Σεπ
20

ΓΕΦΥΡΑ ΠΛΑΚΑΣ - Η συλλογική προσπάθεια φέρνει απτά αποτελέσματα
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc}

  • Μετά την εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης ξεκινούν οι εργασίες που θα γίνουν σε μία Β1 φάση και οι εργασίες από την άνοιξη του 2019 που θα αποτελέσουν τη Β2 φάση που θα είναι και το κύριο μέρος των εργασιών

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του τελευταίου χρονικού διαστήματος, για την Ήπειρο και ειδικά για τα Τζουμέρκα χαρακτηρίζεται η υπογραφή της σύμβασης και η εγκατάσταση του ανάδοχου, για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στον ιστορικό χώρο του πέτρινου μνημείου που είχε καταρρεύσει την 1η Φεβρουαρίου 2015.

Το μήνυμα, όπως τόνισαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, είναι πως η συλλογική προσπάθεια, φέρνει πάντα θετικά αποτελέσματα.

Συντονιστής στην τελετή υπογραφής της σύμβασης ήταν ο Γ.Γ. του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο εγχείρημα της αποκατάστασης της Γέφυρας Πλάκας, λέγοντας ότι αυτό, αποτελεί μια από τις ελάχιστες προσπάθειες, τέτοιου επιπέδου, παγκοσμίως.

Με την προχθεσινή υπογραφή της σύμβασης, η οποία πήρε πανηγυρικό χαρακτήρα, σε ένα ξενοδοχείο και όχι, έστω και για συμβολικούς λόγους, μπροστά στο Γεφύρι, ξεκίνησε ουσιαστικά η β’ φάση των εργασιών αναστήλωσης.

Η ανάδοχος εταιρεία Νηρίκος που θεωρείται, όπως επισημάνθηκε και στην εκδήλωση της Τρίτης μία από τις κορυφαίες στο χώρο, με τεράστια εμπειρία, αλλά και ευαισθησία προσέγγισης σε ένα τέτοιο έργο, έχει μεταφέρει τις τελευταίες ημέρες αρκετά μηχανήματα και έχει στη διάθεσή της ένα χρονικό διάστημα περίπου 20-30 ημερών, ώστε να πραγματοποιήσει τις πρώτες εργασίες.

Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις του καιρού και συνακόλουθα και του Αράχθου, και το πόσο νερό θα «κατεβάσει» αυτή την περίοδο, μέχρι να μπούμε στο χειμώνα.

Ουσιαστικά πάντως, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση της Τρίτης, η εμπλοκή με το Ελεγκτικό Συνέδριο που επέφερε και την καθυστέρηση των δύο περίπου μηνών για την υπογραφή της σύμβασης, οδηγεί σε ένα πρακτικό αποτέλεσμα. Οι εργασίες που ξεκινούν τώρα θα γίνουν σε μία Β1 φάση και οι εργασίες από την άνοιξη του 2019 θα αποτελέσουν τη Β2 φάση που θα είναι και το κύριο μέρος των εργασιών.

Οι τοποθετήσεις

Αξίζει ωστόσο να επισημάνουμε πως στην προχθεσινή εκδήλωση ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, επιχείρησε, όπως και στο παρελθόν να συνδέσει την πορεία του έργου με την πορεία της ανάταξης της χώρας, συνδέοντας την κατάρρευση του γεφυριού με την πρώτη θητεία της κυβέρνησης Τσίπρα στις αρχές του 2015.

«Είναι μία μέρα που συμβολίζει ότι η ενότητα των υγιών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας μπορούν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να ανατάξουν και τη χώρα και την καταστροφή που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Να σταθούμε στα δικά μας πόδια και επομένως να ξαναστήσουμε τα γεφύρια και την πολιτιστική μας κληρονομιά, που είχαν εγκαταλειφθεί, που είχαν πέσει», ανέφερε αρχικά για να ανακοινώσει δια μικροφώνου, ότι η επόμενη γέφυρα στην οποία θα γίνουν εργασίες, είναι η γέφυρα Κοράκου.

Ο γεν. Γραμματέας Υποδομών Γ. Δέδες στο σύντομο χαιρετισμό του έκανε λόγο για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα σε παγκόσμια κλίμακα, μία τεράστια πρόκληση, όπως είπε για τον τεχνικό κόσμο της χώρας.

Το υπουργείο Πολιτισμού

Από την άλλη, στην Πλάκα βρέθηκαν τόσο η νυν υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά, όσο και η πρώην Λ. Κονιόρδου, με την πρώτη να κάνει λόγο για ένα έργο, η υλοποίηση του οποίου θα συνιστά μία νέα μαρτυρία και μία νέα ταυτότητα με αναφορές στο σήμερα, στην εποχή της εξέλιξης και της καινοτομίας, που στηρίχθηκε όμως στη γνώση που αποκτήθηκε από τα παλιό, κατεστραμμένο γεφύρι.

Ως ένα σύμβολο της σχέσης ανθρώπου – φύσης, χαρακτήρισε το γεφύρι της Πλάκας η κα Κονιόρδου, που έζησε από κοντά όλες εκείνες τις μαραθώνιες συνεδριάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής, μέχρι να μπει το νερό στο αυλάκι…

Η υπ. Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε από την πλευρά της στο μήνυμα της συνεργασίας και του θετικού αποτελέσματος, το οποίο προέκυψε από τη διαδικασία μέχρι σήμερα.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν ακόμη, ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γ. Λυκοτραφίτης.

Οι μηχανικοί

Η χαρά και η συγκίνηση ήταν τα κύρια συναισθήματα στην εκδήλωση, πλην όμως οι εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου που ασχολήθηκαν με την αναστήλωση από την αρχή, δεν έκρυψαν την αγωνία και ανησυχία τους για την πορεία του έργου.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ Ι. Γκόλιας χαρακτήρισε την αναστήλωση, «επιστημονική πρόκληση» για το Πολυτεχνείο, το οποίο θα κινηθεί στην πορεία, για να το κατοχυρώσει επιστημονικά ως ένα μεγάλης εμβέλειας έργο.

Με περισσότερα στοιχεία σκεπτικισμού ήταν η προσέγγιση του Δημ. Καλιαμπάκου, Κοσμήτορα του ΕΜΠ και αντιπροέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής.

«Δε φτιάχνουμε ένα νέο γεφύρι ή ένα γεφύρι που μοιάζει σε αυτό που ήταν. Φτιάχνουμε το ίδιο το γεφύρι του Μπέκα. Όταν θα το ξεκαλουπώνουμε, όσοι έχουμε ανακατευτεί με την αναστήλωση, θα τρέμει το φυλλοκάρδι μας», ανέφερε με έμφαση.

Οι βραβεύσεις

Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε πως πίσω από τις υπηρεσίες και τους φορείς βρίσκονται άνθρωποι, που εργάστηκαν μεθοδικά, ατελείωτες ώρες, ώστε να ολοκληρωθεί δύσκολη πρώτη φάση των εργασιών στερέωσης των βάθρων και οι τεχνικές μελέτες.

Τέσσερις τέτοιοι άνθρωποι παρέλαβαν τιμητικές πλακέτες από το υπ. Υποδομών για την προσφορά τους μέχρι σήμερα. Πρώτος, ο Γ. Σμύρης, ο «καθηγητής – καταδρομέας», όπως τον αποκάλεσε ο Γ. Δέδες, που δήλωσε ως «ο ευτυχέστερος άνθρωπος στον κόσμο». Στην προσφορά του στάθηκε και ο κ. Σπίρτζης, προετοιμάζοντας τον κ. Σμύρη και τους συνεργάτες του για την αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου.

Ακολούθησε ο Παναγ. Πλαϊνης που συνέταξε τα τεύχη δημοπράτησης και ανέλαβε την τεχνική αποτύπωση των μελετών.

«Ο Μπέκας δούλευε τότε με άνεση. Δεν τον… περίμενε στη γωνία ο Εισαγγελέας ή το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μπορούσε αν κάτι δεν του έβγαινε να το αλλάξει επιτόπου. Το γεφύρι είναι ένα μνημείο της λαϊκής αρχιτεκτονικής και κάποια πράγματα θα πρέπει να τα βλέπουμε πιο απλά για να προχωράμε σε περισσότερα έργα», τόνισε.

Η γενική διευθύντρια του υπ. Πολιτισμού Αμαλία Ανδρουλιδάκη στάθηκε στην αρχική απόφαση και επιμονή όλων, να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά της αυθεντικότητας του γεφυριού, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Γ. Σμύρη.

«Αν δεν υπήρχε η Περιφέρεια και ο Γ. Σμύρης για τις πρόδρομες εργασίες, θα έπρεπε να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια για αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Τέλος, ο Δημ. Τασιόπουλος, διευθυντής της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών του υπ. Υποδομών αναφέρθηκε στο αρχικό «σοκ και δέος» των υπηρεσιών, όταν αντιλήφθηκαν, ότι είχαν να κάνουν με ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, κάτι όμως που δεν αντιλήφθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου υπήρξε η εμπλοκή και η καθυστέρηση των δύο περίπου μηνών.

«Πιστεύουμε, ότι ο Άραχθος θα μας βοηθήσει να τον στολίσουμε με το γεφύρι του. Είμαστε όλοι Τζουμερκιώτες», είπε για να χειροκροτηθεί θερμά από τους παριστάμενους και να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Ο Αλ. Καχριμάνης

Τέλος, με τη διπλή ιδιότητα του Περιφερειάρχη και του Προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου για την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ευχαρίστησε με δήλωση του, όλους όσοι πραγματικά μόχθησαν και εργάστηκαν επί δύο χρόνια για να τεθούν οι βάσεις, ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας.

Ειδικότερα ευχαρίστησε το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή που όλα αυτά τα χρόνια ενέκριναν τις σημαντικού ύψους δαπάνες των πρόδρομων εργασιών, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η τελική φάση του έργου, τον επιχειρηματία Ν. Λούλη, ο οποίος τελικά ήταν ο μόνος ιδιώτης - από όσους αρχικά είχαν προθυμοποιηθεί- που συνέδραμε οικονομικά για την εκπόνηση βασικών μελετών, την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. που με μέσα και προσωπικό ανέλαβε άνευ οικονομικού ανταλλάγματος την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών στερέωσης των βάθρων, το ΤΕΕ Ηπείρου και προσωπικά τον πρώην Πρόεδρο Χρ. Παπαβρανούση για την αμέριστη επιστημονική συμβολή του, ως επίσης και τη σημερινή Διοίκησή του για τη συνέχιση του έργου.

Ακόμη ευχαρίστησε τον Γιώργο Σμύρη, επίκουρο καθηγητή και συντονιστή του Έργου που με τη συνεχή παρουσία του στην περιοχή της Πλάκας έδωσε ουσιαστικές λύσεις σε όλα τα ζητήματα που είχαν προκύψει, τον τοπικό εργολήπτη Κ. Πλιακοπάνο, που ανέλαβε και υλοποίησε με ευθύνη, ταχύτητα και σεβασμό στο περιβάλλον όλες τις εργασίες που απαιτήθηκαν, το εργατικό και τεχνικό προσωπικό που έδωσε το καλύτερο εαυτό του για την ολοκλήρωση των εργασιών που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας η Περιφέρεια Ηπείρου, τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Δημήτρη Καλιαμπάκο για την άριστη συνεργασία και τον συντονισμό των συναρμόδιων φορέων, το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για το ενδιαφέρον και τη συνδρομή τους σε όποια εργασία απαιτήθηκε στη διάρκεια των εργασιών και τα μα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης του έργου που έφεραν σε πέρας το πρώτο και σημαντικότερο στάδιο.

«Τέλος θα ήταν παράλειψη να μεν αναφερθώ και να μην ευχαριστήσω την τ. Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε στο διάστημα της θητείας της, κατά το οποίο λήφθηκαν όλες οι κρίσιμες αποφάσεις. Η Περιφέρεια Ηπείρου, απέδειξε για μια φορά, ότι μπορεί και συνεργάζεται άψογα και αποδοτικά με όλους τους φορείς, μπορεί και δίνει πρακτικές λύσεις όπου και όταν απαιτούνται, εκπληρώνει σε απόλυτο βαθμό τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει. Εύχομαι στον Υπουργό Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη και στον Γεν. Γραμματέα κ. Γ. Δέδε καλή συνέχεια ώστε η γέφυρα της Πλάκας να αναστηλωθεί στον προβλεπόμενο χρόνο και να αποτελέσει πλέον διπλό σημείο αναφοράς: Και για το ιστορικό παρελθόν της, αλλά και το σύγχρονο κατασκευαστικό επίτευγμα», καταλήγει η δήλωση του κ. Καχριμάνη.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος