Οκτ
17

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Οι πρώτοι διαξιφισμοί για τη στήριξη του «επιχειρείν»
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Σε μια πρώτη αντιπαράθεση ήρθαν χθες, έστω και μέσω γραπτών ανακοινώσεων, ο υποψήφιος περιφερειάρχης, Δημήτρης Δημητρίου, με την Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου.

Αφορμή για την «κόντρα» αποτέλεσε η γραπτή ανακοίνωση του κ. Δημητρίου, ως υποψήφιος περιφερειάρχης, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Στην ανακοίνωση του κ. Δημητρίου αναφέρονται και τα εξής: «Η Περιφέρεια Ηπείρου, που κατά τα άλλα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την επιχειρηματικότητα, δημιουργεί νέα προβλήματα στην υποβολή των προτάσεων στο «πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014 – 2020. Συγκεκριμένα, καλεί τους υποψήφιους επενδυτές να υποβάλλουν μαζί με την πρόταση και 29 δικαιολογητικά μεταξύ των οποίων και κάποια που είναι όχι απλώς απαράδεκτα αλλά και επιχειρηματικά ανήθικα, όπως η υποχρέωσή τους να υποβάλλουν τρείς προσφορές από προμηθευτές για οποιαδήποτε δαπάνη αγοράς εξοπλισμού ή υπηρεσιών, με τη δικαιολογία ότι τις χρειάζονται οι υπάλληλοι για να δουν αν οι επιχειρηματίες λένε αλήθεια για το κόστος ή όχι».

Στη συνέχεια σημειώνει πως η υποχρέωση αυτή είναι καταφανώς αυθαίρετη καθώς σε κανένα άλλο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση και καταλήγει στην ανακοίνωσή του ως εξής: «Επιπλέον, η Περιφέρεια έχει όλη τη δυνατότητα, εφόσον αμφιβάλει για το κόστος μιας δαπάνης, να επικοινωνήσει με τον προμηθευτή και να διαπιστώσει αν το ποσόν αυτό είναι πραγματικό, ενώ υπάρχει πάντα και η δυνατότητα ελέγχου τιμών και χαρακτηριστικών του εξοπλισμού στο internet. Από την άλλη πλευρά, ο επιχειρηματίας, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τι χρειάζεται, θα πρέπει, για να εξυπηρετήσει τις ιδιοτροπίες της Περιφέρειας, να ξοδέψει πολύ χρόνο και χρήμα για να ψάξει εναλλακτικές προσφορές, χωρίς αυτό να του προσφέρει κάτι. Πολύ περισσότερο όμως, η πρακτική αυτή είναι και επιχειρηματικά ανήθικη, καθώς ο επιχειρηματίας θα πρέπει να ζητήσει από προμηθευτές προσφορές, γνωρίζοντας ότι δεν θα αγοράσει από αυτούς κοροϊδεύοντάς τους με λίγα λόγια, μόνο για να στηρίξει την αγορά τους εξοπλισμού του από ανταγωνιστή τους. Με τον τρόπο αυτό διακινδυνεύει την αξιοπρέπειά του έναντι αυτών και το όνομά του στη αγορά».

Η απάντηση

της Περιφερειακής Αρχής

Λίγη ώρα μετά χθες, ανακοίνωση για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και την αναβάθμιση των υφιστάμενων επιχειρήσεων, εξέδωσε και Περιφέρεια Ηπείρου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αρχικά πως οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ένταξη των επιχειρήσεων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια επισημαίνονται και τα εξής: «Το ίδιο έχει συμβεί και στο τρέχον «πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στο πλαίσιο του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020». Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, εφάρμοσε το πλαίσιο της πρότυπης πρόσκλησης που εξέδωσε με εγκύκλιό της η Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που είναι και ο τελικός ελεγκτής των προσκλήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Σημειώνεται ότι οι προσκλήσεις της κατηγορίας αυτής υπογράφονται από τον υπουργό και όχι από τους Περιφερειάρχες, οι οποίοι έχουν ζητήσει την απλοποίησή τους. Το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για τη στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι συνεχές και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι η μοναδική μέχρι σήμερα που έχει εκδώσει τέσσερις σχετικές προσκλήσεις μέσω του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος