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε έντονη αφυδάτωση.

Έρευνες του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab (www.famelab.gr) στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - όπως τονίζει η Αρετή Καπνιά Ερευνήτρια στο ίδιο Εργαστήριο- έχουν δείξει ότι περίπου 2/3 των ατόμων παρουσιάζουν αφυδάτωση εξαιτίας της ζέστης σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ.

Το αλκοόλ από μόνο του, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και να διαταράξει την ισορροπία του σώματος. Η αιθανόλη που συμπεριλαμβάνεται στα αλκοολούχα ποτά, εξηγεί η ερευνήτρια κ. Καπνιά, απορροφάται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα, ενώ η παρουσία νερού επιταχύνει τη διαδικασία. Το ήπαρ μεταβολίζει το 90-95% της αιθανόλης που εισέρχεται στον οργανισμό, ενώ το υπόλοιπο 5-10% αποβάλλεται μέσω των ούρων και του ιδρώτα.

Πολλές έρευνες υπογραμμίζουν τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ των άλλων αρνητικών συνεπειών, η δέσμευση του νερού από τη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, σε συνδυασμό με τη προσπάθεια του οργανισμού να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος στους 36.4-37.4°C, αυξάνουν τα επίπεδα αφυδάτωσης και μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση, πονοκέφαλο ακόμα και μυϊκές κράμπες.

Επομένως, η κατανάλωση του αλκοόλ πρέπει πάντα να γίνεται με μέτρο, ενώ συνίσταται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση ακόμα πιο γρήγορα, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών και έκθεσης στον ήλιο.

Η σωστή και μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ (το μέγιστο 1-2 ποτά/μέρα) συνδυασμένη με σωστή ενυδάτωση θεωρείται ότι δεν προκαλεί αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό. Εκτός όμως από την προσεκτική και περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, είναι σημαντικό να φροντίζουμε, η διατροφή μας να είναι πλούσια σε νερό, χυμούς και φρούτα για να αποφύγουμε την αφυδάτωση και να μπορούμε να απολαύσουμε το θερμό καλοκαίρι της Ελλάδας, καταλήγει η Αρετή Καπνιά Ερευνήτρια, Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab.

Ακόμα και ήπια αφυδάτωση της τάξεως 2% και 3% του βάρους του σώματος έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία κόπωσης και πτώση της νοητικής ικανότητας, καταλήγει η ίδια.

Γιατί δεν πρέπει να πίνετε στις παραλίες

Ακόμη, όπως αναφέρει το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Κατάχρησης Αλκοόλ & Αλκοολισμού (ΝΙΑΑΑ), το αλκοόλ παίζει ρόλο σε ποσοστό έως και 70% των θανάτων από ατυχήματα στη θάλασσα.

Αυτό οφείλεται στο ότι διαταράσσει την κρίση και μας κάνει πιο ριψοκίνδυνους, προσθέτει το NIAAA. Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του, ακόμα και οι πεπειραμένοι κολυμβητές λ.χ. μπορεί να ξανοιχτούν περισσότερο στη θάλασσα, αν έχουν πιει.

Σε τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να μην μπορούν να επιστρέψουν στην ακτή. Ή μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι έχουν αρχίσει να κρυώνουν, με συνέπεια να εκδηλώσουν υποθερμία.

Ακόμα και γύρω από την πισίνα το αλκοόλ είναι κίνδυνος-θάνατος. Και αυτό, διότι αυξάνεται ενδεχόμενο ολίσθησης και μοιραίου τραυματισμού, εντός και εκτός του νερού. Σε θάλασσα και πισίνα, εξ άλλου, το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος