Σεπ
25

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - Στο «κάδρο» τα ακίνητα που πέρασαν στο υπερταμείο
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Την Παρασκευή, ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων – Υπό διερεύνηση από τη Δημοτική Αρχή το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων

 

Στο «κάδρο» βάζει ο Δήμος Ιωαννιτών, το μείζον ζήτημα που προέκυψε με την μεταβίβαση ακινήτων που βρίσκονται στα όρια του δήμου, στο υπερταμείο, καθώς εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, για το μέλλον αυτών των ακινήτων.

Ο συνολικός αριθμός των ακινήτων είναι 57 ακίνητα, χωρίς όμως ο δήμος Ιωαννιτών να είναι κύριος ιδιοκτήτης τους στη συντριπτική πλειονότητά τους. Ακίνητα όπως το στρατόπεδο Βελισσαρίου, οι παλιοί στρατιωτικοί φούρνοι όπου πρόκειται να ανεγερθεί παιδικός σταθμός, αθλητικές εγκαταστάσεις στη Λιμνοπούλα, αλλά και κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες όπως η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση περνούν στα χέρια του υπερταμείου.

Στο δήμο Ιωαννιτών και στη λίστα των πολιτιστικών μνημείων περιλαμβάνονται το Φετιχέ Τζαμί στο Ίτς Καλέ, το τζαμί της Καλούτσιανης, τα Οθωμανικά Λουτρά, αλλά και η Οθωμανική Βιβλιοθήκη.

Τα δύο τελευταία μάλιστα ακίνητα περιλαμβάνονται στο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας του Δήμου Ιωαννιτών, σε μία πρόταση συνολικής παρέμβασης για την ανάδειξη του χώρου εντός του Κάστρου.

Εκτός από τα κτίρια που προαναφέρθηκαν, στη λίστα των 57 ακινήτων περιλαμβάνονται ακόμη έκταση που συνορεύει με το αγροτεμάχιο που προορίζεται για τη μεταστέγαση του εργοταξίου στην Ανατολή.

Το κτίριο στους Αμπελόκηπους που προορίζεται για την λειτουργία εργαστηριακών υπηρεσιών. Ακόμη, το σύνολο σχεδόν των γηπεδικών εγκαταστάσεων στη Λιμνοπούλα, συμπεριλαμβανομένου του κλειστού γυμναστηρίου, ενώ και τμήμα του γεωτεμαχίου βρίσκεται εντός της παρόχθιας ζώνης.

Ξεχωρίζουν ακόμη, το αρχοντικό Μίσιου, το Βυζαντινό Μουσείου στο Ίτς Καλέ, έκταση στη Γαλακτοκομική Σχολή στον Κατσικά, αλλά και οι φυλακές Σταυρακίου.

Η σύσκεψη

Στο πλαίσιο αυτό και με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σύσκεψη με θέμα την μεταβίβαση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου στην ΕΤ.Α.Δ Α.Ε. (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου) με απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής.

Είχε προηγηθεί μια συντονισμένη προσπάθεια ασφαλούς διασταύρωσης των ακινήτων που αφορούν άμεσα το Δήμο Ιωαννιτών. Στη σύσκεψη, πέραν του Δημάρχου, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κτηματικής Υπηρεσίας, της Εφορίας Αρχαιοτήτων, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσαςκαι Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος, Γεωργία Γιώτη καθώς και η νομική υπηρεσία του Δήμου.

Μετά από διαπίστωση ότι στην πιο πάνω Εταιρία μεταβιβάστηκαν ακίνητα ενδιαφέροντος του Δήμου μεταξύ των οποίων το Στρατόπεδο Βελισαρίου, μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας, χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων, το πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο Κατσικά, κτίρια που στεγάζουν Δημόσιες Υπηρεσίες (Αστυνομικό Μέγαρο, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.α.), χώροι παιδικών σταθμών κ.τ.λ., ο Δήμαρχος αποφάσισε να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στην οποία θα κληθούν να παραστούν όλοι οι βουλευτές των Ιωαννίνων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων Φορέων καθώς και οι επικεφαλείς των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η σύσκεψη προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου και απεστάλησαν οι προσκλήσεις στους αρμοδίους.

Παράλληλα, ο Δήμος διερευνά το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν εκείνος που ενημέρωσε άμεσα με επιστολή του την Εφορία Αρχαιοτήτων και τν Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων για τα πολιτιστικά μνημεία που συμπεριλαμβάνονται στα ακίνητα που παραχωρήθηκαν στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.

Ο Κ. Τασούλας

Παράλληλα, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας με αφορμή τη δημοσιοποίηση των ακινήτων στο νομό Ιωαννίνων που η Κυβέρνηση, μετεβίβασε προς το Υπερταμείο, εξαπέλυσε πυρά κατά της πολιτείας.

«Το Βυζαντινό Μουσείο, το Φετιχέ Τζαμί, το Αρχοντικό Μίσιου, το Τζαμί Καλούτσιανης, οικόπεδα εντός του Κάστρου, τα κτίρια του Μενδρεσέ μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο, αλλά και το Στρατόπεδο Βελισσαρίου, το ΕΑΝΚΙ, αθλητικοί χώροι στη Λιμνοπούλα, και σημαντικά δημόσια κτίρια, μεταξύ άλλων, όλα μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο μέσα από μία απαράδεκτη προδικασία μυστικότητας, και από μία απροκάλυπτη ψευτιά», σημείωσε αρχικά.

Στη συνέχεια ο κ. Τασούλας ανέφερε και τα εξής: «Η Νέα Δημοκρατία απ’ την πρώτη στιγμή κατήγγειλε έντονα αυτές τις αδιανόητες παραχωρήσεις που όσον αφορούν πολιτιστικούς χώρους και μνημεία είναι και ευθέως αντισυνταγματικές, από μία επικίνδυνα καταστροφική πλέον απερχόμενη Κυβέρνηση που ενώ πνέει τα λοίσθια σκορπάει νέες ζημιές για τη χώρα. Από την άλλη πλευρά και κεντρικά και τοπικά σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και πληττόμενους φορείς θα οργανωθεί η με κάθε νόμιμο τρόπο προσπάθεια αποτροπής αυτής της τερατώδους και ενάντια στο εθνικό και δημόσιο συμφέρον κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Όσο για τους εμπνευστές της, που μέχρι την τελευταία στιγμή χυδαία και μάταια ψευδολογούσαν ότι δήθεν δεν τρέχει τίποτε αξίζει να παραδοθούν στη χλεύη και περιφρόνηση του ελληνικού λαού που αντιλαμβάνεται δυστυχώς ολοένα και περισσότερο γιατί κάθε μέρα που περνάει με τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο στην εξουσία η χώρα και τα συμφέροντά της υπονομεύονται βάναυσα».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος