Δεκ
05

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Τα καυσόξυλα ζεσταίνουν και τους φοιτητές!
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, μακριά από το ακριβό πετρέλαιο, αναζητούν όλο και περισσότερα νοικοκυριά

 

Εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, αναζητούν, όλο και περισσότερα νοικοκυριά και στα Γιάννενα, καθώς το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης, οδηγεί, όλο και περισσότερες οικογένειες στο να ψάξουν κάτι φθηνότερο…

Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, που έχει αρκετές πτυχές. Μια από αυτές, ανέδειξε χθες το Ioannina TV, μέσα από δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Γιάννη Ντασταμάνη.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Ντασταμάνης, είναι ο πρώτος χειμώνας από την έναρξη της κρίσης που υπάρχει σημαντικός αριθμός παραγγελιών, μικρών ποσοτήτων καυσόξυλων από φοιτητές, που διαμένουν σε διαμερίσματα εντός της πόλης.

Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι σε πολλές πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, τα καλοριφέρ έχουν πάψει να λειτουργούν και οι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των διαμερισμάτων αναζητούν τρόπους για να ζεσταθούν.

Η εικόνα αυτή παρατηρείται φέτος σύμφωνα με τον κ. Ντασταμάνη με περισσότερη ένταση από κάθε άλλη χρονιά. «Όσοι προμηθεύονται κάθε χρόνο καυσόξυλα, το έκαναν και τη φετινή χρονιά, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Εκείνοι που προμηθεύονταν κάθε φορά τρεις – τέσσερις τόνους, προμηθεύονται πλέον μέχρι δύο χωρικά (σ.σ. ένας τόνος).

Υπάρχει τεράστια οικονομική στενότητα και το καινούργιο φαινόμενο που βλέπουμε είναι να δεχόμαστε παραγγελίες για μεταφορά μικρών ποσοτήτων καυσόξυλων σε διαμερίσματα που μένουν φοιτητές εντός της πόλης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημαντικό ζήτημα

Παράλληλα, ο κ. Ντασταμάνης, μιλώντας χθες στο Ioannina TV, αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη ζήτημα, που έχει προκύψει το τελευταίο δίμηνο, στα όρια της διοικητικής ευθύνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας με την κατάργηση Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων για την ξύλευση δέντρων προκειμένου να καλυφθούν ατομικές ανάγκες των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

Όπως τόνισε, ο κ. Ντασταμάνης οι συναρμόδιες υπηρεσίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι ΔΑΔ μπορεί να αντιμετωπίζουν όπως είπε με μεγάλη ευκολία την κάλυψη των ατομικών αναγκών όμως το αποτέλεσμα ήταν να παρατηρείται υπερξύλευση, που οδηγεί σε αποψίλωση των δασών, χωρίς να εκπονούνται διαχειριστικές μελέτες από τους δήμους που έχουν την ευθύνη των δημοτικών δασών.

«Το φαινόμενο είναι υπαρκτό και το πρόβλημα τεράστιο και δε μπορεί να λυθεί με την εφαρμογή των ΔΑΔ. Ακόμη και το Νοέμβριο υπήρχαν περιοχές στις οποίες γινόταν ξυλεύσεις με τις ΔΑΔ, για τις ατομικές ανάγκες. Τα ξύλα αυτά όμως δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν το φετινό χειμώνα. Είναι απαραίτητες οι διαχειριστικές μελέτες και από τους δήμους και από τις δασικές υπηρεσίες για τα δημόσια δάση», σημείωσε ο κ. Ντασταμάνης.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος